4 juni 2024

Agro: Bevestiging uitspraak fosfaatrechten en pacht

De Hoge raad heeft een eerdere uitspraak over fosfaatrechten bij einde pacht bevestigd. Hierdoor is meer ‘zekerheid’ gekomen over de verdeling van de fosfaatrechten en een vergoeding hierover bij het beëindigen van een pachtovereenkomst.

Fosfaatrechten bij einde pacht deels voor verpachter

Had je een lopende pachtovereenkomst in 2015? En wordt deze pacht beëindigd? Dan kan in bepaalde situaties de verpachter aanspraak maken op maximaal 50% (van de waarde) van jouw fosfaatrechten.

Wanneer kan dit gelden?

Dit kan spelen als je op 2 juli 2015 reguliere pacht of geliberaliseerde pacht (12 jaar of langer) had. Daarnaast moet er sprake zijn van een hoevepacht, pacht van tenminste 15 ha en/of pacht van een gebouw voor melkvee.

Let op!

Is het bovenstaande bij jou van toepassing? Neem contact op met jouw adviseur.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Wijzigingen eco-activiteiten tijdig doorgeven
Binnen de eco-regeling ben je verplicht om jouw eco-activiteiten ‘actueel’ te houden. Dit betekent dat je wijzigingen tijdig door moet geven aan RVO.
Lees verder
arrow right
Agro: Verhoging en verlenging Lbv(+)
De budgetten voor de opkoopregelingen Lbv en Lbv+ zijn bijna verdubbeld. Bovendien is de aanvraagperiode voor Lbv+ verlengd. Daarnaast zijn er extra maatregelen aangekondigd.
Lees verder
arrow right
Agro: Voorwaarde eco-activiteit ‘Groene braak’
Heb je gekozen voor de eco-activiteit ‘Groene braak’? Dan moet je ook gedurende de rest van het jaar rekening houden met de voorwaarden.
Lees verder
arrow right
Agro: Vraag subsidie ‘Behoud grasland’ aan vanaf 15 juli
De aanvraagperiode voor de subsidie ‘Behoud grasland areaal’ is verschoven. Je kunt deze nu aanvragen van 15 juli t/m 26 augustus.
Lees verder
arrow right
Agro: Enkele keuzes bij eco-activiteit ‘Weidegang’
Na de GO-periode zijn aanpassingen aan je eco-activiteiten niet mogelijk. Bij 'Weidegang' zijn er echter twee uitzonderingen. Bovendien is recentelijk bepaald dat je uiterlijk op 15 juni moet beginnen met weiden.
Lees verder
arrow right
Agro: Vestigingssteun Jonge landbouwer vanaf 3 juni
Ben je jonge landbouwer? Dan zul je vrijwel zeker gehoord hebben van de ‘Vestigingssteun Jonge landbouwers’. Deze kun je vanaf 3 juni aanvragen. Uiteraard moet jouw wel aan de voorwaarden voldoen.
Lees verder
arrow right