11 december 2019

Milieuvriendelijke auto

Wilt u nog gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA)? Schaft u als ondernemer dan in 2019 nog een milieuvriendelijke auto aan. Als u een personenauto op waterstof aanschaft heeft u naast de MIA ook recht op de Vamil (willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Voor 2020 is dit nog niet bekend.

Elektrische auto

Voor een volledig elektrische auto krijgt u dit jaar nog 27% milieu-investeringsaftrek over maximaal € 40.000 van het investeringsbedrag. Een oplaadpaal op uw eigen terrein komt voor 36% in aftrek via de MIA. Ook komt u voor de Vamil in aanmerking.

Minimum van € 2.500

Voor de MIA en Vamil geldt een minimum van € 2.500. Bij een oplaadpaal die goedkoper is kunt u toch voor de MIA en Vamil in aanmerking komen, als u de oplaadpaal samen met de elektrische auto aanmeldt.

Waterstofpersonenauto

Een personenauto op waterstof komt in aanmerking voor 36% MIA en voor de Vamil-afschrijving over maximaal 75% van de investeringskosten, beide tot een maximum van € 50.000.

Let op! 

U heeft voor beide soorten auto's geen recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Aangaan van verplichtingen

U krijgt recht op de MIA en Vamil in het jaar waarin u de investeringsverplichting aangaat, in de regel dus wanneer u het contract van de bestelling tekent. Is uw auto nog niet direct leverbaar en kunt u deze dus ook nog niet in gebruik nemen, dan verschuiven de MIA en Vamil naar volgende jaren.

Let op!

U kunt dit voorkomen door een deel van de investering al te betalen. Voor nog niet in gebruik genomen bedrijfsmiddelen geldt dat u de MIA krijgt tot maximaal het bedrag dat u betaald heeft en tot dit bedrag mag u ook vervroegd afschrijven.

Let op!

U moet het bedrijfsmiddel binnen een jaar in gebruik nemen of minstens 25% van het investeringsbedrag betalen, anders raakt u de MIA en Vamil weer kwijt.

Wilt u meer weten over de MIA en de Vamil of de financiële voordelen van een mileuvriendelijke auto? Wij adviseren u graag.

Auto: zakelijk of privé 2024?
Als ondernemer sta je voor de keuze om de auto zakelijk te gebruiken of privé te houden. Wat is de meest gunstige optie fiscaal gezien? Welke voordelen en nadelen heeft zakelijk rijden voor mij persoonlijk en welke wegen het zwaarst? In dit nieuwsartikel zetten we een aantal regels voor jou op een rij.
Lees verder
arrow right
Huwelijkse voorwaarden of schenking?
Hoe zit het als echtgenoten een ongelijke verdeling van gemeenschappelijke goederen overeenkomen? Dan houden de huwelijkse voorwaarden geen schenking in. Bij uitzonderlijke gevallen, als de voorwaarden kunnen worden aangemerkt als wetsontduiking, kunnen huwelijkse voorwaarden als schenking wordt belast.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right