6 juni 2023

Agro: aanvullende derogatieregels klei/veen

Er gelden extra derogatievoorwaarden voor jouw bedrijf als je derogatie hebt aangevraagd en je percelen hebt op klei of veen. Ook gelden extra regels voor derogatiebedrijven op klei/veen in de nieuwe ‘NV-gebieden’.

Korting stikstofnorm na graslandvernietiging

In onderstaande situaties geldt voor alle derogatiebedrijven op klei of veen een korting op de stikstofnorm na graslandvernietiging. De korting is:

  • 50 kg N/ha bij graslandvernieuwing vanaf 1 juni
  • 65 kg N/ha bij de teelt van mais na gras

Het bovenstaande geldt niet als het gras als grasgroenbemester is geteeld of als verplicht vanggewas na mais in een NV-gebied (zie hieronder).

Extra regels derogatiebedrijven klei/veen in NV-gebieden

De ‘Nutriënt verontreinigde gebieden’ (NV-gebieden) bestaan uit de zand- en lössgronden met een lage derogatienorm en de gebieden van waterschappen Hollands Noorderkwartier, Delfland en Brabantse Delta, waar nu ook een lagere derogatienorm geldt. Voor derogatiebedrijven op klei/veen in deze waterschappen gelden extra voorwaarden.

Vanggewas na mais

Je moet na de teelt van mais een toegestaan vanggewas telen. Het vanggewas hoeft niet uiterlijk 1 oktober te zijn ingezaaid. Vernietigen mag pas vanaf 1 februari.

Extra regels graslandvernietiging

Voor betreffende bedrijven gelden de volgende extra regels:

  • Na graslandvernietiging in de periode van 1 februari t/m 20 juni moet je gras of een ander stikstofbehoeftig gewas telen
  • Herinzaai van gras is toegestaan t/m 31 augustus
  • Graslandvernietiging blijft toegestaan in de periode van 16 september t/m 30 november voor de teelt van bloembollen

Bovenstaande regels zijn ‘derogatievoorwaarden’. Voor het behoud van derogatie is het van belang dat je hieraan voldoet.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Financieel Administratief Medewerker
Alleen administraties verwerken voor onze klanten? Nee, deze functie is meer dan dat! Je draagt actief bij aan de digitalisering bij onze klanten.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst en verlof: impact op reiskostenvergoedingen
Onder bepaalde voorwaarden kan een onbelaste vergoeding worden verstrekt voor reiskosten naar het werk en kosten voor thuiswerken. Het is onder andere belangrijk of er 'in de regel' naar het werk gereisd wordt of thuis wordt gewerkt. Wanneer heeft ouderschapsverlof na geboorteverlof invloed op de mogelijkheid om deze vergoedingen door te blijven betalen?
Lees verder
arrow right
Fiscale bijeenkomst Hoorn
Op woensdagmiddag 6 december 2023 verzorgen wij een fiscale bijeenkomst met actuele ontwikkelingen en nuttige tips. Tijdens deze middag passeren diverse fiscale ontwikkelingen de revue en worden andere belangrijke belastingonderwerpen besproken waar je (mogelijk) mee te maken krijgt. Uiteraard wordt er ook ingegaan op de ontwikkelingen naar aanleiding van het Belastingplan 2024. Kom jij ook?
Lees verder
arrow right
Estate planning
Onze estate planners maken een plan op maat om jouw vermogen zo gunstig mogelijk over te dragen. Zo heb jij (financiële) rust.
Lees verder
arrow right
Wijziging in het betaald ouderschapsverlof augustus 2022
De verlofregelingen voor ouders met pasgeboren kinderen worden steeds verder uitgebreid. Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers met een kind dat nog geen 1 jaar oud is, recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof via het UWV. Het aanvragen van deze regeling is mogelijk vanaf 9 augustus 2022.
Lees verder
arrow right