27 december 2022

Bijtellingsregeling en rittenregistratie

In beginsel is er bijtelling voor privégebruik van toepassing als aan jou een auto van de zaak ter beschikking staat. Kun je overtuigend aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden? Dan krijg je geen bijtelling. Een exacte rittenregistratie is hiervoor niet vereist.

Belastingdienst in de fout

In een zaak voor de rechtbank Noord-Nederland ging de Belastingdienst bij de beoordeling van een rittenregistratie meermaals in de fout. Zo constateerde de Belastingdienst verschillen in de opgegeven aantallen kilometers van verschillende routes aan de hand van Google Maps. Deze verschillen bestonden in werkelijkheid niet.

Exacte aantallen niet vereist

Ook ging de Belastingdienst de fout in door ritten op honderden meters nauwkeurig te berekenen. Ook dit is volgens de rechter niet de bedoeling. Van belang is slechts dat overtuigend wordt aangetoond dat het aantal kilometers dat privé is gereden niet meer dan 500 bedraagt.

Vrije bewijsleer

Hoe je aantoont dat je daadwerkelijk niet meer kilometers gereden hebt, is niet van belang. Een rittenregistratie is namelijk niet vereist en bewijs kan dus ook op andere wijze worden geleverd.

Zware aanhanger

De rechtbank achtte ook van belang dat er gereden is met een grote auto met zware aanhanger om hiermee onder andere metaal te vervoeren. Om deze reden was er dan ook regelmatig over hoofdwegen gereden om zo ritten door dorpen te vermijden.

Heel klein verschil is niet van belang

De rechtbank stelt ook letterlijk ‘niet warm of koud te worden’ van een verschil van één kilometer, omdat zo’n verschil logisch is en nu eenmaal van tijd tot tijd voorkomt als er op hele kilometers wordt afgerond en geregistreerd. Van belang is slechts dat de 500 km privé niet wordt overschreden. De rechtbank verminderde dan ook de navorderingen en schrapte hierin de bijtellingen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Applicatiebeheerder
Ben jij de persoon die altijd paraat staat om je collega's te helpen bij IT-vraagstukken en hen helpt om efficiënter te werken? Bij Omnyacc willen wij ons team uitbreiden met een applicatiebeheerder die niet alleen geïnteresseerd is in technologie, maar ook in het verbeteren van onze processen en het ondersteunen van onze teams. Met vestigingen verspreid over Den Helder, Heerhugowaard, Leeuwarden, Schagen en Texel bieden we een dynamische werkomgeving waarin jouw vaardigheden volledig tot hun recht kunnen komen. Wil jij deel uitmaken van ons team en meewerken aan het versterken van onze organisatie? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst versoepelt houding bij saneringsakkoorden tot 1 april
Door de coronacrisis hebben veel ondernemers nog steeds financiële problemen. Een saneringsakkoord met schuldeisers kan helpen. De Belastingdienst zal tot 1 april van dit jaar meer flexibiliteit tonen als schuldeiser.
Lees verder
arrow right