03-04-2025

Ondernemerschap als volwaardig criterium bij beoordeling schijnzelfstandigheid

In het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden, VBAR, is de WZOP-toets geïntroduceerd, een nieuw beoordelingskader voor arbeidsrelaties. Extern ondernemerschap gaat in deze toets volwaardig meewegen.

Wetsvoorstel VBAR

De Wet VBAR moet duidelijkheid gaan bieden over de vraag wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dit om een situatie van schijnzelfstandigheid tussen een werknemer en werkgever te voorkomen.

Alle gezichtspunten zijn even belangrijk

Op basis van de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Uber, waarin de Hoge Raad (in reactie op prejudiciële vragen die hierover zijn gesteld) heeft geoordeeld dat alle gezichtspunten zoals zijn weergegeven in het Deliveroo-arrest even belangrijk zijn, gaat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wetsvoorstel aanpassen.

WZOP-toets

De WZOP-toets verduidelijkt het gezagscriterium bij arbeidsrelaties.

De toets bestaat uit drie elementen:

Werknemer (W): dit element richt zich op signalen van werknemerschap, zoals werkinhoudelijke en organisatorische aansturing door de opdrachtgever. De ‘kernactiviteit’ van de organisatie is uit de beoordeling gehaald om een evenwichtige afweging tussen werknemerschap en zelfstandigheid te maken. Zelfstandige (Z): hierbij wordt gekeken naar kenmerken van zelfstandig ondernemerschap, zoals het dragen van eigen risico en verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de werkzaamheden. Ondernemerschap (OP): dit element kijkt naar kenmerken van ondernemerschap, zoals het hebben van meerdere opdrachtgevers en het zelfstandig werven van opdrachten. In de Wet VBAR werd het laatste punt, het extern ondernemerschap, in eerste instantie pas meegenomen nadat de balans tussen werknemerschap en zelfstandigheid was beoordeeld. Het extern ondernemerschap gaat nu volwaardig meewegen, naast de aansturing in het werk en het werken voor eigen risico.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Aandachtspunten verzuim 2025
Bij ziekteverzuim komt veel kijken. Als werkgever is het belangrijk om te weten welke wet- en regelgeving van toepassing is. Wat moet je zelf regelen, wanneer en door wie? Wat kun je uitbesteden? En hoe zit het met salaris, uitkeringen en andere financiële zaken? In dit artikel behandelen we deze belangrijke aspecten.
Lees verder
arrow right
Beperking compensatie transitievergoeding bij langdurige ziekte
Werkgevers kunnen compensatie krijgen voor de transitievergoeding bij ontslag van een langdurig zieke werknemer. Het kabinet wil deze compensatie in de toekomst beperken tot kleine werkgevers.
Lees verder
arrow right
Agro: Gecombineerde opgave 2025: belangrijke veranderingen en aanvragen
Je kunt de Gecombineerde Opgave 2025 nu indienen. Dit betekent dat je je GLB-subsidies kunt aanvragen en je eco-activiteiten moet doorgeven. Let op: de deadline is 15 mei en er zijn enkele wijzigingen ten opzichte van voorgaande jaren. Begin op tijd en dien je opgave correct in via ‘mijn.rvo.nl’.
Lees verder
arrow right