Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

30 maart 2022

Onjuiste SBI-code en TVL Q4 2020

Kom je niet in aanmerking voor de TVL Q4 2020 door een onjuiste SBI-code? Als de bedrijfsactiviteiten afwijken van de SBI-code, maar wel aansluiten bij een andere SBI-code dan is er toch recht op TVL voor het vierde kwartaal van 2020. Hoe zit dit precies?

Recht op TVL?

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is een financiële compensatie voor de vaste lasten van bedrijven die door de coronacrisis een flinke omzetdaling hebben ondergaan.

Of een bedrijf recht heeft op de TVL, hangt af van de SBI-code waarmee het bedrijf bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven. Soms wijken de werkelijke bedrijfsactiviteiten hiervan echter af. Een bedrijf dat op basis hiervan recht op de TVL zou hebben, krijgt deze dan toch niet uitgekeerd.

Correctie per 2021

Om aan dit probleem een einde te maken, bevat de TVL per 2021 een hardheidsclausule. Op basis hiervan kan een bedrijf toch TVL krijgen als de werkelijke bedrijfsactiviteiten aansluiten bij een SBI-code die wél recht op de TVL geeft.

Rechter: ook voor Q4 2020

In een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) is onlangs beslist dat deze uitzondering ook moet gelden voor het vierde kwartaal van 2020. Het CBB is van mening dat er op dat tijdstip geen redenen meer waren om niet uit te kunnen gaan van de werkelijke bedrijfsactiviteiten in gevallen waarin deze anders waren dan volgens de SBI-code. Het argument 'uitvoerbaarheid' is daarvoor onvoldoende, aldus het CBB.

Bredere werking

De uitspraak heeft bredere werking. Het CBB geeft aan dat in vergelijkbare gevallen, dus wanneer de werkelijke bedrijfsactiviteiten afwijken van de SBI-code, de TVL ook voor andere ondernemers niet op die gronden mag worden afgewezen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

TVL voor startende ondernemer?

TVL voor startende ondernemer?

14-03-2022

Ben je een startende ondernemer? En ben je jouw bedrijf begonnen tussen juli 2020 en september 2021? De TVL, met betrekking tot het vierde kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022, komt ook beschikbaar voor een aantal starters.
Compliance Officer

Compliance Officer

  • Diverse vestigingen
  • 24-40 uur
  • RA of AA opleiding
Visionplanner

Visionplanner

Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Dashboarding: tijdig bijsturen

Dashboarding: tijdig bijsturen

Met een online dashboard heb je altijd en overal inzichtelijk hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Door de financiële visuele samenvatting zie je dit in één oogopslag. Dit maakt het tijdig bijsturen een stuk makkelijker waardoor je sneller kunt schakelen.
Lars Pijlman

Lars Pijlman

Assistent-accountant