Nu de arbeidsmarkt extreem krap is, komt het wel eens voor dat een werkgever al een auto ter beschikking stelt aan de nieuwe medewerker, nog voordat de baan van start is gegaan. Wat zijn de gevolgen voor de belasting?
Als aan een werknemer een auto van de zaak ter beschikking wordt gesteld, is de bekende bijtelling van toepassing. Dat is in beginsel niet anders voor de werknemer waarvan de dienstbetrekking nog niet is begonnen. Het is namelijk een voordeel uit toekomstige dienstbetrekking.
De bijtelling vanwege het privégebruik van de auto wordt aangemerkt als loon in natura. Je verwerkt de bijtelling in de aangifte loonheffingen over het tijdvak waarin de auto ter beschikking is gesteld. Over dat tijdvak betaal je dan geen loon in geld, maar je moet dus wel loonheffingen afdragen.
Het bedrag dat je moet inhouden, kun je verhalen op de werknemer. Je kunt er ook voor kiezen om het bedrag te bruteren. Dit is een dure optie, omdat je dan ook de te betalen belasting over de bijtelling voor jouw rekening neemt.
Je mag de bijtelling voor de auto van de zaak niet onderbrengen in de werkkostenregeling om zo de belastingheffing bij de werknemer te voorkomen. Dit is een van de weinige uitzonderingen waarbij geen gebruik kan worden gemaakt van de WKR.
De fiscale gevolgen zijn ook verwerkt in de Handreiking 'Geen zakelijke kilometers en bijtelling auto', een publicatie van de Belastingdienst. Heb je nog vragen, neem dan contact op,