Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

05 februari 2020

Leasefiets middels WKR?

Vanaf 1 januari 2020 is er een nieuwe fiscale regeling voor een fiets van de zaak. Door middel van de werkkostenregeling (WKR) kun je indien gewenst een leasefiets gratis aan jouw personeel ter beschikking stellen.

Fietsenregeling

De fietsenregeling komt erop neer dat je een fiets van de zaak aan jouw werknemers ter beschikking kunt stellen (jij blijft eigenaar) tegen een forfaitaire bijtelling van 7%. Dit betekent dat de werknemer over 7% van de consumentenadviesprijs belasting moet betalen.

Voorbeeld:
Een werkgever stelt aan werknemer een fiets van € 2.000 ter beschikking. De bijtelling is 7% x € 2.000 = € 140 per jaar. Bij een belastingtarief van 37,35% (in 2020 tot een inkomen van € 68.507), kost de fiets de werknemer dus slechts € 52 per jaar.

In de WKR

Als je de fiets onderbrengt in de werkkostenregeling (WKR), kost de fiets jouw werknemer per saldo dus niets. Als je binnen de vrije ruimte van de WKR blijft, kost de fietsregeling jou als werkgever ook niets extra. Alleen als je de vrije ruimte overschrijdt, betaal je als werkgever 80% eindheffing.

Fiets blijft jouw eigendom

De fietsregeling betekent dat de fiets jouw eigendom blijft. Bij het einde van de dienstbetrekking moet de werknemer de fiets dus aan jou teruggeven of de fiets tegen de dagwaarde van je overnemen.

Bijkomende kosten

De bijkomende kosten van bijvoorbeeld onderhoud of van een verzekering van de fiets komen daarom ook voor rekening van de werkgever. Deze kosten komen gewoon ten laste van de winst.

Wilt je meer weten over de nieuwe fisclae regeling voor een fiets van de zaak? Wij adviseren je graag.