17 augustus 2023

Aanvraagdeadline zorg- en huurtoeslag 2022

Het is mogelijk om met terugwerkende kracht voor 2022 zorg- of huurtoeslag aan te vragen, als je deze nog niet hebt aangevraagd en hier wel recht op hebt. Dit kan tot uiterlijk 1 september 2023.

Wellicht toch?

Van degenen die recht hebben op genoemde toeslagen, blijkt zo’n 10% deze niet aan te vragen. Afhankelijk van de situatie kan de toeslag oplopen tot enkele tientallen tot honderden euro’s per maand die men dan laat liggen. Wil je controleren of je recht hebt op een van de of beide toeslagen voor 2022? Check dit dan via de site van de Belastingdienst.

Voorwaarden

Voor zowel de zorg- als huurtoeslag gelden voorwaarden. Zo moet je voor de zorgtoeslag een zorgverzekering hebben afgesloten. Voor de huurtoeslag mag jouw huur niet te hoog zijn. Ook mogen voor beide toeslagen jouw inkomen en vermogen niet te hoog zijn. Op de site van de Belastingdienst kun je checken of je aan alle voorwaarden voldoet.

Proefberekening

Op de site van de Belastingdienst kun je ook een proefberekening maken. Je vult daartoe jouw persoonlijke gegevens in, waarna het programma berekent of je recht hebt op een toeslag en hoeveel deze per maand bedraagt.

Tip!

Met de proefberekening kun je bijvoorbeeld ook uitrekenen wat het je scheelt aan huurtoeslag als je zou verhuizen naar een duurdere of goedkopere huurwoning.

Wijzigingen doorgeven

Heb je vorig jaar al zorg- en/of huurtoeslag gehad, dan krijg je deze dit jaar automatisch weer. Belangrijk is dan dat je tijdig wijzigingen doorgeeft, zoals een stijging van jouw inkomen of een veranderde gezinssituatie. Blijkt achteraf namelijk dat je te veel toeslag hebt gekregen, dan moet je de te veel ontvangen toeslag terugbetalen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Bedrijfsovername en fusie
Een fusie of bedrijfsovername heeft financieel, fiscaal en juridisch grote gevolgen. Daarom is het verstandig om onze specialisten in te schakelen.
Lees verder
arrow right
Belastingadviseur
Word jij enthousiast van fiscale vraagstukken en wil jij een actieve bijdrage leveren aan onze adviespraktijk? De uitdagingen variëren van het signaleren en zelfstandig uitvoeren van belastingadviezen, het voeren van klantgesprekken, tot het begeleiden van collega’s bij (complexe) aangifte- en belastingadviesopdrachten.
Lees verder
arrow right
Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right
Financieel Administratief Medewerker
Alleen administraties verwerken voor onze klanten? Nee, deze functie is meer dan dat! Je draagt actief bij aan de digitalisering bij onze klanten.
Lees verder
arrow right
Na mijn bedrijf
Je hebt je bedrijf overgedragen naar de volgende generatie. Wij zorgen ervoor dat je volop kunt genieten en ontspannen tijdens je pensioen. 
Lees verder
arrow right