16 januari 2020

Btw-aangifte 2019

Ga jij het redden? Eind januari is de deadline voor de meeste ondernemers om de laatste btw-aangifte van het jaar 2019 in te dienen. Het is belangrijk om hierin de uitgaven ten aanzien van jouw personeel en relatiegeschenken niet te vergeten.

BUA

De btw op uitgaven ten aanzien van jouw personeel en relatiegeschenken is niet altijd aftrekbaar, ook niet als je gewoon prestaties verricht die belast zijn met btw. De uitzonderingen op de aftrek zijn geregeld in het BUA (Besluit Uitsluiting Aftrek).

Om welke uitgaven gaat het?

Bij uitgaven ten aanzien van jouw personeel kun je bijvoorbeeld denken aan personeelsuitjes en het bekende kerstpakket. Relatiegeschenken kunnen verschillend van aard zijn, maar ook hier is een bekend voorbeeld het kistje wijn met kerst.

Wanneer aftrek beperkt?

De btw ten aanzien van personeelsuitgaven is in beginsel niet aftrekbaar als de uitgaven voor het personeelslid in één jaar meer zijn dan € 227 exclusief btw. Blijven de uitgaven onder dit bedrag, dan is de btw in beginsel dus wel aftrekbaar.

Let op!
Dit betekent dat je moet berekenen wat de uitgaven aan personeelsvoorzieningen per werknemer in 2019 zijn geweest.

Relatiegeschenken

Ook de aftrek van btw op relatiegeschenken is soms beperkt. De btw is namelijk niet aftrekbaar als de ontvanger van jouw geschenk, als hij het zelf zou kopen, minder dan 30% van de btw zou kunnen aftrekken, én je in het jaar aan deze relatie meer dan € 227 exclusief btw aan relatiegeschenken hebt gegeven.

Laatste aangifte van het jaar

Heb je op genoemde uitgaven in de loop van het jaar te veel of juist te weinig btw afgetrokken, dan dien je dit in de laatste aangifte te corrigeren.

Hulp nodig bij het indienen van jouw btw-aangifte 2019? Neem gerust contact met ons op. Wij worden er blij van om jou verder te helpen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Erik Folbert

Erik Folbert

Salarisadviseur

Fiscale eenheid 2024
Als je activiteiten onderneemt vanuit verschillende bv's, kan het fiscaal voordelig zijn om deze bv's te bundelen tot een fiscale eenheid. Zowel voor de vennootschapsbelasting als de omzetbelasting is het vormen van een fiscale eenheid een optie.
Lees verder
arrow right
Doorlopende machtiging SBA en VIA
Jaarlijks verzorgen wij de aangiften voor jou. Dit proces kan steeds efficiënter met de Serviceberichten Aanslag (SBA) en de vooraf ingevulde aangifte (VIA). Elk jaar vroegen wij deze gegevens opnieuw op. Nu kun je voor deze zaken werken met een doorlopende machtiging.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right