De zomer is aangebroken. Bij zomerse temperaturen is het leuk om jouw personeel te trakteren op een extra drankje of ijsje. Hoe zit dit fiscaal?
Een drankje, ijsje of andere versnapering is onbelast voor zover men deze op de werkplek geniet. Daarbij moet je als werkgever het drankje of ijsje verstrekken. Vergoed je daarentegen de kosten als de werknemer zelf een en ander aanschaft, dan is dit wel belast.
Zoals aangegeven is een en ander alleen op de werkplek onbelast. Dit is een ruim begrip en omvat alle ruimtes waar jij als werkgever volgens de Arbowet verantwoordelijk voor bent. Dat is bijvoorbeeld ook de privéparkeerplaats bij jouw kantoor. Daar mag je ’s middags dus gerust de ijscoboer namens jou het personeel op een ijswafel laten trakteren.
Werkt een werknemer echter thuis, dan mag je in de regel geen onbelaste versnaperingen laten bezorgen. Dit is alleen anders als de werkruimte van het betreffende personeelslid ‘zelfstandig’ is. De werkruimte moet dan een eigen in- of opgang hebben, de werknemer moet erin werken en je moet met jouw werknemer een huurcontract inzake de werkruimte hebben afgesloten.
Ga je met jouw personeel na het werk even een drankje drinken op een terras, dan is dit niet op de werkplek en dus belast. Natuurlijk wil je niet dat jouw werknemers hierover belasting betalen en dus kun je deze rekening het beste onderbrengen in de werkkostenregeling. Blijf je daarmee binnen de zogenaamde vrije ruimte, dan betaal je geen belasting. Overschrijd je de vrije ruimte, dan betaal je 80% belasting via de eindheffing.