Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

30 december 2020

Fiets van de zaak en reiskosten 

De nieuwe fiscale regeling voor de fiets van de zaak is sinds 1 januari 2020 ingegaan. De regeling is aantrekkelijk door het lage bijtellingspercentage van slechts 7%. Toch zijn er nog vragen: wat is bijvoorbeeld het gevolg voor de reiskostenvergoeding? Dit en meer in dit nieuwsartikel over de fiets van de zaak: 

Ter beschikking stellen van een fiets

De bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs geldt als de werkgever ook voor privégebruik een fiets ter beschikking stelt aan de werknemer. Het gaat dan om een fiets die eigendom blijft van de werkgever of die door de werkgever wordt geleased. Dan spreek je over een fiets van de zaak. Als de werknemer deze fiets gebruikt voor zijn woon-werkverkeer of voor zakelijke ritten, heeft hij geen recht op een reiskostenvergoeding.

Verstrekking of vergoeding van een fiets

Een andere mogelijkheid is dat de werkgever een fiets aan de werknemer verstrekt, of de kosten van een fiets vergoedt. In dat geval is de fiets eigendom van de werknemer. In deze situatie is uiteraard geen sprake van een bijtelling voor privégebruik. De werknemer gebruikt immers zijn eigen fiets voor de zakelijke ritten en het woon-werkverkeer. Dat betekent dat in die situaties de onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer wél mogelijk is.

Overstap naar fiets van de zaak

Of de overstap van een reiskostenvergoeding naar een fiets van de zaak voordelig is voor de werknemer, hangt sterk van de situatie af. Bijvoorbeeld van de vraag hoe hoog de reiskostenvergoeding in de huidige situatie is en welk deel daarvan onbelast is. Ook is voor deze afweging relevant wat de consumentenadviesprijs van de fiets is en welke privékosten de werknemer zich bespaart door over te stappen op een fiets van de zaak.

E-bike of speed-pedelec?

Vooral in situaties waarin een auto wordt ingewisseld voor een e-bike of voor een speed-pedelec hoeft het verliezen van de onbelaste reiskostenvergoeding niet nadelig te zijn. Ook moet hierbij bedacht worden dat een fiets van de zaak niet betekent dat er überhaupt geen reiskostenvergoeding meer verstrekt kan worden: het betekent alleen dat zo’n vergoeding niet langer onbelast is. Een belaste vergoeding zou zich bijvoorbeeld kunnen voordoen als de maandelijkse kosten van de fiets lager zijn dan de maandelijkse reiskostenvergoeding en de werkgever het verschil maandelijks aan de werknemer uitbetaalt.

Gebruik van eigen vervoermiddel of OV

Gebruik je als werknemer naast de fiets van de zaak ook een privéauto of het openbaar vervoer voor een deel van je woon-werkverkeer? Dan kun je voor dat deel wel de onbelaste reiskostenvergoeding tot € 0,19 per kilometer blijven ontvangen.

Tot slot

Heb je vragen over de fiscale regelgeving rondom de fiets van de zaak? Ben jij benieuwd of dit interessant kan zijn voor jouw werknemers? Onze belastingadviseurs begeleiden je graag. Neem gerust contact met ons op. 

Gerelateerde artikelen

ANDEREN BEKEKEN OOK

Regels fiets van de zaak

Regels fiets van de zaak

01-12-2020

Door de nieuwe fiscale regeling van de fiets van de zaak, die dit jaar is ingegaan, is er een einde gekomen aan allerlei administratieve ballast. Dit komt omdat er nu een vast bijtellingspercentage van 7% is vastgesteld. Maar wat zijn de regels rondom het gebruik van een zakelijke fiets en het woon-werkverkeer? En geldt de bijtelling ook als je de fiets alleen zakelijk gebruikt?
Heb jij al een fiets van de zaak?

Heb jij al een fiets van de zaak?

04-11-2020

Sinds dit jaar hebben we een nieuwe fiscale regeling: fiets van de zaak. Weet jij al hoe de regeling in elkaar zit en of dit voor jouw onderneming en medewerkers interessant kan zijn?
Aandachtspunten fiets van de zaak 2020

Aandachtspunten fiets van de zaak 2020

10-02-2020

Heb jij personeel die op de fiets naar het werk komt? Dan kun je sinds 1 januari van dit jaar gebruik maken van de nieuwe fietsregeling.
Fiets van de zaak?

Fiets van de zaak?

16-01-2020

Bent u al op de hoogte van de nieuwe fiscale regeling voor de fiets van de zaak? Door de invoering van deze regeling per 1 januari is een besluit aangepast, waarin de aftrek van de btw op deze fietsen is geregeld.