Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

29 juni 2022

Beperkte aftrek culturele giften

Uit een juridische analyse blijkt dat de fiscus jarenlang de aftrek van giften aan culturele instellingen te beperkt heeft toegepast. Dit schrijft staatssecretaris Van Rij aan de Tweede Kamer.

Culturele giften

Voor giften aan culturele ANBI’s (algemeen nut beogende instellingen) mag een extra aftrek worden toegepast. Deze bedraagt 25% van het bedrag van de gift, met een maximum van € 1.250. Dit maximum wordt bereikt bij een gift van € 5.000.

Dubbele aftrek voor partners

Voor partners geldt dat zij beiden van de extra aftrek gebruik kunnen maken. Wanneer zij allebei € 5.000 aan een culturele ANBI schenken, is dus de maximale extra aftrek van 2 x € 1.250 = € 2.500 mogelijk. Nu blijkt dat in die gevallen slechts één keer de extra aftrek is toegepast.

Analyse

Naar aanleiding van Kamervragen is een analyse uitgevoerd, waarna de fout aan het licht kwam. Dit betekent dat sinds de invoering van de extra aftrek in 2012 jaarlijks zo’n 1.500 belastingplichtigen te weinig aftrek hebben gehad.

Correctie vanaf 2017

De Belastingdienst onderzoekt op welke manier een correctie kan worden toegepast voor de extra aftrek voor belastingjaren vanaf 2017. Daarbij speelt ook de uitvoerbaarheid een rol, met name nu de Belastingdienst al de handen vol heeft aan correcties in het kader van het arrest inzake box 3. De Tweede Kamer wordt hierover in augustus 2022 nader geïnformeerd. Ook zal de wet moeten worden aangepast, omdat deze nu niet in overeenstemming is met de destijds beoogde doelstelling.

Tip!

Is de extra aftrek bij jou in het verleden ten onrechte niet twee keer toegepast, teken dan bezwaar aan voor zover dit nog kan of vraag om ambtshalve herziening. Je stelt jouw rechten dan in ieder geval veilig.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Verzuimverzekering vergelijken

Verzuimverzekering vergelijken

Verzuimpercentages stijgen fors en hiermee ook de schadelast van verzuimverzekeraars. Er zijn veel redenen, maar het effect van economische onzekerheid, corona en een toenemende AOW-leeftijd speelt zeker mee. We zien in de markt een forse stijging van verzuimpremies. Juist nu is het belangrijk om verschillende offertes op te vragen en deze te vergelijken. Onze Inkomen- en Verzuimadviseurs helpen jou daar graag bij. Ze zetten de verschillen op een rij en vertellen je ook graag over hoe jij verzuim kunt beperken dan wel voorkomen.
Snelstart

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Aandachtspunten schenking voor eigen woning

Aandachtspunten schenking voor eigen woning

23-01-2023

Vanaf 2023 is de schenking voor de eigen woning nog maar beperkt mogelijk. Met een aantal punten bij de schenking van ouders aan kinderen heeft de staatssecretaris onlangs wel toegezegd soepel om te gaan.
25 tips HRM-beleid

25 tips HRM-beleid

25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij
Unit4

Unit4

Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Belastingaangifte

Belastingaangifte

Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.