3 juni 2020

Schuldsanering vaker mogelijk door wijziging faillissementswet

De Tweede Kamer is onlangs akkoord gegaan met een belangrijke wijziging in de faillissementswet. Hierdoor wordt het voortaan mogelijk een schuldsanering door te voeren, ook als niet alle schuldeisers akkoord gaan.

In beginsel gezonde bedrijven

De aanpassing is met name bedoeld voor bedrijven die in beginsel gezond zijn, maar door te hoge schulden, dan wel structurele kosten een sanering nodig hebben om een faillissement te voorkomen.

Schuldsanering

Door de wijziging kan de rechtbank een herstructurering en sanering van de schulden doorvoeren, waaraan ook de tegenstemmers gebonden zijn. Nu kan één tegenstem een dergelijke sanering nog blokkeren.

Let op!
Vorderingen en andere rechten van werknemers blijven in de nieuwe regeling bij een dergelijk akkoord wel buiten schot.

Invloed coronacrisis

De wetsaanpassing zou in eerste instantie vanwege de coronacrisis worden uitgesteld, maar deskundigen drongen er vanwege die crisis juist op aan het wetsvoorstel met spoed te behandelen. Naar verwachting kan zo voor veel bedrijven die vanwege de coronacrisis in financiële moeilijkheden komen, een faillissement worden voorkomen.

Kleine schuldeisers ontzien

Tijdens de Kamerbehandeling werd de positie van kleinere schuldeisers verbeterd door ervoor te zorgen dat zij in beginsel 20% van hun vordering betaald krijgen. Is dit niet mogelijk, dan moet hiervoor een verklaring worden gegeven.

Onderpand geeft geen zekerheid meer

In de nieuwe regeling is ook opgenomen dat schuldeisers met een onderpand geen recht meer hebben op de faillissementswaarde van hun vordering. Dit zou het sluiten van een akkoord namelijk bemoeilijken.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Fiscale bijeenkomst Texel
Op woensdagavond 6 november 2024 verzorgen wij een fiscale bijeenkomst met actuele ontwikkelingen en nuttige tips. Tijdens deze avond worden diverse belastingonderwerpen besproken waar je (mogelijk) mee te maken krijgt. Uiteraard wordt er ook ingegaan op de ontwikkelingen naar aanleiding van het Belastingplan 2025. Kom jij ook?
Lees verder
arrow right
WNT-controle
Ben je een (semi-)publieke instelling en val je onder de wet normering topinkomens (WNT)? Wij kunnen de accountantscontrole volgens het WNT-protocol uitvoeren en je van de benodigde verklaring voorzien.
Lees verder
arrow right
Wijziging in het betaald ouderschapsverlof augustus 2022
De verlofregelingen voor ouders met pasgeboren kinderen worden steeds verder uitgebreid. Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers met een kind dat nog geen 1 jaar oud is, recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof via het UWV. Het aanvragen van deze regeling is mogelijk vanaf 9 augustus 2022.
Lees verder
arrow right
Reni Heida

Reni Heida

Assistent-accountant

Sjoerd Vlasman

Sjoerd Vlasman

Relatiebeheerder