Om hier kort op te reageren: 'nee, dat kun je als hoofdregel niet'. Een werknemer bepaalt in welke periode hij vakantie zou willen opnemen. Als werkgever dien je binnen 14 dagen op dit schriftelijk verzoek te reageren. Mocht je niet reageren binnen dit termijn dan wordt de vakantie automatisch goedgekeurd.
Dit is slechts anders als in een cao of individuele arbeidsovereenkomst een voorbehoud is gemaakt ten aanzien van verplichte bedrijfsvakanties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bouw of aan bedrijven die een bedrijfssluiting kennen tussen Kerst en Oud en Nieuw.
Dit neemt niet weg dat je jouw werknemers natuurlijk wel kunt vragen of ze akkoord gaan met opname van vakantie. Het kan immers ook een mooi moment zijn om opgebouwde verlofstuwmeren af te bouwen. Door het verstrijken van de tijd wordt het nog openstaande tegoed aan vakantiedagen immers steeds meer waard omdat de vakantie moet worden uitbetaald, dan wel genoten op basis van de huidige loonwaarde. Daarbij geldt een ruim loonbegrip. Niet alleen het kale loon moet worden door- dan wel uitbetaald, maar ook de vast overeengekomen looncomponenten die intrinsiek samenhangen met het uitoefenen van de functie. Denk hierbij aan vakantiedagen en overwerktoeslag en dergelijke.
Uitbetaling van vakantiedagen tijdens het dienstverband is alleen mogelijk als het gaat om bovenwettelijke vakantiedagen. Dat zijn de vakantiedagen boven de vier weken op jaarbasis waar de werknemer wettelijk recht op heeft.
Je kunt de werknemer wel verplichten ADV-uren te laten opnemen als er door het coronavirus minder werk is. Volgens rechtspraak is de vakantiewetgeving niet van toepassing op ADV-uren. Daarom moet je altijd kijken welke schriftelijke afspraken je met jouw personeel over ADV-uren heeft gemaakt.
Het tegenovergestelde kan ook aan de orde zijn. Zo zijn in de zorg bijna alle verloven ingetrokken. Bij gewichtige redenen mag je dit als werkgever doen. Hiervan is in de zorg zeker sprake. Wel geldt dat je verplicht bent de schade die de werknemer ten gevolge van de intrekking van de geplande vakantieperiode lijdt, te vergoeden. Hierbij kan gedacht worden aan de al door de werknemer gemaakte kosten voor een georganiseerde vakantiereis.
Heb je vragen over de vakantie-uren van uw medewerkers? Wij adviseren je graag.
In ons coronadossier vind je nieuws omtrent de maatregelen rondom het coronavirus.
Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door je worden gelezen.