Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

05 februari 2020

Leasefiets middels WKR?

Vanaf 1 januari 2020 is er een nieuwe fiscale regeling voor een fiets van de zaak. Door middel van de werkkostenregeling (WKR) kun je indien gewenst een leasefiets gratis aan jouw personeel ter beschikking stellen.

Fietsenregeling

De fietsenregeling komt erop neer dat je een fiets van de zaak aan jouw werknemers ter beschikking kunt stellen (jij blijft eigenaar) tegen een forfaitaire bijtelling van 7%. Dit betekent dat de werknemer over 7% van de consumentenadviesprijs belasting moet betalen.

Voorbeeld:
Een werkgever stelt aan werknemer een fiets van € 2.000 ter beschikking. De bijtelling is 7% x € 2.000 = € 140 per jaar. Bij een belastingtarief van 37,35% (in 2020 tot een inkomen van € 68.507), kost de fiets de werknemer dus slechts € 52 per jaar.

In de WKR

Als je de fiets onderbrengt in de werkkostenregeling (WKR), kost de fiets jouw werknemer per saldo dus niets. Als je binnen de vrije ruimte van de WKR blijft, kost de fietsregeling jou als werkgever ook niets extra. Alleen als je de vrije ruimte overschrijdt, betaal je als werkgever 80% eindheffing.

Fiets blijft jouw eigendom

De fietsregeling betekent dat de fiets jouw eigendom blijft. Bij het einde van de dienstbetrekking moet de werknemer de fiets dus aan jou teruggeven of de fiets tegen de dagwaarde van je overnemen.

Bijkomende kosten

De bijkomende kosten van bijvoorbeeld onderhoud of van een verzekering van de fiets komen daarom ook voor rekening van de werkgever. Deze kosten komen gewoon ten laste van de winst.

Wilt je meer weten over de nieuwe fisclae regeling voor een fiets van de zaak? Wij adviseren je graag.

Paul Kimsma

Paul Kimsma

Financieel planner - pensioenadviseur

Accountant Zwaagdijk

Accountant Zwaagdijk

Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Visionplanner

Visionplanner

Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)

De NOW is de tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die vanwege de coronacrisis de omzet met minstens 20% zagen dalen. De regeling is met ingang van 1 oktober 2020 verlengd met 9 maanden tot 1 juli 2021. De NOW 3 kent 3 tijdvakken en kent specifiekere bepalingen ten opzichte van NOW 1 en NOW 2. Op deze pagina vertellen we je er alles over. Heb je vragen? Schroom niet om te bellen of mailen als je meer vragen hebt of wilt sparren over jouw situatie. Samen staan we sterk!