Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

16 maart 2022

Onbelaste thuiswerkvergoeding dga?

Ben je bekend met de thuiswerkvergoeding van € 2 per dag? De vergoeding is sinds dit jaar ingevoerd. Mag je als dga ook gebruikmaken van deze vergoeding? Dat hangt af van het feit of de dga al een werkplek thuis heeft die fiscaal als werkplek is aangemerkt.

Thuiswerkvrijstelling

Werknemers werken steeds vaker geheel of gedeeltelijk thuis. Vanwege corona is dit de laatste tijd sterk toegenomen. Het kabinet heeft daarom besloten vanaf 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkvergoeding van € 2 per dag in te voeren. Met deze vergoeding kunnen de kosten van het thuiswerken, zoals die van koffie en energie, onbelast worden vergoed.

Fiscale thuiswerkplek?

Als een dga thuiswerkt, is voor de onbelaste thuiswerkvergoeding van belang of de werkkamer fiscaal als ‘werkplek’ kan worden aangemerkt of reeds is aangemerkt. Dit is het geval als de werkkamer een eigen in- of opgang heeft, beschikt over eigen sanitair én er een huurovereenkomst met de bv is inzake de werkkamer. Is dit het geval, dan is de werkkamer fiscaal een werkplek en kan er geen gebruik worden gemaakt van de thuiswerkvrijstelling.

Geen fiscale thuiswerkplek?

Als de dga geen fiscale thuiswerkplek heeft, maar toch af en toe thuiswerkt, kan hij wel gebruikmaken van de thuiswerkvergoeding. Ook dan geldt een onbelaste vergoeding van € 2 per dag.

Btw aftrekken

Van de vrijgestelde vergoeding van € 2 per dag is € 0,95 beperkt aftrekbaar. Dit deel van de vergoeding wordt namelijk aangemerkt als een vergoeding voor gemengde kosten, zoals koffie. Voor ondernemers in de vennootschapsbelasting is dit in beginsel voor 73,5%.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Rapportages en dashboarding

Rapportages en dashboarding

Financiële rapportages geven inzicht in jouw financiële situatie en vormen de basis voor strategische beslissingen.
Wietze Groot

Wietze Groot

Registeraccountant

Grote uitdagingen voor mkb: Zorgen om toegankelijkheid financiering

Grote uitdagingen voor mkb: Zorgen om toegankelijkheid financiering

07-06-2022

Mede dankzij de steunregelingen in de coronaperiode, heeft het mkb 2021 financieel over de breedte goed gepresteerd. De omzet, winst, vermogenspositie en kredietwaardigheid staan op grote hoogtes. Er zich echter grote verschillen tussen de verschillende ondernemingen. Sommige ondernemers halen plussen, waar bij andere bedrijven dit nog lang niet het geval is. Opgebouwde buffers zijn hard nodig in verband met de grote uitdagingen waar het mkb mee te maken heeft.
Herfinancieren

Herfinancieren

Het optimaliseren van een financieringsstructuur, oftewel herfinancieren, gebeurt steeds vaker.
Update lonenspecial 2022

Update lonenspecial 2022

In de update van de lonenspecial 2022 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten.