21 oktober 2022

Energie- en milieuvriendelijk ondernemen

Investeer je energie- of milieuvriendelijk? Er komt vanaf 2023 jaarlijks € 150 miljoen extra beschikbaar voor ondernemers. Hieronder valt de verhoging van de energie-investeringsaftrek (EIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de regeling over vervroegd afschrijven op milieu-investeringen (Vamil). Dit is op Prinsjesdag bekendgemaakt.

EIA, MIA

Via de EIA en MIA mogen ondernemers een extra percentage van hun energie- of milieuvriendelijke investering in aftrek brengen op de winst. Hierdoor betaalt men minder belasting. De EIA kent thans één percentage, 45,5%. De MIA kent drie percentages: 45%, 36% en 27%.

Vamil

Via de Vamil kunnen ondernemers 75% van de investering versneld ten laste van de winst brengen. De ondernemer kan de winst daardoor in een jaar of meerder jaren extra verlagen, maar daardoor minder afschrijven in andere jaren. Hierdoor kan de ondernemer eventueel profiteren van het verschil in belastingtarief, maar de Vamil kan daarnaast ook een liquiditeits- en rentevoordeel opleveren, omdat op een eerder moment minder winstbelasting hoeft te worden betaald.

Hogere energieprijzen

Ondernemers doen steeds vaker een beroep op genoemde regelingen. Dit wordt mede veroorzaakt door de hoge energieprijzen, waardoor deze investeringen eerder lonend zijn.

Hoe is nog onbekend

Het extra budget van € 150 miljoen (€ 100 miljoen voor de EIA en € 50 miljoen voor de MIA) zal in 2023 voornamelijk nodig zijn om ervoor te zorgen dat de bestaande bedrijfsmiddelen gestimuleerd kunnen blijven. Dit wijst erop dat de percentages van de regelingen waarschijnlijk niet wijzigen, maar dat de grotere vraag door de extra middelen kan worden gedekt. Zodra hier duidelijkheid over is, zullen wij jou informeren.

Let op!

Over de diverse op Prinsjesdag gepresenteerde plannen vindt nog volop overleg plaats. De meeste plannen zijn dan ook nog niet definitief.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Impact van langere rentevaste periode
Wanneer je een hypotheek afsluit, blijft de rente meestal gedurende een bepaalde periode vast. Na afloop daarvan kun je de rente opnieuw vastzetten tegen het actuele tarief. Wat gebeurt er als je dan kiest voor een langere rentevaste periode dan de resterende looptijd die je eerder had?
Lees verder
arrow right
Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
HR-detachering
Voor een kleine(re) onderneming geeft een eigen HRM-adviseur op de loonlijst hoge overheadkosten en als grote(re) ondernemer is het vaak lastig om een goede en ervaren HRM-adviseur aan te trekken en te behouden. Maar wij hebben goed nieuws! Detachering van onze ervaren HRM-adviseurs. Ons talent bij jou in huis.
Lees verder
arrow right
Is bijtelling mogelijk zonder dat de werkgever de auto bezit?
Indien iemand een auto van de zaak ter beschikking heeft, wordt hij of zij geconfronteerd met de bekende bijtelling. Het is niet noodzakelijk dat de ter beschikking gestelde auto eigendom is van de werkgever. Deze uitspraak is gedaan door de rechtbank Noord-Holland.
Lees verder
arrow right