2 november 2021

Agro: omschakelprogramma en bedrijfsplan

Heb je plannen voor een omschakeling naar een ‘stikstofarmere, meer extensieve en meer duurzame bedrijfsvoering’? Dan kun je, via het pilotfonds, in aanmerking komen voor een achtergestelde lening. Voor het benodigde bedrijfsplan kun je een voucher aanvragen.

Omschakelprogramma: achtergestelde lening

Wil je jouw bedrijf omschakelen? Dan kun je vanuit het ‘Investeringsfonds Duurzame Landbouw’ een financiering aanvragen voor de benodigde investeringen. Op dit moment loopt hiervoor een pilot met een beperkt budget.

Pilotfonds en cofinanciering

Vanuit het pilotfonds kun je een achtergestelde lening krijgen van maximaal € 400.000. De lening wordt onder gunstige voorwaarden verstrekt. De investeringen moeten deels ook gefinancierd worden uit andere bronnen (cofinanciering), zoals bijvoorbeeld bank, eigen geld of crowdfunding.

Tenminste vijf doelen

Jouw investeringen en te nemen maatregelen moeten bijdragen aan minimaal vijf van de acht onderstaande doelen van het fonds:

  • Reductie van stikstofemissie
  • Reductie van gebruik gewasbeschermingsmiddelen
  • Emissiereductie van broeikasgassen
  • Emissiereductie nitraat
  • Vergroting biodiversiteit
  • Versterking duurzaam bodembeheer
  • Circulair veevoergebruik
  • Verbetering dierenwelzijn/diergezondheid

Het onderdeel ‘Reductie van stikstofemissie’ is verplicht.

Aanvragen

Je kunt t/m juni 2022 een aanvraag indienen bij het ‘Nationaal Groenfonds’, zolang het budget toereikend is.

Bedrijfsplan

Bij de aanvraag moet je een bedrijfsplan indienen. Uit dit bedrijfsplan moet o.a. blijken hoe je invulling geeft aan bovenstaande doelen.

Voucher bedrijfsplan

Wil je een bedrijfsplan voor ‘omschakeling’ laten maken, bijvoorbeeld voor bovenstaande pilot? Dan kun je in de periode van 1 november t/m 15 december 2021 hiervoor een voucher aanvragen bij RVO.

Waarde voucher

Met de voucher komen de kosten van een bedrijfsplan, tot een maximum van € 7.500, in aanmerking voor de subsidie. De subsidie bedraagt 80% (maximaal € 6.000). Deze subsidie valt onder de regeling de-minimissteun.

BAS-adviseur

Het bedrijfsplan moet worden opgesteld door een erkende BAS-adviseur die kennis heeft op het gebied van ‘Bedrijfsopvolging’ of ‘Verdienvermogen’. De voucher kun je bij de adviseur inleveren. De bedrijfsadviseur draagt er mede zorg voor dat het bedrijfsplan aan de voorwaarden voldoet.

Wil je een bedrijfsplan voor omschakeling laten opstellen? Vraag de voucher dan direct vanaf 1 november aan. De aanvragen worden afgehandeld op volgorde van binnenkomst.

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde nieuwsartikelen:

Agro: GO: opgave eco-activiteiten
Om deel te kunnen nemen aan de ecoregeling, moet je een minimum aantal punten behalen. Vervolgens bepaalt de waarde van je eco-activiteiten of je in de categorie 'Brons', 'Zilver' of 'Goud' wordt ingedeeld.
Lees verder
arrow right
Ineke Beelen

Ineke Beelen

Assistent-accountant

Beperkte gemeenschap van goederen in 2024
Ben je na 1 januari 2018 getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden? Voor jou geldt dan de beperkte gemeenschap van goederen. Ben je ondernemer? Dan doe je er verstandig aan om huwelijkse voorwaarden overeen te komen met jouw aanstaande echtgenoot of geregistreerd partner.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2022
In de update van de lonenspecial 2022 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. 
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right