14 december 2021

Geld lenen voor de woning van je kind

Is jouw kind van plan om een eigen woning aan te schaffen? En wil je jouw kind helpen door middel van een lening? In dit nieuwsartikel lees je hoe het fiscaal zit en waar je op moet letten. 

Zakelijkheid voorop

Bij leningen tussen familieleden zoals tussen ouders en kind, dient de zakelijkheid voorop te staan. Er zullen dus duidelijke afspraken gemaakt moeten worden over onder meer de betaling van de rente en het terugbetalen van de hoofdsom.

Aftrekbare hypotheekrente?

Wil je een lening verstrekken voor de aanschaf van een eigen woning en wil je dat jouw kind de rente kan aftrekken als hypotheekrente? Dan geldt er een aantal fiscale eisen. Zo moet een dergelijke lening binnen 30 jaar worden afgelost, moeten de gegevens van de verstrekker van de lening aan de fiscus worden doorgegeven én moet je rente in rekening brengen.

Hoeveel rente moet of mag je rekenen?

Bij het vaststellen van een hypotheekrente moet ook hier de zakelijkheid voorop staan. Dit betekent dat het rentepercentage onder meer afhankelijk is van de marktrente. Dit is dus rente die je bij een derde, zoals een bank of hypotheekverstrekker, aan rente zou moeten betalen, maar ook dat het rentepercentage afhangt van de gestelde zekerheden en het risico dat je als geldverstrekker loopt.

Extra renteopslag soms mogelijk

Een extra opslag op het percentage van de rente bij een bank is normaal als er zekerheden ontbreken of als er extra risico gelopen wordt. De hoogte van de opslag hangt af van de situatie. Zo is een rechterlijke uitspraak bekend waarbij zekerheden ontbraken en een opslag van 1,5% op de rente bij een bank toelaatbaar werd geacht. Laat je altijd goed adviseren of een renteopslag in jouw situatie mogelijk of noodzakelijk is.

Let op!

Hanteer je een te hoog rentepercentage, dan zal de Belastingdienst het meerdere als schenking aanmerken en moet schenkbelasting worden betaald.

Tip!

Om de zakelijkheid te kunnen bewijzen is het verstandig dat je alle afspraken vastlegt in een contract. Tevens dien je, bijvoorbeeld middels bankafschriften, te kunnen bewijzen dat er daadwerkelijk rente wordt betaald en dat er wordt afgelost.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Financiële planning
Met financiële planning breng je inzicht en overzicht in je financiële huishouden, zodat jij de dingen kan doen die je wilt! Een helicopterview op het hele plaatje.
Lees verder
arrow right
Benut de schenkvrijstelling
In 2021 zijn een aantal vrijstellingen in de schenkbelasting eenmalig verhoogd. Je kunt daar dus tot en met 31 december gebruik van maken.
Lees verder
arrow right
Auto: zakelijk of privé 2024?
Als ondernemer sta je voor de keuze om de auto zakelijk te gebruiken of privé te houden. Wat is de meest gunstige optie fiscaal gezien? Welke voordelen en nadelen heeft zakelijk rijden voor mij persoonlijk en welke wegen het zwaarst? In dit nieuwsartikel zetten we een aantal regels voor jou op een rij.
Lees verder
arrow right
Btw en buitenland 2024
Indien je goederen over de grens levert of diensten verleent aan klanten buiten Nederland, is het essentieel om de mogelijke btw-verplichtingen in andere landen te onderzoeken. Dat roept vragen op zoals: Moet ik btw in rekening brengen? Welk tarief moet ik hanteren? Wie is verantwoordelijk voor de btw-afdracht? In welk land moet de btw worden voldaan? Hoe kan ik betaalde btw terugvorderen? Deze advieswijzer belicht op hoofdlijnen de btw-verplichtingen die relevant kunnen zijn wanneer je internationaal zakendoet.
Lees verder
arrow right
Duidelijkheid over investeringen en uitgaven voor ANBI's
Organisaties die als Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI's) worden erkend, kunnen onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van verschillende fiscale voordelen. Een van deze voorwaarden is het bestedingscriterium, wat inhoudt dat een ANBI niet meer vermogen mag hebben dan strikt noodzakelijk is voor het uitvoeren van haar activiteiten als ANBI.
Lees verder
arrow right
Nicolien Remmelink

Nicolien Remmelink

Assistent - accountant