10 oktober 2024

Eindejaarstips voor de woningeigenaar 2024

In dit nieuwsartikel vind je alle eindejaarstips voor woningeigenaren. Denk aan het aflossen van jouw geringe hypotheekschuld, onderzoek rentemiddeling of het verhuren van een tweede woning aan jouw kind(eren).

1. Los je geringe hypotheekschuld af

Als je geen hypotheekrente in aftrek brengt, hoef je slechts een gering deel van het eigenwoningforfait bij te tellen. Om die reden kan het verstandig zijn om een lage hypotheekschuld af te lossen. Bijkomend voordeel is dat hiermee ook jouw box 3-vermogen lager wordt en je hierdoor mogelijk minder belasting in box 3 betaalt. In box 3 levert dit vooral een voordeel op als de onttrokken financiële middelen bestonden uit beleggingen. Uiteraard moet je dan wel zorgen dat je uiterlijk 31 december 2024 aflost.

Let op!

Deze regeling wordt vanaf 2019 over een periode van dertig jaar geleidelijk afgeschaft. Jouw voordeel zal dus per jaar kleiner worden en uiteindelijk verdwijnen.

Bedenk vooraf of je mogelijk op een later moment geen ander bestedingsdoel hebt voor het voor de aflossing gebruikte box 3-vermogen. Indien je later opnieuw een hypotheek voor jouw woning afsluit, is de rente namelijk niet meer aftrekbaar.

2. Onderzoek rentemiddeling

Met rentemiddeling wordt bedoeld dat je jouw huidige rentevaste periode openbreekt en dat je andere afspraken maakt met jouw hypotheekverstrekker. Dit kan zonder dat ineens de boeterente vanwege vervroegd aflossen betaald hoeft te worden. Bij rentemiddeling is de boeterente namelijk niet ineens verschuldigd, maar wordt uitgesmeerd over de nieuwe rentevastperiode. Hiermee wordt een lagere hypotheekrente ineens bereikbaar voor een veel grotere groep. Onderzoek daarom of in jouw situatie rentemiddeling een mogelijkheid is.

De boeterente bij rentemiddeling is eveneens aftrekbaar. Naast de boeterente kan het rentepercentage ook verhoogd worden met andere opslagen die geen verband houden met de boeterente. Bijvoorbeeld een opslag voor het risico van vroegtijdig aflossen van de hypotheekschuld.

Deze andere opslagen, bovenop de hypotheekrente en de boeterente, mogen in totaal niet hoger zijn dan 0,2%. In dat geval is er ook sprake van renteaftrek voor de andere opslagen.

Let op!

Als het percentage van de andere opslagen hoger is dan 0,2, kan over de gehele andere opslag geen rente worden afgetrokken. Je moet dan de betaalde rente herrekenen naar de rente die je mag aftrekken als betaalde hypotheekrente.

3. Betaal hypotheekrente vooruit

Wordt jouw inkomen in 2025 lager belast dan in 2024 en/of wil je jouw box 3-vermogen verlagen, dan is het wellicht financieel aantrekkelijk om in 2024 jouw hypotheekrente vooruit te betalen. De aftrek van jouw hypotheekrente levert in 2024 dan een groter voordeel op en jouw box 3-vermogen zal per 1 januari 2025 lager zijn. In box 3 levert dit overigens vooral een voordeel op als de onttrokken financiële middelen bestonden uit beleggingen. Ga wel bij jouw bank na of dit kan en wat de voorwaarden en kosten zijn.

Let op!

Je mag maximaal de in 2024 vooruitbetaalde hypotheekrente van het eerste halfjaar van 2025 in 2024 in aftrek brengen.

4. Verhuur tweede woning aan jouw kind(eren)

Heb je al dan niet studerende kinderen die nauwelijks een betaalbare huur- of koopwoning kunnen vinden en beschik je over voldoende privévermogen in box 3? Overweeg dan nog dit jaar een woning te kopen en aan hen te verhuren. Dit heeft verschillende fiscale voordelen.

Let op!

De aankoop van een woning voor jouw kinderen wordt vanaf 2026 nog maar belast met 8% overdrachtsbelasting, in plaats van 10,4% nu.

De eventuele waardestijging van de woning is onbelast, de ontvangen huur eveneens. Jouw kinderen hebben mogelijk recht op huurtoeslag, dus je kunt hier met de huur rekening mee houden en iets meer huur vragen. De huur moet wel zakelijk zijn, maar is de huur ondanks de huurtoeslag toch nog te hoog voor jouw kinderen, dan kun je een deel van de huur terugschenken. Een schenking tot € 6.633 per kind is in 2024 onbelast.

Koppel de schenking wel los van de huurbetalingen en ga dit bijvoorbeeld niet met elkaar verrekenen!

De komende jaren zal een box 3-heffing worden ingevoerd op basis van het werkelijk rendement. Daarmee zullen waardestijgingen van vastgoed wél worden belast, maar waarschijnlijk pas op het moment dat je het vastgoed verkoopt. Deze wetgeving wordt op z’n vroegst in 2027 ingevoerd, maar mogelijk zelfs nog later.

5. Beperk de gevolgen van aanpassen van de leegwaarderatio

Sinds 2023 levert de verhuur van een woning minder voordeel op als gevolg van de aanpassing van de leegwaarderatio van verhuurde woningen. De leegwaarderatio betekent dat verhuurde woningen niet voor de volle 100% van de WOZ-waarde in box 3 worden meegeteld. Deze versobering van de regeling treedt op indien de jaarhuur meer dan 5% van de WOZ-waarde betreft. Ook is er geen leegwaarderatio meer als de woning slechts tijdelijk (twee jaar of korter) wordt verhuurd, en ook bij te lage huren in gelieerde verhoudingen.

Let op!

De aankoop van een tweede woning wordt vanaf 2026 nog maar belast met 8% overdrachtsbelasting in plaats van 10,4% nu.

Andere eindejaarstips

Eindejaarstips voor werkgevers 2024
Handhaving op schijnzelfstandigheid, rapportageplicht van de CO2-uitstoot van jouw personeel en de mogelijkheden binnen de WKR. Dit en meer tips voor de werkgever lees je hier.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips voor de bv en de dga 2024
Dividend uitkeren of niet? Hoe kun je slim inspelen op de verkorting van de eerste tariefschijf van de vennootschapsbelasting? Deze en meer eindejaarstips voor de bv en de dga worden behandeld in dit nieuwsartikel.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips voor ondernemers in de inkomstenbelasting 2024
Als ondernemer in de inkomstenbelasting heb je invloed op je winst en belastingverplichtingen. Deze tips helpen je bij het optimaliseren van je fiscale situatie. Leer hoe je je winst kunt beoordelen, investeringsaftrekken kunt benutten, en hoe je het beste omgaat met bijtelling en beloningen voor je partner. Door strategisch te handelen, kun je belastingvoordelen behalen en onnodige kosten vermijden.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips voor de automobilist 2024
Met welke eindejaarstips kun je rekening houden als je automobilist bent? Je leest het hier!
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips inzake de btw 2024
Hoe kun je nu al slim inspelen op wijzigingen die vanaf 2025 gaan gelden? In dit nieuwsartikel geven wij jou als ondernemer praktische eindejaarstips inzake de btw.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips voor alle belastingplichtigen 2024
Optimaliseer je belastingvoordeel: voorkom verlies van heffingskortingen, cluster zorgkosten, en profiteer van schenkingen en lijfrentes voor 2024.
Lees verder
arrow right