Je komt vanaf 1 april 2022 niet meer in aanmerking voor bijzonder uitstel van betaling door de coronacrisis. Het reguliere uitstelbeleid van de Belastingdienst wordt weer gehanteerd. Wel geldt mogelijk een langere betalingstermijn voor uitstelverzoeken die tot en met 30 september 2022 worden ingediend.
De maximale termijn van een betalingsregeling voor ondernemers bedraagt twaalf maanden. Deze termijn van twaalf maanden vangt normaal gesproken aan vanaf de uiterste betaaldatum van de belastingaanslag. De staatssecretaris staat echter tijdelijk toe dat de termijn van twaalf maanden aanvangt vanaf het moment dat de ontvanger de betalingsregeling bij beschikking toestaat.
Een naheffingsaanslag omzetbelasting 1e kwartaal 2022 met dagtekening 12 mei 2022 heeft als uiterste betaaldatum 26 mei 2022. Als de Belastingdienst een betalingsregeling toestaat, dan loopt deze normaal gesproken maximaal tot en met 26 mei 2023. Beslist de Belastingdienst op 1 augustus 2022 dat hij een betalingsregeling toestaat, dan loopt de maximale betalingsregeling tot en met 31 juli 2023 in plaats van tot en met 26 mei 2023.
De versoepeling in de termijn van de betalingsregeling geldt voor alle verzoeken om uitstel van betaling die ondernemers tot en met 30 september 2022 indienen.
Diende je al vóór 1 april 2022 een verzoek om uitstel van betaling in? En is daar door de Belastingdienst nog niet op beslist? Dan geldt de versoepeling ook.
De andere voorwaarden voor het uitstel van betaling zijn ongewijzigd. Zo zal de Belastingdienst je over het algemeen bijvoorbeeld geen uitstel van betaling verlenen als je niet voldoende zekerheid kunt stellen.
Kun je niet voldoende zekerheid stellen? Of is de termijn van de betalingsregeling te kort? En ben je buiten jouw invloed in tijdelijke liquiditeitsproblemen gekomen? Dan kan de Belastingdienst onder voorwaarden soms toch uitstel van betaling verlenen.