8 juni 2022

Agro: nieuwe GLB per 2023

Maak je als agrarisch ondernemer gebruik van steun vanuit het GLB? Per 1 januari 2023 wijzigt het GLB fors. Dit heeft ook voor jou gevolgen. Ondanks dat nog niet alles definitief is, is het goed om je alvast voor te bereiden.

Jouw betalingsrechten vervallen

Eind dit jaar vervallen jouw betalingsrechten. Vanaf 2023 kun je o.a. basispremie ontvangen op al jouw subsidiabele hectares grond. Hieronder valt, net als nu, landbouwgrond (incl. natuurterrein) dat je (overwegend) voor landbouwactiviteiten in gebruik hebt. Daarnaast kunnen straks ook andere arealen ‘subsidiabel’ zijn, zoals bijvoorbeeld: landschapselementen en ‘niet-productief areaal’ zoals akkerranden, ‘eigen’ sloten en bufferstroken.

Hoogte basispremie 2023-2027

De basispremie bedraagt, volgens de huidige inschattingen, in 2023 gemiddeld circa € 255 per hectare. Hierbij wordt de volgende verdeling gemaakt:

  • Eerste 40 hectare: € 275/ha.
  • Boven 40 hectare: € 240/ha.

Met deze verdeling ontvangen kleinere/middelgrote bedrijven een hoger bedrag per hectare dan grote bedrijven.

Door overheveling verdere verlaging basispremie

De komende jaren wil LNV meer budget overhevelen van ‘rechtstreekse betalingen’ naar ‘plattelandsontwikkeling’. Hierdoor blijft minder budget over voor de basispremie. De basispremie zal jaarlijks verminderen naar uiteindelijk gemiddeld circa € 200/ha in 2027.

Voldoen aan basisvoorwaarden

De huidige vergroeningseisen komen te vervallen. Echter, om basispremie te kunnen ontvangen moet je aan bepaalde basisvoorwaarden voldoen. Dit wordt ‘conditionaliteit’ genoemd. 

Ook voor andere regelingen

Wil je deelnemen aan de nieuwe ‘ecoregeling’? Of het Agrarische natuurbeheer via de collectieven (ANLb)? Ook dan moet je aan de conditionaliteit voldoen.

Het nieuwe GLB heeft gevolgen voor jouw teeltplan 2023. Verdiep je tijdig in de wijzigingen en mogelijke gevolgen voor jouw bedrijf.

Tot slot

Bekijk ook:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Lars Pijlman

Lars Pijlman

Assistent-accountant

IT-auditor
Een interessante functie op het snijvlak van audit, finance en IT. Boordevol vrijheid, uitdagingen, verantwoordelijkheid en klantcontact!
Lees verder
arrow right
Nieuwe zonnepanelen viewer RVO
Op RVO.nl is een viewer beschikbaar om te controleren of gebouwen en parkeerplaatsen geschikt zijn voor zonnepanelen. Ook kunnen eventuele belemmeringen worden geïdentificeerd, om vervolgens naar oplossingen te zoeken.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right