Vanaf 21 april 2021 moet van elk paard de verblijfplaats zijn vastgelegd in I&R-paarden. Alleen als jouw paard tijdelijk op een andere locatie verblijft, is soms het opnemen in het bedrijfsregister voldoende. Deze registratieplicht geldt ook als je een (hobby)paard inschaart op jouw percelen.
De registratieplicht geldt voor ‘paardachtigen’. Dit zijn paarden, pony’s, ezels, muildieren en zebra’s. Met ‘paarden’ bedoelen we in dit artikel alle paardachtigen.
Naast de verplichting dat een paard gechipt is en een paspoort moet hebben, moet je nu ook de verblijfplaats van jouw paarden vastleggen in I&R-paarden. Voor de verblijfplaats (locatie) heb je een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) nodig. Je kunt een UBN aanvragen bij RVO. Heb je al een UBN? Dan moet je de diersoort ‘paarden’ hieraan koppelen.
De registratieplicht geldt voor alle paarden, dus ook voor hobbymatig gehouden dieren. Zowel bedrijven als particulieren moeten een UBN hebben en de paarden daarop registreren.
Als een paard 30 dagen of langer naar een ander locatie gaat, dan moet het paard worden afgemeld in de I&R. De partij waar het paard naar toe gaat meldt het dier aan op zijn UBN. Beide meldingen moeten binnen 7 dagen na vervoer worden gedaan. Daarnaast moet de wijziging in het bedrijfsregister worden opgenomen (binnen drie werkdagen).
Als een paard korter dan 30 dagen naar een andere locatie gaat, dat hoeft het paard niet in de I&R af- en aangemeld te worden. De wijziging opnemen in het bedrijfsregister is voldoende.
Als je de wijzigingen in verblijfplaats binnen 3 werkdagen in de I&R vastlegt, dan hoef je geen bedrijfsregister meer bij te houden. De I&R is dan feitelijk uw bedrijfsregister. Jemoet dan wel alle andere (tijdelijke) verblijfsplaatsen registreren, ongeacht de tijdsduur dat het paard daar verblijft.
Heb je bijvoorbeeld een melkveebedrijf? En schaart je paarden van derden in op jouw percelen? Dan geldt ook voor jou, dat je de paarden op jouw UBN moet registreren. Afhankelijk van de tijdsduur (korter dan 30 dagen of juist langer), moet dit in het bedrijfsregister of in de I&R.
De mestproductie van de (hobby)paarden, die je inschaart, moet je binnen jouw gebruiksnormenberekening verantwoorden (stikstoftotaal en fosfaatnorm). Daarbij geldt dat de stikstofproductie van hobbypaarden niet meetelt voor de stikstofnorm dierlijke mest (170 kg of bij derogatie 230/250 kg/ha).
Deze werkwijze is niet anders dan voorheen. Alleen door de registratieplicht op UBN is wel beter inzichtelijk welke paarden op jouw bedrijf verblijven en hoelang.