Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

25 juli 2022

Airco in werkkamer fiscaal aftrekbaar?

Heb je als ondernemer een airco in jouw werkkamer thuis? In dit nieuwsartikel lees je of dit fiscaal aftrekbaar is. 

Werkkamer fiscaal aftrekbaar?

De werkkamer van de ondernemer thuis is slechts bij uitzondering fiscaal aftrekbaar. Ervan uitgaande dat jouw woning geen ondernemingsvermogen is, is daarvoor namelijk vereist dat jouw werkkamer zelfstandig is. Dit wil zeggen dat deze een eigen in- of opgang heeft én eigen sanitair heeft. Bovendien moet je ook nog een groot deel van jouw inkomen in of vanuit jouw werkkamer verdienen.

Is jouw werkkamer fiscaal niet aftrekbaar, dan is dus ook de airco in de werkkamer niet aftrekbaar.

Wel investeringsaftrek

Als je een airco aanschaft voor jouw werkkamer, heb je in beginsel wel recht op investeringsaftrekken. Alleen al de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen (KIA) kan oplopen tot 28% van het investeringsbedrag. Je moet wel aan de fiscale voorwaarden voldoen. Zo moet je voor het recht op de KIA in 2022 voor meer dan € 2.400 investeren en moet de airco zelf minstens € 450 kosten.

Ook de btw terug

Verricht je zelf btw-belaste prestaties, dan kun je ook de btw op jouw airco terugvragen. Dat geldt ook voor de btw op de energie die het apparaat verbruikt en op het onderhoud. Verricht je ook deels vrijgestelde prestaties, dan is de btw naar rato aftrekbaar.

Tip!

Houd het energieverbruik van de airco apart bij, dat voorkomt discussie met de inspecteur. Dit kan eenvoudig met een apart metertje in het stopcontact.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

25 tips voor je bedrijfsfinanciering

25 tips voor je bedrijfsfinanciering

Met hun bancaire achtergrond, opleiding tot financieringsspecialist en ervaring geven onze financieringsspecialisten Jos de Lange en William van Haaster je 25 tips op gebied van bedrijfsfinancieringen.
Basecone

Basecone

Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Exact

Exact

Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Uitstelverzoek renseigneringsverplichting mogelijk

Uitstelverzoek renseigneringsverplichting mogelijk

24-01-2023

De deadline voor renseigneringsverplichting is 31 januari 2023. Bedragen die je in 2022 betaalde aan natuurlijke personen moet je dan uiterlijk doorgeven aan de Belastingdienst, mits er geen uitzondering geldt. De Belastingdienst heeft toegezegd soepel om te gaan met verzoeken om uitstel voor het voldoen aan de renseigneringsverplichting.
Begeleiden belastingcontrole

Begeleiden belastingcontrole

Staat de Belastingdienst binnenkort bij jou op de stoep voor een controle? Dat kan, want per jaar controleren zij tienduizenden ondernemers.