Auto van nieuwe werkgever, vóór start nieuwe baan

8 september 2022

Nu de arbeidsmarkt extreem krap is, komt het wel eens voor dat een werkgever al een auto ter beschikking stelt aan de nieuwe medewerker, nog voordat de baan van start is gegaan. Wat zijn de gevolgen voor de belasting?

Bijtelling auto

Als aan een werknemer een auto van de zaak ter beschikking wordt gesteld, is de bekende bijtelling van toepassing. Dat is in beginsel niet anders voor de werknemer waarvan de dienstbetrekking nog niet is begonnen. Het is namelijk een voordeel uit toekomstige dienstbetrekking.

Loon in natura

De bijtelling vanwege het privégebruik van de auto wordt aangemerkt als loon in natura. Je verwerkt de bijtelling in de aangifte loonheffingen over het tijdvak waarin de auto ter beschikking is gesteld. Over dat tijdvak betaal je dan geen loon in geld, maar je moet dus wel loonheffingen afdragen.

Bruteren

Het bedrag dat je moet inhouden, kun je verhalen op de werknemer. Je kunt er ook voor kiezen om het bedrag te bruteren. Dit is een dure optie, omdat je dan ook de te betalen belasting over de bijtelling voor jouw rekening neemt.

Let op!

Je mag de bijtelling voor de auto van de zaak niet onderbrengen in de werkkostenregeling om zo de belastingheffing bij de werknemer te voorkomen. Dit is een van de weinige uitzonderingen waarbij geen gebruik kan worden gemaakt van de WKR.

Meer weten?

De fiscale gevolgen zijn ook verwerkt in de Handreiking 'Geen zakelijke kilometers en bijtelling auto', een publicatie van de Belastingdienst. Heb je nog vragen, neem dan contact op,

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Leasefiets middels WKR?
Vanaf 1 januari 2020 is er een nieuwe fiscale regeling voor een fiets van de zaak. Door middel van de werkkostenregeling (WKR) kun je indien gewenst een leasefiets gratis aan jouw personeel ter beschikking stellen.
Lees verder
arrow right
Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right
Begeleiden belastingcontrole
Staat de Belastingdienst binnenkort bij jou op de stoep voor een controle? Dat kan, want per jaar controleren zij tienduizenden ondernemers.
Lees verder
arrow right
25 tips voor je bedrijfsfinanciering
Met hun bancaire achtergrond, opleiding tot financieringsspecialist en ervaring geven onze financieringsspecialisten Jos de Lange en William van Haaster je 25 tips op gebied van bedrijfsfinancieringen.
Lees verder
arrow right
Applicatiebeheerder
Ben jij de persoon die altijd paraat staat om je collega's te helpen bij IT-vraagstukken en hen helpt om efficiënter te werken? Bij Omnyacc willen wij ons team uitbreiden met een applicatiebeheerder die niet alleen geïnteresseerd is in technologie, maar ook in het verbeteren van onze processen en het ondersteunen van onze teams. Met vestigingen verspreid over Den Helder, Heerhugowaard, Leeuwarden, Schagen en Texel bieden we een dynamische werkomgeving waarin jouw vaardigheden volledig tot hun recht kunnen komen. Wil jij deel uitmaken van ons team en meewerken aan het versterken van onze organisatie? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Lees verder
arrow right