Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

11 mei 2022

Zero-emissiezone voor taxi's?

Voor vrachtauto's en bestelauto's is bekend dat gemeenten er vanaf 2025 voor kunnen kiezen om deze enkel toe te laten tot de binnensteden als deze geen schadelijke stoffen uitstoten. Gemeenten kunnen ervoor kiezen deze beperking uit te breiden met schone taxi’s.

Zero-emissiezone

Gemeentes kunnen zelf zones instellen waarbinnen alleen emissieloze vrachtauto’s, bestelauto’s en taxi’s mogen komen. Als deze voertuigen niet emissieloos zijn en zich toch in een emissievrije zone begeven, riskeren ze een boete.

Klimaatakkoord

Het betreft hier een plan van staatssecretaris Heijnen en geeft uitvoering aan een onderdeel van het klimaatakkoord om transport te verduurzamen. Dit plan moet nog wel juridisch mogelijk worden gemaakt.

Overgangsregeling

In de plannen wordt ook een overgangsregeling voor relatief nieuwe taxi’s opgenomen. Die mogen ook na 2025 nog enkele jaren in de emissievrije zones rijden. Het is wel de bedoeling dat vanaf 2025 alle nieuwe taxi’s zonder uitlaatgassen rijden in de deelnemende gemeenten.

Zero-emissiezone

Er zijn 26 gemeenten die van plan zijn de komende jaren emissievrije zones in te voeren. De gemeenten die ook de beperkingen voor taxi’s willen invoeren zijn nu Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, en Tilburg. Andere gemeenten kunnen later nog aansluiten.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Subsidieregeling AanZET

Subsidieregeling AanZET

06-05-2022

Er is een subsidieregeling voor nieuwe emissieloze vrachtwagens, de Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks (AanZET). De regeling is in het leven geroepen door de invoering van zero-emissiezones in een aantal Nederlandse steden. Je kunt deze subsidie vanaf 9 mei 2022 aanvragen.
Auto: zakelijk of privé? 2022

Auto: zakelijk of privé? 2022

28-04-2022

Als ondernemer kom je voor de vraag te staan of je de auto op de zaak zet of privé houdt. Wat is fiscaal de beste optie? Wat zijn voor mij de belangrijkste voor- en nadelen van zakelijk rijden en wat weegt dan het zwaarst? In dit nieuwsartikel zetten we een aantal regels voor jou op een rij.
Mats Molenaar

Mats Molenaar

Assistent-accountant

Subsidie verduurzamen bouwsector - SSEB

Subsidie verduurzamen bouwsector - SSEB

03-05-2022

Ben je van plan emissieloze bouwmachines aan te schaffen? Wil je bestaande bouwwerktuigen of zeegaande bouwvaartuigen aanpassen? Of heb je een innovatief idee voor de verbetering van de benodigde laadinfrastructuur? Mogelijk kom je dan in aanmerking voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel, SSEB.
Vermindering erfbelasting en schenkbelasting samenwonende familieleden

Vermindering erfbelasting en schenkbelasting samenwonende familieleden

05-05-2022

Samenwonende familieleden betalen mogelijk extra erf- en schenkbelasting door de samentelregeling. Deze regeling blijft soms echter buiten toepassing, dankzij een goedkeuring van de staatssecretaris. Met terugwerkende kracht. Ontdek of dit ook voor jou geldt en wat het voordeel is.
Jan Schipper

Jan Schipper

Registeraccountant