Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

23 november 2020

Eenmalige verhoging belastingvrij schenken in 2021

Door de coronacrisis heeft de Tweede kamer de belastingwetten aangepast. Dit houdt in dat in 2021 de schenking aan kinderen en aan derden € 1.000 verhoogd wordt. 

Schenkvrijstelling voor kinderen

De schenkbelasting kent een aantal vrijstellingen, waaronder de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kinderen. Deze vrijstelling bedraagt voor dit jaar (2020) € 5.515 en komt door de extra verhoging en de inflatiecorrectie in 2021 uit op € 6.604.

Schenkvrijstelling voor derden

Voor anderen dan kinderen bestaat geen specifieke jaarlijkse schenkvrijstelling. Wel is er een generieke vrijstelling die voor iedereen geldt. Hiervan kan bijvoorbeeld gebruikgemaakt worden bij een schenking aan kleinkinderen. De generieke vrijstelling bedraagt dit jaar € 2.208 en komt door de extra verhoging en de inflatiecorrectie in 2021 uit op € 3.244.

Steun voor ondernemers

Het initiatief tot verhoging van de vrijstellingen wordt ingegeven door de wens om ondernemers die in moeilijkheden zijn gekomen vanwege corona, extra te steunen. Particuliere geldschieters, zoals vrienden en familie, kunnen op deze manier een extra bedrag belastingvrij schenken, zo is de gedachte.

Let op!

De verhoging is eenmalig. Dit betekent dat in 2022 beide vrijstellingen weer met € 1.000 worden verlaagd.

Heb je vragen over belastingvrij schenken aan bijvoorbeeld je (klein)kinderen of een goed doel? Of wil je advies op maat? Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren je graag.

Heb je nog vragen?

NEEM CONTACT MET ONS OP

Je kunt jouw gegevens hieronder invullen en naar ons toesturen. Om je aanvraag goed te kunnen afhandelen vragen wij je in ieder geval de velden gemarkeerd met een sterretje in te vullen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Schenken en erven

Schenken en erven

Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Hoe zit het met de schenkvrijstelling in 2021?

Hoe zit het met de schenkvrijstelling in 2021?

05-01-2021

Hoeveel mag je in 2021 belastingvrij schenken aan jouw kinderen? Of bijvoorbeeld aan een goed doel? Wij hebben het in dit nieuwsartikel voor je op een rijtje gezet. Vanwege corona is de schenkvrijstelling extra met € 1000 verhoogd ten opzichte van vorig jaar.
Estate planning: schenken of lenen aan je kind

Estate planning: schenken of lenen aan je kind

17-01-2019

Kan jouw kind een financieel ruggensteuntje goed gebruiken? Bijvoorbeeld voor studiekosten, alsmaar stijgende maandlasten, de koop van een woning of bij het verlies van een baan. Of misschien wil je kind een lang gekoesterde droom van een eigen bedrijf verwezenlijken of het stokje van het familiebedrijf overnemen. Jouw financiële hulp zou dat mogelijk kunnen maken! Laat je inspireren door deze advieswijzer.
Pas op met renteloze lening aan je kind

Pas op met renteloze lening aan je kind

12-11-2020

Wil jij als ouders geld lenen aan jouw kinderen in de vorm van een direct opeisbare renteloze lening of met een niet al te hoge rente? Dit is natuurlijk aan jou, maar kan wel leiden tot verschuldigde schenkbelasting. Hieronder geven wij aan wat de alternatieven zijn.
Financiële planning

Financiële planning

Met financiële planning breng je inzicht en overzicht in je financiële huishouden, zodat jij de dingen kan doen die je wilt! Een helicopterview op het hele plaatje.
Estate planning

Estate planning

Onze estate planners maken een plan op maat om jouw vermogen zo gunstig mogelijk over te dragen. Zo heb jij (financiële) rust.