27 november 2023

Nieuwe modelovereenkomst bouw opgesteld door Belastingdienst

Recentelijk publiceerde de Belastingdienst een nieuw modelcontract voor zzp'ers werkzaam in de bouwsector, geïnitieerd door de brancheorganisatie Bouwend Nederland.

Wijziging

De nieuwe modelovereenkomst bevat een belangrijke wijziging ten opzichte van de vorige. Als er sprake is van een situatie waarbij de opdrachtnemer het aangenomen werk weer uitbesteedt aan een ander, dan dient er tussen deze twee partijen een nieuwe modelovereenkomst te worden afgesloten.

Modelovereenkomst

Opdrachtgevers kunnen een modelovereenkomst gebruiken om zekerheid te verkrijgen over de vraag of er sprake is van een dienstbetrekking bij het inhuren van een opdrachtnemer.

Via de modelovereenkomst kan een dienstbetrekking worden uitgesloten. Dit betekent dat de opdrachtgever dan geen loonheffing en premies werknemersverzekeringen hoeft in te houden. De modelovereenkomst betekent echter niet automatisch dat de opdrachtnemer fiscaal gezien als ondernemer wordt aangemerkt.

Tip! 

De nieuwe modelovereenkomst zelfstandigen bouw vind je hier.

Let op!

Opdrachtgever en -nemer moeten de modelovereenkomst beiden ondertekenen en de werkzaamheden moeten ook conform de afspraken in de modelovereenkomst worden uitgevoerd.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Afbouw jubelton in 2023 en afschaffing in 2024
Wil je jouw kind ondersteunen voor o.a. de aankoop van een woning? Houd er dan rekening mee dat de eenmalige belastingvrije schenking (‘jubelton’) wordt afgeschaft. Het kabinet heeft dit voornemen eerder al bekendgemaakt in het coalitieakkoord en is op Prinsjesdag opgenomen in het Belastingplan 2023.
Lees verder
arrow right
Bouwsector getroffen door winstdaling na jaren van groei
Volgens het recente SRA-Rapport 'Branches in Zicht 2023, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen heeft de bouwsector in 2022 een stijging van de omzet ervaren. Echter, tot grote zorg van de industrie, vertoonden de winstcijfers voor het eerst in jaren een negatieve trend. Terwijl de omzet bijna 10% toenam, daalde de winst met ruim 14%. Deze ontwikkeling wijst erop dat de bouwsector zich mogelijk moet voorbereiden op een periode van krimp in zowel 2023 als het jaar daarop.
Lees verder
arrow right
Nieuwe zonnepanelen viewer RVO
Op RVO.nl is een viewer beschikbaar om te controleren of gebouwen en parkeerplaatsen geschikt zijn voor zonnepanelen. Ook kunnen eventuele belemmeringen worden geïdentificeerd, om vervolgens naar oplossingen te zoeken.
Lees verder
arrow right