Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

3 juni 2020

Oordeel RDW geeft geen fiscale zekerheid voor bestelauto

Voor bestelauto's bestaat een aantal fiscale voordelen. Je auto moet dan wel aan de fiscale eisen voldoen. Of de RDW jouw auto als bestelauto heeft aangemerkt, is dan niet van belang.

Fiscale voordelen

De fiscale voordelen voor een bestelauto bestaan voor ondernemers uit een lagere wegenbelasting en het niet verschuldigd zijn van BPM bij aanschaf van een bestelauto. Voor deze voordelen is wel vereist dat de bestelauto voor meer dan 10% zakelijk wordt gebruikt. Daarnaast komt een investering in een bestelauto in beginsel in aanmerking voor de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen.

Inrichtingseisen

Een auto wordt fiscaal alleen als bestelauto aangemerkt als deze voldoet aan bepaalde inrichtingseisen. Deze eisen verschillen per type bestelauto en zijn voor een bestelauto met een verhoogd dak bijvoorbeeld anders dan voor een bestelauto met een open laadbak.

Eisen luisteren zeer nauw

Uit een eerdere gerechtelijke uitspraak van de rechtbank Noord-Holland wordt duidelijk dat de eisen zeer nauw luisteren. In de betreffende zaak bevond de laadbak van een bestelauto zich net niet ver genoeg vóór de achteras. Het verschil bedroeg slechts 4 centimeter, maar was voldoende om de auto niet als bestelauto maar als personenauto aan te merken.

Let op!
Dat de RDW voor de bestelauto wel een grijs kenteken had afgegeven, deed niet ter zake. Evenmin dat de autohandelaar bij wie de auto nieuw was aangeschaft, geen BPM voor de auto had afgedragen.

Dure grap

Dat de auto niet aan de fiscale eisen voor een bestelauto voldeed, betekende dat de naheffing wegenbelasting inclusief 100% boete in stand bleef. Dit was een dure grap van in totaal € 3.862 voor de eigenaar.

Tip!
De rechter was van mening dat de eigenaar bij twijfel zelf alles in het werk moet stellen om te achterhalen of een bestelauto ook aan de fiscale eisen voldoet, bijvoorbeeld door contact op te nemen met de Belastingdienst. De RDW is niet bevoegd om hierover te beslissen, dus diens oordeel is niet van belang.

Neem voor vragen gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Janneke de Rijk

Consense Arbo Noord

Nmbrs

Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.

Corona: steunpakket 3.0 tot en met juni 2021

01-09-2020

Om bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis langer te steunen heeft het Kabinet een derde ronde steunmaatregelen aangekondigd. Deze tegemoetkomingen gaan in vanaf oktober 2020 tot en met juni 2021. Wat houden deze steunmaatregelen in? 

Btw-heffing afstandsverkopen wijzigt

03-09-2020

Het btw-tarief op afstandsverkopen wordt in 2021, voor EU-lidstaten, berekend op basis van het land waar de afnemer van de goederen woont. Wanneer deze verandering in gaat, is nog niet duidelijk. 

AO/IB

Wil jij jouw organisatie ook beter beheren en sturen? Wij lopen graag met jou door de bestaande processen en voorzien je van tips en adviezen om jouw bedrijfsvoering verder te verbeteren.