9 maart 2023

Mogelijkheden coronabelastingschulden

Vanaf 1 oktober 2022 dien je tijdelijk uitgestelde belastingschulden door de coronacrisis te gaan aflossen. Heb je financiële mogelijkheden om het af te lossen? Dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om je schulden eerder af te lossen. Heb je moeite om aan deze aflossingsverplichting te voldoen? Dan zijn er mogelijkheden.

Betalingsregeling coronabelastingschuld

De opgebouwde coronabelastingschulden moeten sinds oktober 2022 worden afgelost. In beginsel moet dit maandelijks in gelijke termijnen en heb je hiervoor vijf jaar de tijd. Voorwaarde voor deze betalingsregeling is dat je je ook aan de maandelijkse aflossing houdt. Een andere voorwaarde is dat je tijdig juiste belastingaangiften (onder meer btw en loonheffing) moet indienen voor belastingen vanaf 1 april 2022 en tijdig en volledig de betalingen moet doen die daaruit voortvloeien.

Brief Belastingdienst

De Belastingdienst stuurt momenteel brieven aan ondernemers die volgens de Belastingdienst niet aan de voorwaarden van de betalingsregeling voldoen. De Belastingdienst vraagt zo snel mogelijk eventuele betalingsachterstanden in te lopen.

Let op!

Als je niet aan de voorwaarden van de betalingsregeling voldoet, heeft de Belastingdienst de mogelijkheid om de betalingsregeling in te trekken.

Mogelijkheden

Lukt het niet om aan de voorwaarden van de betalingsregeling te voldoen, dan zijn er nog mogelijkheden. Hiermee kun je misschien voorkomen dat de Belastingdienst de betalingsregeling uiteindelijk intrekt. Zo kun je verzoeken de schuld in zeven in plaats van vijf jaar af te lossen. Ook kun je verzoeken niet maandelijks, maar per kwartaal af te mogen lossen. Tot slot kun je ook eenmalig verzoeken om een betaalpauze van maximaal zes maanden. Het gevolg van zo’n verzoek is wel dat jouw af te lossen maandbedragen die daarna nog volgen, hoger worden.

Let op!

Voor deze mogelijkheden gelden ook voorwaarden. Onze adviseurs kunnen je hierover adviseren.

Invorderingsrente loopt op

Je betaalt over jouw opgebouwde coronabelastingschuld invorderingsrente. Die was een tijdje 0,01%, maar bedraagt op dit moment alweer 2%. Per 1 juli stijgt deze rente naar 3% en per 1 januari 2024 naar 4%. Is het voor jou mogelijk jouw coronabelastingschuld sneller af te lossen, dan scheelt je dat dus flink aan te betalen rente.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Lonenspecial 2023: corona-actualiteiten
In dit nieuwsartikel gaan we in op het bijzonder uitstel van betaling, invorderingsrente, G-rekening en de NOW. 
Lees verder
arrow right
Over ons
 Als full-service advieskantoor ondersteunen wij jou en jouw onderneming, geven wij je het benodigde inzicht om te sturen en zijn wij graag jouw coach en adviseur. 
Lees verder
arrow right
Lagere WW-premie vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 wordt de huidige grens voor een lage WW-premie bij een werknemer waar meer dan 30% wordt verloond, verlaagd van 35 uur per week naar 30 uur per week. Dit bevordert de interne wendbaarheid en draagt bij aan een lastenverlaging voor bedrijven.
Lees verder
arrow right
VOG aanvragen ook digitaal mogelijk
Binnenkort kunnen werkgevers voor hun personeel ook digitaal een Verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvragen. De implementatie van digitaal aanvragen zal geleidelijk plaatsvinden, en tegen uiterlijk 21 mei 2024 zal dit voor alle werkgevers mogelijk zijn.
Lees verder
arrow right
Bijzonder tarief vakantiegeld
Hoe zit het met de loonheffing (voorheffing van de inkomstenbelasting) en de uiteindelijke inkomstenbelasting bij de aangifte? Je vindt hier meer uitleg over uitbetalingen eenmalige uitkeringen zoals vakantiegeld, bonussen etc.
Lees verder
arrow right