Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

10 maart 2022

Voorlopige berekening LIV, jeugd-LIV en LKV

Als je in 2021 recht had op LIV, jeugd-LIV of LKV dan ontvang je van het UWV uiterlijk 14 maart een voorlopige berekening. Het is belangrijk dat je de berekening goed controleert. Je kunt namelijk nog tot en met 1 mei 2022 correcties aanbrengen.

LIV

Had je in 2021 een of meerdere werknemers in dienst met een loon van minimaal € 10,48 tot en met maximaal € 13,12 gemiddeld per uur? En werden voor deze werknemers in 2021 minimaal 1248 uren verloond? Dan heb je waarschijnlijk recht op het lage-inkomensvoordeel (LIV) dat kan oplopen tot € 960 per werknemer per jaar.

Jeugd-LIV

Had je in 2021 een of meerdere werknemers in dienst die op 31 december 2020 18, 19 of 20 jaar oud waren? En was het gemiddelde uurloon van deze werknemers nagenoeg gelijk aan het wettelijk minimumloon voor hun leeftijd? Dan heb je waarschijnlijk recht op het jeugd-lage-inkomensvoordeel (jeugd-LIV). Dit jeugd-LIV kan oplopen tot € 613,60 per werknemer per jaar.

LKV

Had je in 2021 een of meerdere voormalig werkloze oudere werknemers, arbeidsgehandicapte werknemers, werknemers uit de doelgroep banenafspraak of scholingsbelemmerden in dienst? Dan heb je mogelijk recht op een loonkostenvoordeel (LKV) dat kan oplopen tot maximaal € 6.000 per werknemer per jaar.

Let op!

Een belangrijke voorwaarde voor de LKV is de aanwezigheid van een zogenaamde doelgroepverklaring.

Controleer voorlopige berekening

Het UWV berekent voor welke werknemer(s) je recht hebt op LIV, jeugd-LIV en/of LKV. Dit gebeurt aan de hand van jouw aangiften loonheffingen 2021 die je uiterlijk 31 januari 2022 bij de Belastingdienst indiende. Het UWV stuurt je uiterlijk 14 maart 2022 een voorlopige berekening. In de specificaties hierbij zie je voor welke werknemer(s) je recht hebt op LIV, jeugd-LIV en/of LKV en voor welk bedrag.

Geef wijzigingen uiterlijk 1 mei door

Soms klopt de voorlopige berekening niet omdat niet alle gegevens juist in de aangifte loonheffingen zijn opgenomen. Deze aangiften kunnen tot en met uiterlijk 1 mei 2022 bij de Belastingdienst gewijzigd worden.

Let op!

Wijzigingen in de aangifte loonheffingen ná 1 mei 2022 worden niet meer meegenomen in de definitieve berekening van de LIV, jeugd-LIV en LKV.

Zijn alle gegevens juist in de aangifte loonheffingen opgenomen? Maar klopt de voorlopige berekening desondanks niet? Dan kun je bellen met de UWV Telefoon Werkgevers. Je kunt deze telefoon ook bellen als je na 15 maart 2022 nog geen voorlopige berekening hebt ontvangen.

Tip!

Stuur de voorlopige berekening ook naar jouw fiscaal adviseur die de loonadministratie voor je verzorgt. Deze adviseur kan de berekening controleren en mogelijke correcties in de aangiften loonheffingen tijdig doorgeven aan de Belastingdienst.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Salarisadministratie

Salarisadministratie

Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Subsidies

Subsidies

Er zijn ruim 3.000 subsidies in Nederland, alleen zijn nog veel mogelijke subsidies en regelingen onbekend. Maak jij al gebruik van de mogelijkheden?
Uurloongrenzen LIV 2022

Uurloongrenzen LIV 2022

07-01-2022

De uurloongrenzen voor het lage-inkomensvoordeel (LIV) voor 2022 zijn bekendgemaakt. Als werkgever kun je LIV krijgen voor werknemers die gemiddeld minimaal 100% en maximaal 125% van het wettelijk minimumloon verdienen.
Begeleiden belastingcontrole

Begeleiden belastingcontrole

Staat de Belastingdienst binnenkort bij jou op de stoep voor een controle? Dat kan, want per jaar controleren zij tienduizenden ondernemers.
John Karel

John Karel

Belastingadviseur

Samenwerking Toussaint Zorg & Inkomen en Omnyacc Hoorn

Samenwerking Toussaint Zorg & Inkomen en Omnyacc Hoorn

Goed nieuws! Vanaf 1 april 2022 wordt onze Omnyacc pensioen- en HRM-afdeling versterkt door de samenwerking met Toussaint Zorg & Inkomen (TZI) uit Ouderkerk aan de Amstel.