28 september 2020

Voor donderdag 1 oktober Tozo aanvragen

Ondernemers die in de knel zijn gekomen door de coronacrisis kunnen voor een periode van vier maanden, van 1 juni tot en met 30 september 2020, via een versnelde procedure aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor de kosten van levensonderhoud en/of bedrijfskapitaal. Dit geldt alleen voor zelfstandigen, onder wie ook de dga, die geen of maar heel weinig inkomen hebben door de coronacrisis. Ondernemers moeten wel opschieten met de aanvraag, want de periode sluit op woensdag 30 september.

Levensonderhoud

Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor levensonderhoud voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogenstoets. Dit wil zeggen dat eventueel aanwezig vermogen de bijstand niet in de weg staat. Het partnerinkomen telt in tegenstelling tot de Tozo 1-regeling wel mee voor het bepalen van het recht op, en de hoogte van, de aanvullende uitkering levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis onder het sociaal minimum ligt. De toets op levensvatbaarheid van het bedrijf blijft achterwege.

Eisen

Voor het verkrijgen van de tijdelijke bijstand gelden de volgende eisen:

  • Het inkomen van jou en je eventuele partner is onvoldoende om in je of jullie levensonderhoud te voorzien
  • Je ontvangt geen andere uitkering die jouw inkomen aanvult tot het sociaal minimum inkomen, zoals de startersregeling Bbz
  • Je ontvangt geen studiefinanciering
  • Je bent een gevestigde zelfstandige, leeftijd vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd
  • Je bent woonachtig en verblijft rechtmatig in Nederland
  • Je bent Nederlander of daarmee gelijkgesteld
  • Jouw bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend
  • Je bent een gevestigde zelfstandige, leeftijd vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd
  • Je bent woonachtig in de gemeente waar je de aanvullende inkomensondersteuning aanvraagt

Let op!

De regeling geldt ook voor zelfstandigen met personeel en in beginsel ook voor dga's van een bv die aan de voorwaarden voldoen. De dga dient dan aannemelijk te maken dat de bv geen salaris meer kan betalen.

Aanvraag indienen

Indien je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, kan je een aanvraag indienen voor de versoepelde regeling bijstandsverlening zelfstandigen. Bij het invullen van de aanvraag heb je de volgende gegevens nodig:

Lening bedrijfskapitaal

Voor het aanvragen van een lening voor een bedrijfskapitaal heb je onderstaande aanvullende bewijsstukken nodig:

  • Laatste afschrift van je bankrekening, waarop de lening bedrijfskrediet gestort moet worden
  • Bewijsstukken bij de beschrijving van de noodzaak van het aangevraagde krediet
  • De meest recente jaarrekening
  • Andere bewijsstukken waaruit blijkt dat je de tijdelijke ondersteuning zelfstandig ondernemers in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal nodig heeft

Als je surseance of faillissement hebt aangevraagd of verkregen, kan je geen beroep doen op een Tozo 2 lening voor bedrijfskapitaal. Wel kan je Tozo 2 bijstand voor levensonderhoud aanvragen als je aan de voorwaarden voldoet.

Bron: HalteWerk

Heb je vragen over de Tozo-regeling? Wij ondersteunen je graag bij jouw aanvraag. Neem gerust contact op met jouw vaste relatiebeheerder.

Janneke de Rijk

Janneke de Rijk

OmnyVitaal

Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Groeien
Je bent trots op de ontwikkeling die je bedrijf doormaakt. Terecht! Maar hoe nu verder? Wij helpen bij allerlei zaken die je hiervoor niet hoefde te regelen. 
Lees verder
arrow right