17 augustus 2023

Aanvraagdeadline zorg- en huurtoeslag 2022

Het is mogelijk om met terugwerkende kracht voor 2022 zorg- of huurtoeslag aan te vragen, als je deze nog niet hebt aangevraagd en hier wel recht op hebt. Dit kan tot uiterlijk 1 september 2023.

Wellicht toch?

Van degenen die recht hebben op genoemde toeslagen, blijkt zo’n 10% deze niet aan te vragen. Afhankelijk van de situatie kan de toeslag oplopen tot enkele tientallen tot honderden euro’s per maand die men dan laat liggen. Wil je controleren of je recht hebt op een van de of beide toeslagen voor 2022? Check dit dan via de site van de Belastingdienst.

Voorwaarden

Voor zowel de zorg- als huurtoeslag gelden voorwaarden. Zo moet je voor de zorgtoeslag een zorgverzekering hebben afgesloten. Voor de huurtoeslag mag jouw huur niet te hoog zijn. Ook mogen voor beide toeslagen jouw inkomen en vermogen niet te hoog zijn. Op de site van de Belastingdienst kun je checken of je aan alle voorwaarden voldoet.

Proefberekening

Op de site van de Belastingdienst kun je ook een proefberekening maken. Je vult daartoe jouw persoonlijke gegevens in, waarna het programma berekent of je recht hebt op een toeslag en hoeveel deze per maand bedraagt.

Tip!

Met de proefberekening kun je bijvoorbeeld ook uitrekenen wat het je scheelt aan huurtoeslag als je zou verhuizen naar een duurdere of goedkopere huurwoning.

Wijzigingen doorgeven

Heb je vorig jaar al zorg- en/of huurtoeslag gehad, dan krijg je deze dit jaar automatisch weer. Belangrijk is dan dat je tijdig wijzigingen doorgeeft, zoals een stijging van jouw inkomen of een veranderde gezinssituatie. Blijkt achteraf namelijk dat je te veel toeslag hebt gekregen, dan moet je de te veel ontvangen toeslag terugbetalen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Junior Aangiftemedewerker
Belastingadviseur Vincent gaat je alle fijne kneepjes van het vak leren. Zo draag jij actief bij aan de ontwikkeling van de fiscale praktijk.
Lees verder
arrow right
Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right
Toekomstgesprek
Wil jij ook overzicht in één oogopslag? Maak jouw toekomstvisie inzichtelijk door visueel denken, strategisch tekenen en bedrijfskundig advies.
Lees verder
arrow right
Nieuwe RVU-regeling voor zware beroepen
De huidige regeling voor vervroegde uittreding (RVU) eindigt op 31 december 2025. Vanaf dat moment kan deze regeling niet meer worden toegepast. Er komt echter een nieuwe RVU-regeling die specifiek bedoeld is voor werknemers met zware beroepen die niet in staat zijn om door te werken tot de AOW-leeftijd.
Lees verder
arrow right