4 juni 2024

Agro: Enkele keuzes bij eco-activiteit ‘Weidegang’

Na de GO-periode zijn aanpassingen aan je eco-activiteiten niet mogelijk. Bij 'Weidegang' zijn er echter twee uitzonderingen. Bovendien is recentelijk bepaald dat je uiterlijk op 15 juni moet beginnen met weiden.

Van 2.500 naar 1.500 uur

Heb je gekozen voor de eco-activiteit ‘Weidegang 2.500 uur’? En blijkt dat je het benodigde aantal weide-uren niet gaat halen? Dan kun je deze eco-activiteit omzetten naar ‘Weidegang 1.500 uur’.

Direct doorgeven, uiterlijk 2 december

De omzetting moet je ‘zo snel mogelijk’ doorgeven aan RVO. Je moet immers jouw eco-activiteiten actueel houden. De omzetting moet je uiterlijk op de laatste dag van de aanvraagperiode (dit jaar: 2 december) doorgeven.

Zelfde waarde, andere punten

Voor ‘Weidegang 1.500 uur’ is de waarde ook € 45/ha. Echter de punten voor enkele thema’s zijn lager.

Soms langer weiden toegestaan

Binnen de eco-activiteit ‘Weidegang’ loopt de weideperiode standaard t/m 15 oktober. Uiterlijk op deze datum moet jouw bedrijf aan het minimum aantal uren weidegang voldoen.

Soms tellen ook uren t/m 14 november

Als jouw bedrijf op 15 oktober nog niet aan het aantal uren weidegang voldoet, maar het is aannemelijk dat dit uiterlijk 14 november wel het geval is, dan mag je onder voorwaarden de weide-uren van 16 oktober t/m 14 november meetellen. Ter zijner tijd bepaalt Qlip of je van deze mogelijkheid gebruik kunt maken. Je krijgt dan op 15 oktober de beoordeling ‘Voldoet nog niet volledig’.

Let op!

Houd jouw weide-uren goed in de gaten. Maak gebruik van de mogelijkheden als dat op jouw bedrijf van toepassing is.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Wijzigingen eco-activiteiten tijdig doorgeven
Binnen de eco-regeling ben je verplicht om jouw eco-activiteiten ‘actueel’ te houden. Dit betekent dat je wijzigingen tijdig door moet geven aan RVO.
Lees verder
arrow right
Agro: Verhoging en verlenging Lbv(+)
De budgetten voor de opkoopregelingen Lbv en Lbv+ zijn bijna verdubbeld. Bovendien is de aanvraagperiode voor Lbv+ verlengd. Daarnaast zijn er extra maatregelen aangekondigd.
Lees verder
arrow right
Agro: Voorwaarde eco-activiteit ‘Groene braak’
Heb je gekozen voor de eco-activiteit ‘Groene braak’? Dan moet je ook gedurende de rest van het jaar rekening houden met de voorwaarden.
Lees verder
arrow right
Agro: Bevestiging uitspraak fosfaatrechten en pacht
De Hoge raad heeft een eerdere uitspraak over fosfaatrechten bij einde pacht bevestigd. Hierdoor is meer ‘zekerheid’ gekomen over de verdeling van de fosfaatrechten en een vergoeding hierover bij het beëindigen van een pachtovereenkomst.
Lees verder
arrow right
Agro: Vraag subsidie ‘Behoud grasland’ aan vanaf 15 juli
De aanvraagperiode voor de subsidie ‘Behoud grasland areaal’ is verschoven. Je kunt deze nu aanvragen van 15 juli t/m 26 augustus.
Lees verder
arrow right
Agro: Vestigingssteun Jonge landbouwer vanaf 3 juni
Ben je jonge landbouwer? Dan zul je vrijwel zeker gehoord hebben van de ‘Vestigingssteun Jonge landbouwers’. Deze kun je vanaf 3 juni aanvragen. Uiteraard moet jouw wel aan de voorwaarden voldoen.
Lees verder
arrow right