19 mei 2022

Premie Aof bij uitkering aanvullend geboorteverlof

Op welke manier verwerk je de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) in de aangifte loonheffingen bij aanvullend geboorteverlof van jouw werknemer? De Belastingdienst heeft daarover nieuwe informatie gepubliceerd.

Hoge of lage premie Aof toepassen?

Voor een uitkering aanvullend geboorteverlof geldt altijd de hoge premie Aof.

Wanneer je de uitkering voor aanvullend geboorteverlof in een aparte inkomstenverhouding verwerkt, dan geef je in deze inkomstenverhouding de hoge premie Aof aan. Je vermeldt de grondslagaanwas en de premie Aof in de rubrieken voor ‘Aof-uitkering’. Je gebruikt dan ‘Code soort Inkomstenverhouding 31’.

Verwerk je de uitkering voor aanvullend geboorteverlof in dezelfde inkomstenverhouding als het reguliere loon? Dan vul je de premie Aof als volgt in:

  • Voor het reguliere loon en een aanvulling op de uitkering vermeld je de grondslagaanwas en de premie Aof in de rubrieken voor ‘Aof laag’ of ‘Aof hoog’. Als kleine werkgever (totale loonsom lager dan € 882.500) betaal je de lage premie. Als middelgrote of grote werkgever betaal je de hoge premie.
  • Voor de uitkering aanvullend geboorteverlof vermeld je de grondslagaanwas en de premie Aof in de rubrieken voor ‘Aof-uitkering’.

Handreiking met voorbeelden en uitleg

De Belastingdienst heeft informatie over de premie Aof toegevoegd aan de handreiking ‘Hoe aanvullend geboorteverlof aangeven in aangifte?’. In deze handreiking was al eerder beschreven hoe je moet omgaan met de premie Werkloosheidswet (WW) en het aanvullend geboorteverlof. In het document vind je voorbeelden met uitleg over hoe je deze premies verwerkt in de aangifte loonheffingen. De handreiking is gepubliceerd op Forum Salaris, een online platform van de Belastingdienst voor salarisadministrateurs.

Social media
Volg je omnyacc al?

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Verlofregelingen in 2022
Werkgevers zijn verplicht hun werknemers vrij te geven wanneer dit onder een van de verlofregelingen in de Wet arbeid en zorg (Wazo) valt. Daarom is het belangrijk dat je als werkgever weet welke regelingen er zijn en wat ze inhouden.
Lees verder
arrow right
Verhoging betaald ouderschapsverlof
Vanaf 2 augustus 2022 wordt de uitkering voor betaald ouderschapsverlof verhoogd naar 70% van het dagloon. Eerder was dit vastgesteld op 50% van het dagloon. Het voorstel voor deze verhoging is naar de Tweede kamer gestuurd.
Lees verder
arrow right
Bijzonder tarief vakantiegeld
Hoe zit het met de loonheffing (voorheffing van de inkomstenbelasting) en de uiteindelijke inkomstenbelasting bij de aangifte? Je vindt hier meer uitleg over uitbetalingen eenmalige uitkeringen zoals vakantiegeld, bonussen etc.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Sanne Kossen

Sanne Kossen

Assistent-accountant