11 augustus 2023

De fiscale kant bij zomerse traktaties voor personeel

Nederland heeft weer te maken met zomerse temperaturen. Hoe zit het fiscaal wanneer je besluit je personeel te trakteren op verfrissende versnaperingen? Welke route kun je het beste bewandelen om zowel je medewerkers te plezieren als de meest voordelige fiscale benadering te volgen?

Verfrissinkje belastingvrij?

Alle voordelen uit dienstbetrekking zijn voor jouw personeel in beginsel belast. Een verfrissinkje op de werkvloer, zoals een colaatje, biertje of ijsje, is belastingvrij als jij deze uitdeelt of verstrekt.

Een vergoeding hiervoor, dus een financieel extraatje, is in principe belast.

Begrip werkvloer

Het begrip ‘werkvloer’ is fiscaal erg ruim. Alle ruimtes waar jij als werkgever volgens de Arbowet verantwoordelijk voor bent, behoren ertoe. Een ijsje of een koel drankje op kantoor, in het magazijn of de werkplaats, is dus onbelast.

Niet op de werkvloer, toch onbelast?

Ga jij met jouw werknemers bijvoorbeeld een ijsje eten in de ijssalon tegenover jouw bedrijf, dan is dit niet op de werkvloer en is het ijsje in beginsel dus wel belast. Jij kunt dit voorkomen door het ijsje onder te brengen in de werkkostenregeling (WKR). Het ijsje blijft dan voor jouw werknemers onbelast.

Blijf je met al jouw vergoedingen en verstrekkingen dit jaar binnen de zogenaamde vrije ruimte van de WKR, dan betaal jij als werkgever ook geen belasting.

Let op!

Schiet jij over de vrije ruimte heen, dan betaal jij 80% belasting over het bedrag boven de vrije ruimte.

Aftrekbaar van de winst?

De kosten van een onbelast drankje of ijsje zijn slechts beperkt aftrekbaar van jouw winst. Voor ondernemers in de inkomstenbelasting is dit in beginsel voor 80%, voor ondernemingen in de vennootschapsbelasting in beginsel voor 73,5%.

Of kiest u voor een vast bedrag?

Maak jij veel kosten die maar deels aftrekbaar zijn, dan kun jij er ook voor kiezen een vast bedrag van € 5.100 niet ten laste van de winst te brengen. Ondernemers in de vennootschapsbelasting moeten uitgaan van een vast bedrag dat gelijk is aan 0,4% van de loonsom als dit meer is dan genoemde € 5.100. Dit is het geval bij een loonsom boven de € 1.275.000.

Speciaal voor jout

UITGELICHT!

Airco fiscaal aftrekbaar voor thuiswerkende ondernemer?
De mooie en warme zomerdagen dienen zich aan. Moet jij gewoon werken? Dan is het fijn om te weten welke fiscale mogelijkheden er zijn voor je werkkamer. Mag je bijvoorbeeld een airco in je werkkamer thuis fiscaal aftrekken?
Lees verder
arrow right
Duidelijkheid over investeringen en uitgaven voor ANBI's
Organisaties die als Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI's) worden erkend, kunnen onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van verschillende fiscale voordelen. Een van deze voorwaarden is het bestedingscriterium, wat inhoudt dat een ANBI niet meer vermogen mag hebben dan strikt noodzakelijk is voor het uitvoeren van haar activiteiten als ANBI.
Lees verder
arrow right
Financiële administratie
Het digitaliseren van jouw financiële administratie levert inzicht en tijd op. Wil jij ook 24/7 inzicht in jouw cijfers? Wij helpen je graag.
Lees verder
arrow right
Stage in de samenstelpraktijk
Het beste van twee werelden? Dat biedt ons kantoor Leeuwarden in deze stage. Een unieke kans! In deze stage van 16 weken kun je ervaring op doen in de samenstelpraktijk. Ben jij die enthousiaste en leergierige student, die met plezier en op betrokken wijze ons team kan versterken? En ben jij de accountancytopper met gevoel voor de digitale wereld die graag in de praktijk het vak wil leren? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Carina Marks

Carina Marks

Interne HR-adviseur