25 juli 2022

Airco in werkkamer fiscaal aftrekbaar?

Heb je als ondernemer een airco in jouw werkkamer thuis? In dit nieuwsartikel lees je of dit fiscaal aftrekbaar is. 

Werkkamer fiscaal aftrekbaar?

De werkkamer van de ondernemer thuis is slechts bij uitzondering fiscaal aftrekbaar. Ervan uitgaande dat jouw woning geen ondernemingsvermogen is, is daarvoor namelijk vereist dat jouw werkkamer zelfstandig is. Dit wil zeggen dat deze een eigen in- of opgang heeft én eigen sanitair heeft. Bovendien moet je ook nog een groot deel van jouw inkomen in of vanuit jouw werkkamer verdienen.

Is jouw werkkamer fiscaal niet aftrekbaar, dan is dus ook de airco in de werkkamer niet aftrekbaar.

Wel investeringsaftrek

Als je een airco aanschaft voor jouw werkkamer, heb je in beginsel wel recht op investeringsaftrekken. Alleen al de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen (KIA) kan oplopen tot 28% van het investeringsbedrag. Je moet wel aan de fiscale voorwaarden voldoen. Zo moet je voor het recht op de KIA in 2022 voor meer dan € 2.400 investeren en moet de airco zelf minstens € 450 kosten.

Ook de btw terug

Verricht je zelf btw-belaste prestaties, dan kun je ook de btw op jouw airco terugvragen. Dat geldt ook voor de btw op de energie die het apparaat verbruikt en op het onderhoud. Verricht je ook deels vrijgestelde prestaties, dan is de btw naar rato aftrekbaar.

Tip!

Houd het energieverbruik van de airco apart bij, dat voorkomt discussie met de inspecteur. Dit kan eenvoudig met een apart metertje in het stopcontact.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Factoring
Beschik sneller over jouw geld. Onze financieringsspecialisten koppelen je aan de juiste factoringpartij. 
Lees verder
arrow right
HRM-workshops GoesDeen/Heerhugowaard/Hoorn
Op woensdag 18 oktober verzorgen wij de HRM-workshops waarin we actuele ontwikkelingen en nuttige tips delen rondom het aannemen, stimuleren en behouden van werknemers.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Praktische beoordeling van mogelijke WIA-aanvragen vanaf juli 2024
Het UWV ondervindt vertragingen bij de beoordeling van WIA-aanvragen als gevolg van een tekort aan verzekeringsartsen. Om de druk op de artsen te verlichten, wordt voorgesteld om vanaf juli 2024 waar mogelijk over te stappen op een praktische beoordeling in plaats van een theoretische.
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right