Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

Auto van nieuwe werkgever, vóór start nieuwe baan

8 september 2022

Nu de arbeidsmarkt extreem krap is, komt het wel eens voor dat een werkgever al een auto ter beschikking stelt aan de nieuwe medewerker, nog voordat de baan van start is gegaan. Wat zijn de gevolgen voor de belasting?

Bijtelling auto

Als aan een werknemer een auto van de zaak ter beschikking wordt gesteld, is de bekende bijtelling van toepassing. Dat is in beginsel niet anders voor de werknemer waarvan de dienstbetrekking nog niet is begonnen. Het is namelijk een voordeel uit toekomstige dienstbetrekking.

Loon in natura

De bijtelling vanwege het privégebruik van de auto wordt aangemerkt als loon in natura. Je verwerkt de bijtelling in de aangifte loonheffingen over het tijdvak waarin de auto ter beschikking is gesteld. Over dat tijdvak betaal je dan geen loon in geld, maar je moet dus wel loonheffingen afdragen.

Bruteren

Het bedrag dat je moet inhouden, kun je verhalen op de werknemer. Je kunt er ook voor kiezen om het bedrag te bruteren. Dit is een dure optie, omdat je dan ook de te betalen belasting over de bijtelling voor jouw rekening neemt.

Let op!

Je mag de bijtelling voor de auto van de zaak niet onderbrengen in de werkkostenregeling om zo de belastingheffing bij de werknemer te voorkomen. Dit is een van de weinige uitzonderingen waarbij geen gebruik kan worden gemaakt van de WKR.

Meer weten?

De fiscale gevolgen zijn ook verwerkt in de Handreiking 'Geen zakelijke kilometers en bijtelling auto', een publicatie van de Belastingdienst. Heb je nog vragen, neem dan contact op,

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Leasefiets middels WKR?

Leasefiets middels WKR?

05-02-2020

Vanaf 1 januari 2020 is er een nieuwe fiscale regeling voor een fiets van de zaak. Door middel van de werkkostenregeling (WKR) kun je indien gewenst een leasefiets gratis aan jouw personeel ter beschikking stellen.
Leasing auto

Leasing auto

Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Unit4

Unit4

Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Baangerelateerde investeringskorting (BIK)

Baangerelateerde investeringskorting (BIK)

Denk je erover om een investering te doen, maar is het lastig om de financiering rond te krijgen in deze tijd? Misschien kom je wel in aanmerking voor de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK-regeling is een investeringsregeling die het voor bedrijven aantrekkelijker maakt om in 2021 en 2022 investeringen te blijven doen. Met deze investeringskorting kunnen de meeste ondernemers onder bepaalde voorwaarden een deel van de investering verrekenen met de loonheffing. Voldoe jij aan de voorwaarden?
Begeleiden belastingcontrole

Begeleiden belastingcontrole

Staat de Belastingdienst binnenkort bij jou op de stoep voor een controle? Dat kan, want per jaar controleren zij tienduizenden ondernemers.