Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

6 januari 2023

Heeft een wijziging van rechtsvorm invloed op LIV?

Het Lage-inkomensvoordeel (LIV) is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met een laag loon. Een belangrijke voorwaarde voor het LIV is dat de werknemer minstens 1.248 uur per kalenderjaar werkt. Een verandering van alleen de rechtsvorm heeft daarop geen invloed.

LIV

Je hebt recht op het LIV voor werknemers die in 2022, gebaseerd op het wettelijk minimumloon, een gemiddeld uurloon tussen € 10,73 en € 13,43 verdienen. Het LIV bedraagt € 0,49 per uur, met een maximum van € 960 per werknemer per jaar.

Vof wordt bv

In de zaak die onlangs speelde voor de rechtbank Groningen ging een vof over in een bv. De overgang had plaats op 9 april. De inspecteur kende het LIV weliswaar toe, maar slechts voor de periode vanaf 9 april. Dat betekende dat de uren die werknemers gewerkt hadden bij de vof, niet meetelden.

Verschillende werkgevers

De rechtbank stelde allereerst vast dat er naar de letter van de wet inderdaad sprake is van twee verschillende werkgevers. De rechtbank stelde echter ook vast dat doel en strekking van de wet er niet toe leiden dat in gevallen als deze, waarbij alleen de rechtsvorm wijzigt, de gewerkte uren in het kader van het LIV niet bij elkaar mogen worden opgeteld. Een belangrijk argument voor de rechter daarbij is dat arbeidsrechtelijk alle rechten en verplichtingen van de werknemer behouden blijven.

Substantiële banen

De eis dat een werknemer in een kalenderjaar minstens 1.248 uur moet hebben gewerkt, is volgens de rechter bedoeld om alleen substantiële banen voor het LIV in aanmerking te laten komen. Ook een onderbreking van de dienstbetrekking bij dezelfde werkgever hoeft immers niet tot verlies van het LIV te leiden. De rechtbank zag dan ook niet in waarom dit wel zo zou zijn als alleen de rechtsvorm gewijzigd wordt en kende het LIV over het volledige aantal uren toe.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Overstappen naar een bv? 2022

Overstappen naar een bv? 2022

10-08-2022

Heb je een eenmanszaak, maatschap of vof? In dit nieuwsartikel gaan we in op de overstap naar een bv. Het hangt van tal van aspecten af of het voor jou interessant kan zijn om over te stappen. Welke belangrijke verschillen zijn er?
Voorlopige berekening LIV, jeugd-LIV en LKV

Voorlopige berekening LIV, jeugd-LIV en LKV

10-03-2022

Als je in 2021 recht had op LIV, jeugd-LIV of LKV dan ontvang je van het UWV uiterlijk 14 maart een voorlopige berekening. Het is belangrijk dat je de berekening goed controleert. Je kunt namelijk nog tot en met 1 mei 2022 correcties aanbrengen.
Starten

Starten

Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af waar je niet altijd kennis van hebt. Graag zetten wij samen met jou de eerste stap tot succes!
Arbeidsvoorwaarden en cao

Arbeidsvoorwaarden en cao

Beperk het personeelsverloop binnen jouw organisatie met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. 
Verruiming forfait zonnepanelen

Verruiming forfait zonnepanelen

07-03-2023

Wek je energie op met jouw zonnepanelen en lever je deze deels terug aan jouw energiemaatschappij? Dan moet je hierover btw betalen. Dit kan worden berekend via een forfait. De toepassing van dit forfait wordt per direct uitgebreid. Ook mogen ondernemers vanaf nu van het forfait gebruikmaken voor hun privéwoning.
Quinty Gulinck

Quinty Gulinck

Recruitment & Employer Branding specialist