11 februari 2025

Agro: Afroming bij bedrijfsoverdracht: nieuwe regels vanaf 2025

Vanaf 2025 is afroming ook van toepassing bij bedrijfsoverdrachten. Nieuw hierbij is dat een bedrijfsoverdracht kan plaatsvinden zonder dat het KVK-nummer verandert, zolang de ‘landbouwer’ wijzigt.

Wanneer wijzigt de landbouwer?

In de onderstaande situaties wijzigt de landbouwer en kan er sprake zijn van afroming.

  • Overdracht van een bedrijf naar andere natuurlijke persoon of rechtspersoon.
  • Wijziging van rechtsvorm, bijvoorbeeld van eenmanszaak naar maatschap of BV.
  • Wijziging van de samenstelling van een samenwerkingsverband. Bijvoorbeeld het toe- of uitreden van maten of vennoten binnen een maatschap, vof of CV.
  • Wijziging van (in)directe overwegende zeggenschap in een rechtspersoon. Bijvoorbeeld een wijziging van bestuur en/of aandeelhouders van een BV. Of een wijziging binnen een ‘moederonderneming’.
  • Wijziging van (in)directe overwegende zeggenschap in een rechtspersoon die een onderdeel uitmaakt van een samenwerkingsverband. Bijvoorbeeld een
    wijziging binnen een BV, die deel uitmaakt van een maatschap.

Vaker bedrijfsoverdracht, niet altijd afroming

Is in jouw situatie sprake van een bedrijfsoverdracht? Dan is er ook sprake van een overdracht van productierechten (indien aanwezig). En dan kan er sprake zijn van afroming. Echter vaak is dat ook niet zo.

Geen afroming

Bij veel bedrijfsoverdrachten vindt geen afroming van productierechten plaats. Dit is o.a. het geval als er sprake is van een overdracht:

  • Naar bloed- of aanverwanten t/m de derde graad.
  • Naar een echtgenoot of geregistreerd partner.
  • Naar een ander bedrijf waarvan de inbrenger ook deel van uitmaakt en zeggenschap heeft.

Bij een bedrijfsoverdracht van of naar een BV wordt ook naar de bloed- en aanverwantschap en echtgenoot/geregistreerd partner gekeken.

Tip!

Heb je te maken met een bepaalde (complexe) bedrijfsoverdracht? Laat je dan informeren over de ‘afromingsregels’.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Kabinet werkt aan belastingkorting voor aandelenopties bij start-ups en scale-ups
Om start-ups en scale-ups aantrekkelijker te maken voor talentvolle werknemers, wil het kabinet een fiscale regeling invoeren waarbij aandelenopties fiscaal gunstiger worden behandeld. De regeling biedt belastingkorting en uitstel van belastingheffing en wordt naar verwachting per 2027 ingevoerd.
Lees verder
arrow right
Nieuwe regels voor servicekosten huurwoningen vanaf 2026
Na goedkeuring door de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met een wetswijziging die meer duidelijkheid moet geven over servicekosten bij huurwoningen. In de wet is onder andere vastgelegd welke kosten wel en niet als servicekosten mogen worden gerekend. De nieuwe regels gelden vanaf 2026.
Lees verder
arrow right
Onjuiste opzegtermijn door werknemer: wie betaalt wat?
Een werknemer dacht dat hij per direct zijn dienstverband met de werkgever kon beëindigen door middel van een ontslagbrief. Hij was zich er echter niet van bewust dat hij wettelijk verplicht is om een opzegtermijn in acht te nemen.
Lees verder
arrow right