29 juni 2022

Beperkte aftrek culturele giften

Uit een juridische analyse blijkt dat de fiscus jarenlang de aftrek van giften aan culturele instellingen te beperkt heeft toegepast. Dit schrijft staatssecretaris Van Rij aan de Tweede Kamer.

Culturele giften

Voor giften aan culturele ANBI’s (algemeen nut beogende instellingen) mag een extra aftrek worden toegepast. Deze bedraagt 25% van het bedrag van de gift, met een maximum van € 1.250. Dit maximum wordt bereikt bij een gift van € 5.000.

Dubbele aftrek voor partners

Voor partners geldt dat zij beiden van de extra aftrek gebruik kunnen maken. Wanneer zij allebei € 5.000 aan een culturele ANBI schenken, is dus de maximale extra aftrek van 2 x € 1.250 = € 2.500 mogelijk. Nu blijkt dat in die gevallen slechts één keer de extra aftrek is toegepast.

Analyse

Naar aanleiding van Kamervragen is een analyse uitgevoerd, waarna de fout aan het licht kwam. Dit betekent dat sinds de invoering van de extra aftrek in 2012 jaarlijks zo’n 1.500 belastingplichtigen te weinig aftrek hebben gehad.

Correctie vanaf 2017

De Belastingdienst onderzoekt op welke manier een correctie kan worden toegepast voor de extra aftrek voor belastingjaren vanaf 2017. Daarbij speelt ook de uitvoerbaarheid een rol, met name nu de Belastingdienst al de handen vol heeft aan correcties in het kader van het arrest inzake box 3. De Tweede Kamer wordt hierover in augustus 2022 nader geïnformeerd. Ook zal de wet moeten worden aangepast, omdat deze nu niet in overeenstemming is met de destijds beoogde doelstelling.

Tip!

Is de extra aftrek bij jou in het verleden ten onrechte niet twee keer toegepast, teken dan bezwaar aan voor zover dit nog kan of vraag om ambtshalve herziening. Je stelt jouw rechten dan in ieder geval veilig.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Assistent accountant
Jouw hart gaat sneller kloppen van samenstelwerkzaamheden en klantcontact, maar daar stop je niet: je kijkt verder dan het werk op je bureau. Je denkt bewust na over waarom we werken zoals we doen, ondersteunt je collega’s en je draagt actief bij aan het verbeteren van interne processen.
Lees verder
arrow right
Financieel Administratief Medewerker (op locatie)
Een functie met ontelbare uitdagingen! In deze rol werk je niet alleen voor onze klanten binnen Omnyacc Den Helder, maar werk je ook afwisselend bij de klanten op locatie en neem je (deels) de financiële administratie uit handen en ondersteun je de klant bij zijn financiële rapportages. Een ideale combinatie als je zoekt naar afwisselende opdrachtgevers met de zekerheid van een werkgever.
Lees verder
arrow right
Miljoenennota 2024: vastgoed
Op vastgoedgebied verandert veel voor beleggingsvastgoed. Hier vind je de belangrijkste wijzigingen rondom vastgoed in het Belastingplan 2024.
Lees verder
arrow right
Brandstofprijzen worden naar verwachting fors verhoogd vanaf 1 januari 2024
Met de komst van 1 januari 2024 in zicht, worden forse stijgingen in de brandstofprijzen verwacht. Deze stijgingen worden voornamelijk veroorzaakt door het herroepen van eerdere accijnsverlagingen en de aanpassing van de accijnzen aan de inflatie. De exacte tariefwijzigingen blijven echter nog onduidelijk.
Lees verder
arrow right
Willem Heeringa

Willem Heeringa

Assistent-accountant