6 juni 2023

Agro: zand/löss, vanggewas na ‘ieder’ gewas

Vanaf dit jaar krijg je een korting op jouw stikstofnorm als je uiterlijk 1 oktober (nog) geen vanggewas hebt ingezaaid na een hoofdteelt op zand/löss. Bij een heel aantal gewassen geldt de korting niet.

Oplopende korting stikstofnorm

De korting op jouw stikstofnorm loopt op als je later een vanggewas inzaait. Zaai je geen vanggewas, dan geldt de maximale korting. Zie tabel 1.

Tabel 1. Oplopende korting stikstofnorm

InzaaidatumKorting op stikstofnorm
2 okt. t/m 14 okt5 kg/ha
15 okt. t/m 31 okt.10 kg/ha
Geen of na 31 okt.20 kg/ha


Korting op bedrijfsniveau

Je bepaalt de korting op basis van het aantal hectares waar het vanggewas niet of te laat is gezaaid. De korting wordt afgetrokken van de stikstofruimte van het bedrijf van het volgende jaar.

Geen korting bij diverse gewassen

Bij diverse gewassen hoef je geen vanggewas te telen en is een korting op de stikstofnorm niet van toepassing. Hiervoor is een lijst opgesteld met zogenaamde ‘winterteelten’.

Lijst ‘winterteelten’

Op de lijst staan gewassen die je als hoofdteelt het betreffende jaar teelt of die je in het najaar zaait. De volgende categorieën gewassen zijn opgenomen:

  • Gewassen die vrijwel uitsluitend na 1 november worden geoogst, zoals bijvoorbeeld diverse koolsoorten, boomkwekerijgewassen en sommige bloembollen.
  • Gewassen die na 1 oktober tenminste net zoveel of meer stikstof opnemen dan het in te zaaien vanggewas, zoals bijvoorbeeld winterprei en bepaalde rassen zetmeelaardappelen.
  • Meerjarige gewassen, zoals bijvoorbeeld luzerne of aardbeien.
  • Gewassen die in het najaar worden gezaaid, bijvoorbeeld wintergranen.

Soms specifieke datum genoemd

Bij sommige gewassen is een specifieke zaai-, plant of oogstdatum genoemd. Deze gewassen zijn alleen vrijgesteld van de verplichting als je aan deze datumvoorwaarde voldoet. Het gaat bijvoorbeeld om suiker- en voederbieten, na 1 november geoogst of andijvie, na 1 augustus gezaaid.

Lijst met toegestane vanggewassen

Voor het te telen vanggewas moet je kiezen uit één van de toegestane vanggewassen. Ook hiervoor heeft RVO een lijst gepubliceerd. Deze lijst is (nagenoeg) gelijk aan de lijst met gewassen die ingezet kunnen worden voor de eco-activiteiten ‘Onderzaai’ en ‘Groenbedekking’. Echter, op de nieuwe lijst met vanggewassen zijn ook wintergranen opgenomen.

Vanggewas na mais op zand/löss blijft verplicht

Teel je mais op zand/löss? Dan gelden de gebruikelijke regels ten aanzien van het verplicht telen van een vanggewas.

Raadpleeg de site van RVO voor de ’vrijgestelde’ teelten en de toegestane vanggewassen. Of neem contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Vraag STAP-subsidie aan op 18 september
Vanaf 18 september 2023, om 10.00 uur, is het mogelijk om een aanvraag in te dienen voor de STAP-subsidie, die bedoeld is voor de financiering van scholing. Let op, de voorwaarden zijn aangepast, en vanaf nu is het alleen mogelijk subsidie aan te vragen voor opleidingen die officieel erkend zijn door het ministerie van OCW.
Lees verder
arrow right
Zelfstandig assistent-accountant/relatiebeheerder
Voor kantoor Den Burg (Texel) zijn wij op zoek naar een nieuwe collega. Je hebt een afgeronde opleiding Bedrijfseconomie of Accountancy, minimaal 4 jaar relevante werkervaring en affiniteit met automatisering. Je bent klantgericht, een teamspeler en je bent pro-actief. Jij denkt mee met de klant én met je collega's. Jij ziet dat automatisering ontzettend belangrijk is voor de toekomst voor onze branche. Je wilt je als professional blijven ontwikkelen en je ziet jezelf doorgroeien naar een leidinggevende rol.
Lees verder
arrow right
Sandy Basjes

Sandy Basjes

Administratief medewerker

Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right