28 mei 2021

Agro: keuzes invulling mestbeleid vanaf 2022

Deze zomer worden nieuwe maatregelen t.a.v. het mestbeleid voor de periode 2022 t/m 2025 bekend gemaakt. Aangezien de waterkwaliteit de laatste jaren volgens de gebruikte onderzoeken iets is verslechterd, zijn voor bepaalde gebieden aanscherpingen te verwachten. Dit geldt met name voor akkerbouw op zand- en lössgronden.


Actieprogramma Nitraatrichtlijn

Nederland moet dit jaar weer een ‘Actieprogramma’ opstellen voor de komende 4 jaar (2022-2025). In dit ‘7e Actieprogramma’ worden maatregelen opgenomen, die bedoeld zijn om aan de Nitraatrichtlijn te voldoen. Deze zomer wordt het concept verwacht, eind 2021 moet het programma definitief zijn.

Let op!

Bij de uitwerking van het mestbeleid vanaf 2022 moeten nog diverse keuzes gemaakt worden. Naast het soort maatregelen wordt ook bekeken of men bepaalde maatregelen in eerste instantie kan stimuleren door kennisoverdracht en/of subsidiëring. Lukt dit onvoldoende dan kunnen alsnog middelvoorschriften opgelegd worden. Daarnaast zal een deel van de maatregelen direct verplicht worden opgelegd.

Waterkwaliteit verslechterd

Minister Schouten heeft onlangs aangegeven dat de waterkwaliteit (uitspoelings- en oppervlaktewater) in bepaalde gebieden is verslechterd. Dit komt o.a. door een hoger stikstofgebruik, maar ook door de droge zomers. Dit laatste is echter geen ‘excuus’ richting Brussel.

Gebiedsgerichte aanpak

Vooral de akkerbouw op (zuidelijke) zand- en lössgronden kunnen met aangescherpte maatregelen te maken krijgen. In deze gebieden wordt immers de Nitraatrichtlijn voor grondwater gemiddeld nog niet gehaald. Enkele voorbeelden van mogelijke maatregelen zijn (eventueel voor alle gebieden):

  • Aanscherping gebruiksnormen.
  • Inzet van rust- en vanggewassen.
  • Minder of geen uitspoelingsgevoelige gewassen.

AO/IB
Wil jij jouw organisatie ook beter beheren en sturen? Houdt dan jouw Administratieve Organisatie eens tegen het licht. We voorzien je van tips en adviezen om jouw bedrijfsvoering verder te verbeteren.
Lees verder
arrow right
Junior Belastingadviseur
Training on the job van onze ervaren belastingadviseurs, de kans om je NOB-titel te halen en werken voor mooie mkb-ondernemers en audit klanten. Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een Junior Belastingadviseur (32-40 uur). Wil jij een topstart van je carrière? Dan zoeken wij jou.
Lees verder
arrow right
Accountant
Een team vol met experts binnen de Accountancy: dat vind je in Zwaagdijk en Heemstede. Maar ook, een hoge mate van professionaliteit, uitdagende adviesopdrachten, klantcontact en een prettige werksfeer (al zeggen we het zelf).
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right