6 januari 2023

Heeft een wijziging van rechtsvorm invloed op LIV?

Het Lage-inkomensvoordeel (LIV) is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met een laag loon. Een belangrijke voorwaarde voor het LIV is dat de werknemer minstens 1.248 uur per kalenderjaar werkt. Een verandering van alleen de rechtsvorm heeft daarop geen invloed.

LIV

Je hebt recht op het LIV voor werknemers die in 2022, gebaseerd op het wettelijk minimumloon, een gemiddeld uurloon tussen € 10,73 en € 13,43 verdienen. Het LIV bedraagt € 0,49 per uur, met een maximum van € 960 per werknemer per jaar.

Vof wordt bv

In de zaak die onlangs speelde voor de rechtbank Groningen ging een vof over in een bv. De overgang had plaats op 9 april. De inspecteur kende het LIV weliswaar toe, maar slechts voor de periode vanaf 9 april. Dat betekende dat de uren die werknemers gewerkt hadden bij de vof, niet meetelden.

Verschillende werkgevers

De rechtbank stelde allereerst vast dat er naar de letter van de wet inderdaad sprake is van twee verschillende werkgevers. De rechtbank stelde echter ook vast dat doel en strekking van de wet er niet toe leiden dat in gevallen als deze, waarbij alleen de rechtsvorm wijzigt, de gewerkte uren in het kader van het LIV niet bij elkaar mogen worden opgeteld. Een belangrijk argument voor de rechter daarbij is dat arbeidsrechtelijk alle rechten en verplichtingen van de werknemer behouden blijven.

Substantiële banen

De eis dat een werknemer in een kalenderjaar minstens 1.248 uur moet hebben gewerkt, is volgens de rechter bedoeld om alleen substantiële banen voor het LIV in aanmerking te laten komen. Ook een onderbreking van de dienstbetrekking bij dezelfde werkgever hoeft immers niet tot verlies van het LIV te leiden. De rechtbank zag dan ook niet in waarom dit wel zo zou zijn als alleen de rechtsvorm gewijzigd wordt en kende het LIV over het volledige aantal uren toe.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Overstappen naar een bv? 2022
Heb je een eenmanszaak, maatschap of vof? In dit nieuwsartikel gaan we in op de overstap naar een bv. Het hangt van tal van aspecten af of het voor jou interessant kan zijn om over te stappen. Welke belangrijke verschillen zijn er?
Lees verder
arrow right
Voorlopige berekening LIV, jeugd-LIV en LKV
Als je in 2021 recht had op LIV, jeugd-LIV of LKV dan ontvang je van het UWV uiterlijk 14 maart een voorlopige berekening. Het is belangrijk dat je de berekening goed controleert. Je kunt namelijk nog tot en met 1 mei 2022 correcties aanbrengen.
Lees verder
arrow right
Verlofregelingen naar drie soorten verlof
De verscheidenheid aan verlofregelingen onder de Wet arbeid en zorg is uitgebreid. Het kabinet streeft ernaar deze diverse regelingen te consolideren tot drie categorieën: verlof voor zorg voor kinderen, verlof voor zorg voor naasten en verlof voor persoonlijke situaties.
Lees verder
arrow right
Tweede Kamer keurt Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven goed
Het wetsvoorstel Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven is goedgekeurd. Het maakt het mogelijk voor de overheid om niet-vitale Nederlandse bedrijven te waarschuwen over digitale kwetsbaarheden en beveiligingslekken.
Lees verder
arrow right
Danique Kuster

Danique Kuster

Secretaresse