12 november 2020

Koop je elektrische auto nog in 2020

Wil jij graag een elektrische auto rijden? Plan de aanschaf van jouw nieuwe auto op de zaak dan op korte termijn in. Vanwege de hogere bijtelling in 2021 is het financieel aantrekkelijk de auto nog dit jaar op kenteken te laten zetten.

Hogere bijtelling

De bijtelling voor een nieuwe elektrische auto stijgt volgend jaar naar 12% in plaats van 8% nu. Bovendien geldt deze 12%-bijtelling nog slechts over de eerste € 40.000 van de cataloguswaarde. De bijtelling van 8% geldt nu nog over de eerste € 45.000.

Vijf jaar vast

De huidige bijtelling staat bovendien voor vijf jaar, ofwel 60 maanden, vast. Dit betekent dat je nog vijf jaar van de bijtelling van 8% kunt profiteren. Een verschil dus van 5 x 4% = 20% bijtelling over vijf jaar, nog afgezien van het lagere maximum van de catalogusprijs.

Let op!

Rij je nu in een elektrische auto die in 2016 voor het eerst op kenteken is gezet, dan gaat volgend jaar ná de 60ste maand de bijtelling van 4% omhoog naar 15% voor de eerste € 40.000 van de cataloguswaarde en 25% over het meerdere (volgens eerdere wetgeving).

Niet te lang wachten

De verhoging van de bijtelling met 4%-punt vindt nu al voor het derde achtereenvolgende jaar plaats. In eerdere jaren leidde de verhoging op het eind van het jaar steevast tot een run op elektrische auto’s. Wil je een elektrische auto kopen, dan is het raadzaam niet te lang met een bezoek aan de dealer te wachten.

Heb je vragen over de bijtelling voor een elektrische auto? Neem dan contact met ons op.

Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Btw en buitenland 2024
Indien je goederen over de grens levert of diensten verleent aan klanten buiten Nederland, is het essentieel om de mogelijke btw-verplichtingen in andere landen te onderzoeken. Dat roept vragen op zoals: Moet ik btw in rekening brengen? Welk tarief moet ik hanteren? Wie is verantwoordelijk voor de btw-afdracht? In welk land moet de btw worden voldaan? Hoe kan ik betaalde btw terugvorderen? Deze advieswijzer belicht op hoofdlijnen de btw-verplichtingen die relevant kunnen zijn wanneer je internationaal zakendoet.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Zelfstandig assistent accountant controlepraktijk
Vanuit Omnyacc in Control richten we ons met het team op de assurance werkzaamheden. Door een groeiend klantenbestand richten we ons op versterking binnen het team. Ben jij zelfstandig en klantgericht en heb je de ambitie om door te groeien? Ben je daarnaast op zoek naar een combinatie van controlewerkzaamheden, adviesopdrachten en managementondersteuning? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Filippus Akkerman

Filippus Akkerman

Agrarisch bedrijfsadviseur