Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

2 november 2021

Agro: aanscherping maatregelen mestbeleid

Recentelijk zijn de voorgenomen aanscherpingen voor het mestbeleid bekendgemaakt. De voorgestelde maatregelen zijn ingrijpend, maar staan nog ter discussie. Aanpassingen zijn mogelijk, echter niet zonder prijs.

7e Actieprogramma

De voorgestelde maatregelen zijn opgenomen in het ontwerp 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (7e AP). Nederland is verplicht om iedere vier jaar een ‘Actie-programma’ op te stellen. Hierin staan maatregelen die nodig zijn om aan de doelstellingen van de Europese Nitraatrichtlijn en Kaderrichtlijn Water te voldoen.

Aanscherpingen

In bepaalde gebieden voldoet Nederland nog niet aan de gestelde doelen. Mede om deze reden worden de ‘mestregels’ verder aangescherpt.

Gevolgen voor bouwplan

De voorstelde maatregelen, zoals verplichte rustgewassen, brede teeltvrije zones en verplichte vanggewassen hebben, afhankelijk van jouw bedrijf, grote gevolgen voor jouw bouwplan.

Derogatie

Om derogatie te kunnen krijgen voor de periode 2022 t/m 2025 moet ‘Brussel’ het 7e Actieprogramma goedkeuren. Het belang van een Actieprogramma met de juiste maatregelen is daardoor extra groot.

Relatie met nieuwe GLB

Diverse maatregelen vanuit het 7e Actieprogramma worden ook verplicht vanuit het nieuwe GLB. Bijvoorbeeld bufferstroken en de teelt van rustgewassen.

Maatregel stapsgewijs invoeren

Nederland moet het definitieve 7e Actieprogramma eind dit jaar opsturen naar ‘Brussel’. Daarna worden de maatregelen stapsgewijs ingevoerd in de Nederlandse regelgeving. Veel maatregelen gaan vanaf 2023 in. Ben je bezig met een plan voor de komende jaren? Dan is het verstandig om alvast rekening te houden met de aangekondigde maatregelen.

Heb je grond in gebruik? Vanaf 2023 ga je met ingrijpende maatregelen te maken krijgen. De plannen staan nog ter discussie, waardoor aanpassingen nog mogelijk zijn.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: fiscaal investeringsvoordeel

Agro: fiscaal investeringsvoordeel

27-01-2022

Staat een investering op de Milieulijst 2022? Dan kom je in aanmerking voor fiscaal voordeel. Je kunt bijvoorbeeld bij bepaalde duurzame investeringen meer, eerder of later afschrijven. Hiermee kun je fiscaal voordeel behalen. Bij welke investeringen speelt dit?
Jeffrey Karamat

Jeffrey Karamat

Assistent-accountant

Beginnend Assistent-accountant

Beginnend Assistent-accountant

  • Schagen
  • 32-40 uur
  • HBO-BE/Accountancy of Finance & Controle
Nmbrs

Nmbrs

Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Bedrijfswaardering

Bedrijfswaardering

Bij de verkoop of overname van een bedrijf is het belangrijk om de waarde van je bedrijf te bepalen. Benieuwd wat jouw bedrijf écht waard is?