6 juni 2023

Agro: aanvullende derogatieregels klei/veen

Er gelden extra derogatievoorwaarden voor jouw bedrijf als je derogatie hebt aangevraagd en je percelen hebt op klei of veen. Ook gelden extra regels voor derogatiebedrijven op klei/veen in de nieuwe ‘NV-gebieden’.

Korting stikstofnorm na graslandvernietiging

In onderstaande situaties geldt voor alle derogatiebedrijven op klei of veen een korting op de stikstofnorm na graslandvernietiging. De korting is:

  • 50 kg N/ha bij graslandvernieuwing vanaf 1 juni
  • 65 kg N/ha bij de teelt van mais na gras

Het bovenstaande geldt niet als het gras als grasgroenbemester is geteeld of als verplicht vanggewas na mais in een NV-gebied (zie hieronder).

Extra regels derogatiebedrijven klei/veen in NV-gebieden

De ‘Nutriënt verontreinigde gebieden’ (NV-gebieden) bestaan uit de zand- en lössgronden met een lage derogatienorm en de gebieden van waterschappen Hollands Noorderkwartier, Delfland en Brabantse Delta, waar nu ook een lagere derogatienorm geldt. Voor derogatiebedrijven op klei/veen in deze waterschappen gelden extra voorwaarden.

Vanggewas na mais

Je moet na de teelt van mais een toegestaan vanggewas telen. Het vanggewas hoeft niet uiterlijk 1 oktober te zijn ingezaaid. Vernietigen mag pas vanaf 1 februari.

Extra regels graslandvernietiging

Voor betreffende bedrijven gelden de volgende extra regels:

  • Na graslandvernietiging in de periode van 1 februari t/m 20 juni moet je gras of een ander stikstofbehoeftig gewas telen
  • Herinzaai van gras is toegestaan t/m 31 augustus
  • Graslandvernietiging blijft toegestaan in de periode van 16 september t/m 30 november voor de teelt van bloembollen

Bovenstaande regels zijn ‘derogatievoorwaarden’. Voor het behoud van derogatie is het van belang dat je hieraan voldoet.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Doorlopende machtiging SBA en VIA
Jaarlijks verzorgen wij de aangiften voor jou. Dit proces kan steeds efficiënter met de Serviceberichten Aanslag (SBA) en de vooraf ingevulde aangifte (VIA). Elk jaar vroegen wij deze gegevens opnieuw op. Nu kun je voor deze zaken werken met een doorlopende machtiging.
Lees verder
arrow right
Accountant Den Helder
Twijfel je weleens over de koers die je wilt varen met je bedrijf? Of is het prettig zo nu en dan te kunnen klankborden? Bij Omnyacc Den Helder staan er 70 specialisten voor je klaar. Naast de accountant die voor jou de jaarrekening opstelt en je op breed financieel vlak adviseert, vind je bij ons een team van specialisten die antwoord geeft op al jouw ondernemersvragen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Lees snel verder.
Lees verder
arrow right