21 september 2020

Wat verandert er in de overdrachtsbelasting voor starters?

Om starters een betere kans te geven op de woningmarkt betalen zij vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer. Beleggers op de woningmarkt betalen daarentegen meer overdrachtsbelasting. Dit is gepresenteerd in de Miljoenennota

Woning beter betaalbaar

Door de vrijstelling voor jonge starters op de woningmarkt wordt een woning voor hen beter betaalbaar. Het scheelt jonge starters immers 2% op de koopsom. Bij een koopsom van bijvoorbeeld € 300.000 betekent de vrijstelling dus een lastenvermindering van € 6.000.

Voorwaarden

De vrijstelling is niet alleen van toepassing voor starters op de woningmarkt maar is wel eenmalig. De koper moet bovendien minstens 18 jaar oud zijn en niet ouder dan 34 jaar. Ook moet hij zelf de woning als hoofdverblijf gaan bewonen.

Degene die nu al een woning bezit, aan de voorwaarden voldoet en een andere woning koopt, heeft dus ook recht op de vrijstelling. Van de vrijstelling is dan namelijk nog niet eerder gebruik gemaakt.

Beleggers betalen extra

Beleggers betalen vanaf volgend jaar juist extra overdrachtsbelasting. In plaats van de huidige 2% voor woningen wordt dit 8%. Op deze manier wil het kabinet voorkomen dat woningen voor de neus van jongeren worden weggekocht door beleggers.

Let op!

Iedereen die niet zelf in de woning gaat wonen, betaalt vanaf volgend jaar 8% overdrachtsbelasting. Dus bijvoorbeeld ook de ouder die voor zijn studerend kind een woning koopt.

Ook hoger tarief niet-woningen

Daarnaast gaat de overdrachtsbelasting voor alle niet-woningen volgend jaar eveneens 8% bedragen. Daarbij kan gedacht worden aan kantoren en fabrieken. Dit is 2%-punt hoger dan de huidige 6%.

Vakantiewoning ook duurder

Door de maatregel gaat ook voor vakantiewoningen een tarief van 8% gelden. Die woningen dienen immers niet als hoofdverblijf.

Meer weten over de wijzigingen in onroerend goed? Bekijk onze uitgebreide samenvatting over het thema onroerend goed vanuit de onlangs gepresenteerde Miljoenennota voor 2021. Heb jij vragen over het aankopen van een eigen woning? Neem gerust contact met ons op. 

Update lonenspecial 2021
In de update van de lonenspecial 2021 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Auto: zakelijk of privé 2024?
Als ondernemer sta je voor de keuze om de auto zakelijk te gebruiken of privé te houden. Wat is de meest gunstige optie fiscaal gezien? Welke voordelen en nadelen heeft zakelijk rijden voor mij persoonlijk en welke wegen het zwaarst? In dit nieuwsartikel zetten we een aantal regels voor jou op een rij.
Lees verder
arrow right
Assistent accountant
Leren van ervaren experts binnen het team en jezelf ontwikkelen tot een zelfstandig assistent accountant? Dat kan! 
Lees verder
arrow right
Overdragen
Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.
Lees verder
arrow right
Bedrijfsovername en fusie
Een fusie of bedrijfsovername heeft financieel, fiscaal en juridisch grote gevolgen. Daarom is het verstandig om onze specialisten in te schakelen.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right