Recentelijk zijn de voorgenomen aanscherpingen voor het mestbeleid bekendgemaakt. De voorgestelde maatregelen zijn ingrijpend, maar staan nog ter discussie. Aanpassingen zijn mogelijk, echter niet zonder prijs.
De voorgestelde maatregelen zijn opgenomen in het ontwerp 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (7e AP). Nederland is verplicht om iedere vier jaar een ‘Actie-programma’ op te stellen. Hierin staan maatregelen die nodig zijn om aan de doelstellingen van de Europese Nitraatrichtlijn en Kaderrichtlijn Water te voldoen.
In bepaalde gebieden voldoet Nederland nog niet aan de gestelde doelen. Mede om deze reden worden de ‘mestregels’ verder aangescherpt.
De voorstelde maatregelen, zoals verplichte rustgewassen, brede teeltvrije zones en verplichte vanggewassen hebben, afhankelijk van jouw bedrijf, grote gevolgen voor jouw bouwplan.
Om derogatie te kunnen krijgen voor de periode 2022 t/m 2025 moet ‘Brussel’ het 7e Actieprogramma goedkeuren. Het belang van een Actieprogramma met de juiste maatregelen is daardoor extra groot.
Diverse maatregelen vanuit het 7e Actieprogramma worden ook verplicht vanuit het nieuwe GLB. Bijvoorbeeld bufferstroken en de teelt van rustgewassen.
Nederland moet het definitieve 7e Actieprogramma eind dit jaar opsturen naar ‘Brussel’. Daarna worden de maatregelen stapsgewijs ingevoerd in de Nederlandse regelgeving. Veel maatregelen gaan vanaf 2023 in. Ben je bezig met een plan voor de komende jaren? Dan is het verstandig om alvast rekening te houden met de aangekondigde maatregelen.
Heb je grond in gebruik? Vanaf 2023 ga je met ingrijpende maatregelen te maken krijgen. De plannen staan nog ter discussie, waardoor aanpassingen nog mogelijk zijn.
Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde nieuwsartikelen: