14 maart 2023

Controleer voorlopige berekening LIV, jeugd-LIV en LKV 2022 

Had je in 2022 recht op LIV, jeugd-LIV of LKV? Dan stuurt het UWV jou uiterlijk 14 maart 2023 een voorlopige berekening van de tegemoetkomingen. Het is belangrijk dat je de berekening goed controleert. Je kunt namelijk nog tot en met 1 mei 2023 correcties aanbrengen.

LIV

Je hebt voor het jaar 2022 waarschijnlijk recht op lage-inkomensvoordeel (LIV) als u in 2022:

  • een of meerdere werknemers in dienst had die gemiddeld minimaal € 10,73 tot en met maximaal € 13,43 per uur verdienden, en
  • die werknemers in 2022 minimaal 1248 uren verloonde.

Het LIV is voor het jaar 2022 verhoogd en bedraagt € 0,78 per verloond uur per werknemer met een maximum van € 1.520 per werknemer per jaar.

Jeugd-LIV

Het jeugd lage-inkomensvoordeel (jeugd-LIV) kan voor het jaar 2022 oplopen tot maximaal € 613,60 per werknemer per jaar. Je hebt recht op jeugd-LIV voor het jaar 2022 als je in 2022 een of meerdere werknemers in dienst had die op 31 december 2021 18, 19 of 20 jaar oud waren. Het gemiddelde uurloon van deze werknemers dat zij verdienden, moet daarnaast nagenoeg gelijk zijn aan het wettelijk minimumloon voor hun leeftijd.

LKV

Mogelijk heb je ook recht op een loonkostenvoordeel (LKV) voor het jaar 2022, omdat je in 2022 een of meerdere voormalig werkloze oudere werknemers, arbeidsgehandicapte werknemers, werknemers uit de doelgroep banenafspraak of scholingsbelemmerden in dienst had. Dit voordeel kan oplopen tot maximaal € 6.000 per werknemer per jaar.

Verbeteringen tot en met 1 mei 2023

De voorlopige berekening van het UWV is gebaseerd op jouw aangiften loonheffingen 2022 die je uiterlijk 31 januari 2023 bij de Belastingdienst indiende. Kijk daarom goed na of je alle gegevens juist in jouw aangifte loonheffingen hebt opgenomen. Tot en met 1 mei 2023 kun je nog verbeteringen aanbrengen. Verbeteringen die je daarna nog aanbrengt, worden niet meer meegenomen in de definitieve berekening van LIV, jeugd-LIV en LKV.

Aangifte juist, berekening onjuist?

Zijn alle gegevens juist in de aangifte loonheffingen opgenomen, maar klopt de voorlopige berekening desondanks niet? Dan kun je bellen met de UWV Telefoon Werkgevers. Je kunt deze telefoon ook bellen als u na 15 maart 2023 nog geen voorlopige berekening heeft ontvangen.

Tip!

Stuur de voorlopige berekening ook naar uw adviseur die uw loonadministratie voor je verzorgt. Deze adviseur kan de berekening controleren en mogelijke correcties in de aangiften loonheffingen tijdig doorgeven aan de Belastingdienst.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Jeugd-LIV: nieuwe bedragen bekend
De uurloonbandbreedtes voor de jeugd-LIV van 2022 zijn onlangs bekendgemaakt. Een werkgever met jonge werknemers heeft ook in 2022 mogelijk recht op jeugd-lage-inkomensvoordeel (jeugd-LIV).
Lees verder
arrow right
Heeft een wijziging van rechtsvorm invloed op LIV?
Het Lage-inkomensvoordeel (LIV) is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met een laag loon. Een belangrijke voorwaarde voor het LIV is dat de werknemer minstens 1.248 uur per kalenderjaar werkt. Een verandering van alleen de rechtsvorm heeft daarop geen invloed.
Lees verder
arrow right
Casemanager Taakdelegatie
Ken jij de Wet Verbetering Poortwachter tot in de detail en ben je helemaal thuis in verzuimbeleid? Werk je graag samen met bedrijfsarts en casemanager om samen de inzetbaarheid van de werknemers van de relaties van Omnyacc te verbeteren? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Lees verder
arrow right
Salarisadministratie
Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Lees verder
arrow right