2 november 2021

Agro: aanscherping maatregelen mestbeleid

Recentelijk zijn de voorgenomen aanscherpingen voor het mestbeleid bekendgemaakt. De voorgestelde maatregelen zijn ingrijpend, maar staan nog ter discussie. Aanpassingen zijn mogelijk, echter niet zonder prijs.

7e Actieprogramma

De voorgestelde maatregelen zijn opgenomen in het ontwerp 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (7e AP). Nederland is verplicht om iedere vier jaar een ‘Actie-programma’ op te stellen. Hierin staan maatregelen die nodig zijn om aan de doelstellingen van de Europese Nitraatrichtlijn en Kaderrichtlijn Water te voldoen.

Aanscherpingen

In bepaalde gebieden voldoet Nederland nog niet aan de gestelde doelen. Mede om deze reden worden de ‘mestregels’ verder aangescherpt.

Gevolgen voor bouwplan

De voorstelde maatregelen, zoals verplichte rustgewassen, brede teeltvrije zones en verplichte vanggewassen hebben, afhankelijk van jouw bedrijf, grote gevolgen voor jouw bouwplan.

Derogatie

Om derogatie te kunnen krijgen voor de periode 2022 t/m 2025 moet ‘Brussel’ het 7e Actieprogramma goedkeuren. Het belang van een Actieprogramma met de juiste maatregelen is daardoor extra groot.

Relatie met nieuwe GLB

Diverse maatregelen vanuit het 7e Actieprogramma worden ook verplicht vanuit het nieuwe GLB. Bijvoorbeeld bufferstroken en de teelt van rustgewassen.

Maatregel stapsgewijs invoeren

Nederland moet het definitieve 7e Actieprogramma eind dit jaar opsturen naar ‘Brussel’. Daarna worden de maatregelen stapsgewijs ingevoerd in de Nederlandse regelgeving. Veel maatregelen gaan vanaf 2023 in. Ben je bezig met een plan voor de komende jaren? Dan is het verstandig om alvast rekening te houden met de aangekondigde maatregelen.

Heb je grond in gebruik? Vanaf 2023 ga je met ingrijpende maatregelen te maken krijgen. De plannen staan nog ter discussie, waardoor aanpassingen nog mogelijk zijn.

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde nieuwsartikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Zelfstandig assistent-accountant/relatiebeheerder
Voor kantoor Den Burg (Texel) zijn wij op zoek naar een nieuwe collega. Je hebt een afgeronde opleiding Bedrijfseconomie of Accountancy, minimaal 4 jaar relevante werkervaring en affiniteit met automatisering. Je bent klantgericht, een teamspeler en je bent pro-actief. Jij denkt mee met de klant én met je collega's. Jij ziet dat automatisering ontzettend belangrijk is voor de toekomst voor onze branche. Je wilt je als professional blijven ontwikkelen en je ziet jezelf doorgroeien naar een leidinggevende rol.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2023
In de update van de lonenspecial 2023 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten.
Lees verder
arrow right
Accountant
De uitdagingen variëren van zelfstandig relatiebeheer tot het coachen van het team. Het team bestaat uit een mooie mix van enthousiaste young professionals tot ervaren experts. Juist die young professionals willen veel van jou leren. 
Lees verder
arrow right
Wanneer btw-belaste verhuur?
In beginsel is de verhuur van een onroerende zaak btw-vrijgesteld. Onder voorwaarden kunnen verhuurder en huurder, in bepaalde situaties, kiezen voor btw-belaste verhuur. Wellicht kun je dit met terugwerkende kracht herstellen.
Lees verder
arrow right
Accountant Hoorn
Ben jij op zoek naar een accountant of adviseur die je kan helpen in elke fase van het ondernemerschap? Dan ben je bij Omnyacc Hoorn aan het juiste adres. Onze accountants kunnen je helpen bij het starten van je onderneming, in de groeifase bij het aantrekken van personeel, arbodienstverlening en verzuim, bij de administratie of fiscale zaken, maar ook bij het overdragen van je bedrijf en je pensioen. Wij doen alles om jou als ondernemer zo goed mogelijk bij te staan. Wil je meer weten over Omnyacc Hoorn? Lees dan snel verder.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right