11 mei 2022

Zero-emissiezone voor taxi's?

Voor vrachtauto's en bestelauto's is bekend dat gemeenten er vanaf 2025 voor kunnen kiezen om deze enkel toe te laten tot de binnensteden als deze geen schadelijke stoffen uitstoten. Gemeenten kunnen ervoor kiezen deze beperking uit te breiden met schone taxi’s.

Zero-emissiezone

Gemeentes kunnen zelf zones instellen waarbinnen alleen emissieloze vrachtauto’s, bestelauto’s en taxi’s mogen komen. Als deze voertuigen niet emissieloos zijn en zich toch in een emissievrije zone begeven, riskeren ze een boete.

Klimaatakkoord

Het betreft hier een plan van staatssecretaris Heijnen en geeft uitvoering aan een onderdeel van het klimaatakkoord om transport te verduurzamen. Dit plan moet nog wel juridisch mogelijk worden gemaakt.

Overgangsregeling

In de plannen wordt ook een overgangsregeling voor relatief nieuwe taxi’s opgenomen. Die mogen ook na 2025 nog enkele jaren in de emissievrije zones rijden. Het is wel de bedoeling dat vanaf 2025 alle nieuwe taxi’s zonder uitlaatgassen rijden in de deelnemende gemeenten.

Zero-emissiezone

Er zijn 26 gemeenten die van plan zijn de komende jaren emissievrije zones in te voeren. De gemeenten die ook de beperkingen voor taxi’s willen invoeren zijn nu Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, en Tilburg. Andere gemeenten kunnen later nog aansluiten.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Subsidieregeling AanZET
Er is een subsidieregeling voor nieuwe emissieloze vrachtwagens, de Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks (AanZET). De regeling is in het leven geroepen door de invoering van zero-emissiezones in een aantal Nederlandse steden. Je kunt deze subsidie vanaf 9 mei 2022 aanvragen.
Lees verder
arrow right
Auto: zakelijk of privé? 2022
Als ondernemer kom je voor de vraag te staan of je de auto op de zaak zet of privé houdt. Wat is fiscaal de beste optie? Wat zijn voor mij de belangrijkste voor- en nadelen van zakelijk rijden en wat weegt dan het zwaarst? In dit nieuwsartikel zetten we een aantal regels voor jou op een rij.
Lees verder
arrow right
Verhoging van minimumloon per 1 juli
Per 1 juli 2024 wordt het minimumloon toch met 1,2% verhoogd, zoals besloten door de Tweede Kamer na aanneming van een motie. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hadden echter gewaarschuwd tegen deze extra verhoging, vanwege de reeds aanzienlijke stijging van het minimumloon en de daarmee gepaard gaande sterke toename van loonkosten.
Lees verder
arrow right
Casper Müller

Casper Müller

HRM, pensioen- & inkomensadviseur

Internationaal fiscaal advies
Ga je met jouw werkzaamheden de grens over? Onze specialisten hebben de kennis in huis om de buitenlandse belastingregels in kaart te brengen.
Lees verder
arrow right