6 juni 2023

Agro: aanvullende derogatieregels klei/veen

Er gelden extra derogatievoorwaarden voor jouw bedrijf als je derogatie hebt aangevraagd en je percelen hebt op klei of veen. Ook gelden extra regels voor derogatiebedrijven op klei/veen in de nieuwe ‘NV-gebieden’.

Korting stikstofnorm na graslandvernietiging

In onderstaande situaties geldt voor alle derogatiebedrijven op klei of veen een korting op de stikstofnorm na graslandvernietiging. De korting is:

  • 50 kg N/ha bij graslandvernieuwing vanaf 1 juni
  • 65 kg N/ha bij de teelt van mais na gras

Het bovenstaande geldt niet als het gras als grasgroenbemester is geteeld of als verplicht vanggewas na mais in een NV-gebied (zie hieronder).

Extra regels derogatiebedrijven klei/veen in NV-gebieden

De ‘Nutriënt verontreinigde gebieden’ (NV-gebieden) bestaan uit de zand- en lössgronden met een lage derogatienorm en de gebieden van waterschappen Hollands Noorderkwartier, Delfland en Brabantse Delta, waar nu ook een lagere derogatienorm geldt. Voor derogatiebedrijven op klei/veen in deze waterschappen gelden extra voorwaarden.

Vanggewas na mais

Je moet na de teelt van mais een toegestaan vanggewas telen. Het vanggewas hoeft niet uiterlijk 1 oktober te zijn ingezaaid. Vernietigen mag pas vanaf 1 februari.

Extra regels graslandvernietiging

Voor betreffende bedrijven gelden de volgende extra regels:

  • Na graslandvernietiging in de periode van 1 februari t/m 20 juni moet je gras of een ander stikstofbehoeftig gewas telen
  • Herinzaai van gras is toegestaan t/m 31 augustus
  • Graslandvernietiging blijft toegestaan in de periode van 16 september t/m 30 november voor de teelt van bloembollen

Bovenstaande regels zijn ‘derogatievoorwaarden’. Voor het behoud van derogatie is het van belang dat je hieraan voldoet.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Update lonenspecial 2021
In de update van de lonenspecial 2021 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Zvw-percentages 2025 dalen, maar stijgend maximumpremieloon drijft kosten op
In 2025 blijven de percentages voor de premie Zvw dalen, maar dit levert niet altijd een besparing op. Het maximumpremieloon stijgt namelijk fors, waardoor je mogelijk toch hogere kosten maakt.
Lees verder
arrow right
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor bv’s met deelnemingen in vof’s
De hoogte van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) wordt bepaald door het totale investeringsbedrag in een jaar. Maar hoe bereken je de KIA wanneer een bv in meerdere vennootschappen onder firma (vof's) participeert?
Lees verder
arrow right
Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right
Factoring
Beschik sneller over jouw geld. Onze financieringsspecialisten koppelen je aan de juiste factoringpartij. 
Lees verder
arrow right