Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

24 maart 2020

Corona: kan ik mijn werknemers verplichten vakantiedagen op te nemen?

Om hier kort op te reageren: 'nee, dat kun je als hoofdregel niet'. Een werknemer bepaalt in welke periode hij vakantie zou willen opnemen. Als werkgever dien je binnen 14 dagen op dit schriftelijk verzoek te reageren. Mocht je niet reageren binnen dit termijn dan wordt de vakantie automatisch goedgekeurd.

Uitzonderingen

Dit is slechts anders als in een cao of individuele arbeidsovereenkomst een voorbehoud is gemaakt ten aanzien van verplichte bedrijfsvakanties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bouw of aan bedrijven die een bedrijfssluiting kennen tussen Kerst en Oud en Nieuw.

Opname verlofstuwmeren?

Dit neemt niet weg dat je jouw werknemers natuurlijk wel kunt vragen of ze akkoord gaan met opname van vakantie. Het kan immers ook een mooi moment zijn om opgebouwde verlofstuwmeren af te bouwen. Door het verstrijken van de tijd wordt het nog openstaande tegoed aan vakantiedagen immers steeds meer waard omdat de vakantie moet worden uitbetaald, dan wel genoten op basis van de huidige loonwaarde. Daarbij geldt een ruim loonbegrip. Niet alleen het kale loon moet worden door- dan wel uitbetaald, maar ook de vast overeengekomen looncomponenten die intrinsiek samenhangen met het uitoefenen van de functie. Denk hierbij aan vakantiedagen en overwerktoeslag en dergelijke.

Let op!

Uitbetaling van vakantiedagen tijdens het dienstverband is alleen mogelijk als het gaat om bovenwettelijke vakantiedagen. Dat zijn de vakantiedagen boven de vier weken op jaarbasis waar de werknemer wettelijk recht op heeft.

Verplicht ADV opnemen?

Je kunt de werknemer wel verplichten ADV-uren te laten opnemen als er door het coronavirus minder werk is. Volgens rechtspraak is de vakantiewetgeving niet van toepassing op ADV-uren. Daarom moet je altijd kijken welke schriftelijke afspraken je met jouw personeel over ADV-uren heeft gemaakt.

Intrekken vakantieverlof

Het tegenovergestelde kan ook aan de orde zijn. Zo zijn in de zorg bijna alle verloven ingetrokken. Bij gewichtige redenen mag je dit als werkgever doen. Hiervan is in de zorg zeker sprake. Wel geldt dat je verplicht bent de schade die de werknemer ten gevolge van de intrekking van de geplande vakantieperiode lijdt, te vergoeden. Hierbij kan gedacht worden aan de al door de werknemer gemaakte kosten voor een georganiseerde vakantiereis.

Heb je vragen over de vakantie-uren van uw medewerkers? Wij adviseren je graag.

In ons coronadossier vind je nieuws omtrent de maatregelen rondom het coronavirus.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door je worden gelezen.

Update lonenspecial 2022: werkkostenregeling

Update lonenspecial 2022: werkkostenregeling

23-06-2022

In deze update lonenspecial wordt de werkkostenregeling uitgelicht. De vrije ruimte in de werkkostenregeling is in 2022 weer beperkt.
Beginnend Assistent-accountant

Beginnend Assistent-accountant

  • Schagen
  • 32-40 uur
  • HBO-BE/Accountancy of Finance & Controle
Transport en logistiek kent sterk omzetherstel

Transport en logistiek kent sterk omzetherstel

10-06-2022

Over het geheel genomen staat de branche transport en logistiek er goed voor. Wel zijn er onderlinge verschillen te zien tussen ondernemingen. In 2021 werd de branche gekenmerkt door een sterk herstel. Dat is een prettig uitgangspunt, gegeven de huidige onzekerheid, hoge kosten en personeelsschaarste.
Inge Spaan-Fluiter

Inge Spaan-Fluiter

Salaris- en personeelsadviseur

iMUIS by King

iMUIS by King

Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën.