4 juni 2024

Agro: Voorwaarde eco-activiteit ‘Groene braak’

Heb je gekozen voor de eco-activiteit ‘Groene braak’? Dan moet je ook gedurende de rest van het jaar rekening houden met de voorwaarden.

Voorwaarden ‘Groene braak’

Naast de minimale breedte van 3 meter en het telen van een toegestaan gewas, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Het perceel moet 9 maanden uit productie worden genomen (de braakperiode).
  • In de periode van 15 juli t/m 31 augustus moet het perceel voor minimaal 80% zijn bedekt met het toegestane gewas.
  • Het gewas moet tot het einde van de braakperiode aanwezig blijven.
  • In de braakperiode mogen geen meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Dit is ook niet toegestaan als het gewas na deze periode blijft staan. Mechanisch vernietigen na de braakperiode mag wel.
  • Beweiden en/of oogsten is het gehele jaar niet toegestaan, dus ook niet na de braakperiode.

Aaneengesloten braakperiode van 9 maanden

De braakperiode van 9 maanden moet binnen het kalenderjaar liggen. Dit kan bijvoorbeeld zijn van 1 januari t/m 30 september of van 1 april t/m 31 december. Maar ook van 15 februari t/m 15 november.

Gewas laten staan, geen bewerkingen voor volgteelt

Je mag zelf bepalen wanneer je het toegestane gewas inzaait. Als je maar aan de ‘bedekkingseis’ voldoet. In de braakperiode mag je het gewas niet vernietigen en dus ook geen grondbewerkingen uitvoeren. Een eventueel volggewas mag je pas na de braakperiode inzaaien of aanplanten.

Let op!

De voorwaarden voor ‘Groene braak’ gaan verder dan het gewas en de eis t.a.v. de bedekking. Zorg ervoor dat je ook na 31 augustus aan de voorwaarden blijft voldoen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Wijzigingen eco-activiteiten tijdig doorgeven
Binnen de eco-regeling ben je verplicht om jouw eco-activiteiten ‘actueel’ te houden. Dit betekent dat je wijzigingen tijdig door moet geven aan RVO.
Lees verder
arrow right
Agro: Bevestiging uitspraak fosfaatrechten en pacht
De Hoge raad heeft een eerdere uitspraak over fosfaatrechten bij einde pacht bevestigd. Hierdoor is meer ‘zekerheid’ gekomen over de verdeling van de fosfaatrechten en een vergoeding hierover bij het beëindigen van een pachtovereenkomst.
Lees verder
arrow right
Agro: Vraag subsidie ‘Behoud grasland’ aan vanaf 15 juli
De aanvraagperiode voor de subsidie ‘Behoud grasland areaal’ is verschoven. Je kunt deze nu aanvragen van 15 juli t/m 26 augustus.
Lees verder
arrow right
Agro: Enkele keuzes bij eco-activiteit ‘Weidegang’
Na de GO-periode zijn aanpassingen aan je eco-activiteiten niet mogelijk. Bij 'Weidegang' zijn er echter twee uitzonderingen. Bovendien is recentelijk bepaald dat je uiterlijk op 15 juni moet beginnen met weiden.
Lees verder
arrow right
Agro: Vestigingssteun Jonge landbouwer vanaf 3 juni
Ben je jonge landbouwer? Dan zul je vrijwel zeker gehoord hebben van de ‘Vestigingssteun Jonge landbouwers’. Deze kun je vanaf 3 juni aanvragen. Uiteraard moet jouw wel aan de voorwaarden voldoen.
Lees verder
arrow right