28 mei 2021

Agro: keuzes invulling mestbeleid vanaf 2022

Deze zomer worden nieuwe maatregelen t.a.v. het mestbeleid voor de periode 2022 t/m 2025 bekend gemaakt. Aangezien de waterkwaliteit de laatste jaren volgens de gebruikte onderzoeken iets is verslechterd, zijn voor bepaalde gebieden aanscherpingen te verwachten. Dit geldt met name voor akkerbouw op zand- en lössgronden.


Actieprogramma Nitraatrichtlijn

Nederland moet dit jaar weer een ‘Actieprogramma’ opstellen voor de komende 4 jaar (2022-2025). In dit ‘7e Actieprogramma’ worden maatregelen opgenomen, die bedoeld zijn om aan de Nitraatrichtlijn te voldoen. Deze zomer wordt het concept verwacht, eind 2021 moet het programma definitief zijn.

Let op!

Bij de uitwerking van het mestbeleid vanaf 2022 moeten nog diverse keuzes gemaakt worden. Naast het soort maatregelen wordt ook bekeken of men bepaalde maatregelen in eerste instantie kan stimuleren door kennisoverdracht en/of subsidiëring. Lukt dit onvoldoende dan kunnen alsnog middelvoorschriften opgelegd worden. Daarnaast zal een deel van de maatregelen direct verplicht worden opgelegd.

Waterkwaliteit verslechterd

Minister Schouten heeft onlangs aangegeven dat de waterkwaliteit (uitspoelings- en oppervlaktewater) in bepaalde gebieden is verslechterd. Dit komt o.a. door een hoger stikstofgebruik, maar ook door de droge zomers. Dit laatste is echter geen ‘excuus’ richting Brussel.

Gebiedsgerichte aanpak

Vooral de akkerbouw op (zuidelijke) zand- en lössgronden kunnen met aangescherpte maatregelen te maken krijgen. In deze gebieden wordt immers de Nitraatrichtlijn voor grondwater gemiddeld nog niet gehaald. Enkele voorbeelden van mogelijke maatregelen zijn (eventueel voor alle gebieden):

  • Aanscherping gebruiksnormen.
  • Inzet van rust- en vanggewassen.
  • Minder of geen uitspoelingsgevoelige gewassen.

WMO-verklaring
Voor financiering vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdwet geldt een plicht tot accountantscontrole. Benieuwd hoe onze aanpak voor jou werkt en wat dit je kunt opleveren?
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Btw-tarief voor online leeromgevingen: 9% of 21%?
Voor het elektronisch leveren van digitale educatieve informatie geldt het btw-tarief van 9%. De vraag werd aan de Belastingdienst gesteld of dit tarief van toepassing is op alle toegang tot online leeromgevingen. De Belastingdienst antwoordde negatief en schetste drie situaties met betrekking tot online leeromgevingen. In twee van deze gevallen moet 21% btw worden berekend, terwijl in slechts één situatie het 9% btw-tarief van toepassing is.
Lees verder
arrow right
Junior Aangiftemedewerker
Belastingadviseur Vincent gaat je alle fijne kneepjes van het vak leren. Zo draag jij actief bij aan de ontwikkeling van de fiscale praktijk.
Lees verder
arrow right
Bianca van Diepen

Bianca van Diepen

HRM-adviseur

Uitstel van opname 10% pensioen ineens
Het opnemen van maximaal 10% van je pensioen ineens wordt op zijn vroegst pas mogelijk per 1 juli 2026. Deze mogelijkheid is opnieuw uitgesteld.
Lees verder
arrow right