13 september 2023

TEK aanvragen voor 2 oktober 2023

Ondernemer in het mkb en heb je een energie-intensief bedrijf? Zorg dan dat je voor 2 oktober 2023 17.00 uur de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) aangevraagd hebt. De TEK kan maximaal €160.000 per onderneming bedragen. Het is mogelijk om met terugwerkende kracht de TEK aan te vragen, voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.


Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) 

De TEK werd vorig jaar in het leven geroepen vanwege de zeer sterk gestegen energieprijzen, waar met name energie-intensieve bedrijven de dupe van dreigden te worden. Daarom besloot het kabinet dat via de TEK een subsidie verstrekt kon worden als je als mkb-ondernemer meer voor je energie betaalde dan € 1,19 per m3 gas en € 0,35 per kWh energie.

Voorwaarden 

De belangrijkste voorwaarde is dat je bedrijf energie-intensief is, dat wil zeggen dat je energiekosten minstens 7% van je omzet bedragen. Ook geldt de TEK alleen voor het mkb. Dat wil zeggen dat je maximaal 250 werknemers (fulltime) in dienst hebt, je omzet maximaal € 50 miljoen bedraagt en/of je balanstotaal maximaal € 43 miljoen is. Ook stichtingen, verenigingen en instellingen kunnen de TEK aanvragen als ze aan de voorwaarden voldoen. Je vindt alle voorwaarden voor de TEK hier.

Aanvragen 

Je kunt de TEK nog tot 2 oktober 2023 17.00 uur digitaal aanvragen bij RVO.nl. De subsidie bedraagt 50% van de prijs boven de genoemde minima, waarbij uit wordt gegaan van een maximumprijs voor gas van € 3,19 per m3 en voor elektra van € 0,95 per kWh. Wordt je aanvraag gehonoreerd, dan krijg je in eerste instantie een voorschot van 35% van de uiteindelijke subsidie.

EHerkenning 

Voor de aanvraag heb je eHerkenning nodig, niveau 3 met machtiging 'RVO diensten op niveau eH3' of hoger. Zzp’ers en ondernemers met een eenmanszaak kunnen ook DigiD gebruiken als ze degenen zijn die bij de KVK geregistreerd staan als eigenaar of bestuurder van de onderneming.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Duurzaamheidsrapportage CSRD verplicht
Ben je al bekend met de duurzaamheidsrapportage Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)? De CSRD is een nieuwe rapportageplicht rondom niet-financiële informatie over onderwerpen die ESG, Environmental, Social en Governance betreffen. Deze rapportageplicht heeft ook gevolgen voor het mkb.
Lees verder
arrow right
TEK-regeling goedgekeurd door Europese Commissie
De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is door de Europese Commissie goedgekeurd. De TEK-regeling werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2022 volgens de geldende voorwaarden.
Lees verder
arrow right
Dashboarding: tijdig bijsturen
Met een online dashboard heb je altijd en overal inzichtelijk hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Door de financiële visuele samenvatting zie je dit in één oogopslag. Dit maakt het tijdig bijsturen een stuk makkelijker waardoor je sneller kunt schakelen.
Lees verder
arrow right
Accountant
Een team vol met experts binnen de Accountancy: dat vind je in Zwaagdijk en Heemstede. Maar ook, een hoge mate van professionaliteit, uitdagende adviesopdrachten, klantcontact en een prettige werksfeer (al zeggen we het zelf).
Lees verder
arrow right
Assistent accountant
Alleen cijfers inkloppen en jaarrekeningen opmaken? Nee, je gaat verder. Van managementdashboards tot het verder digitaliseren van processen staat hoog in het vaandel.
Lees verder
arrow right