22 februari 2022

Geen sociale premies? Geen NOW

Je hebt geen recht op NOW voor werknemers voor wie je als werkgever geen premies werknemersverzekeringen hoeft af te dragen. Dit is eerder bevestigd door de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter voor wat betreft NOW-zaken.

NOW

Werkgevers die al dan niet door de coronacrisis met omzetverlies te maken hebben, kunnen onder voorwaarden een beroep doen op de NOW. Deze regeling vergoedt het grootste deel van de loonkosten, zodat werkgevers ondanks de crisis hun personeel kunnen blijven doorbetalen.

Loonbegrip

Voor het loonbegrip inzake de NOW wordt de Wet financiering sociale verzekeringen gevolgd. Bepaald is dat voor werknemers voor wie geen sociale premies hoeven te worden afgedragen, ook geen NOW verkregen kan worden.

Dienstbetrekking eigen dochter

Een advocaat had de NOW ook aangevraagd voor de loonkosten van zijn eigen dochter die bij hem in dienst was. Voor de dochter werden geen premies afgedragen, maar de advocaat was van mening dat hij voor haar desalniettemin recht op NOW had. Volgens de advocaat werd de wet te beperkt toegepast.

Fictieve dienstbetrekking

Volgens de rechter was niet relevant dat de dochter een fictieve dienstbetrekking bij haar vader heeft en dat over haar salaris loonheffing wordt ingehouden. Slechts is van belang of er premies worden ingehouden en aangezien dit niet gebeurd was, bestond er geen recht op NOW.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Salarisadministratie
Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Alternatieve financieringsvormen 2024
Het is voor mkb-bedrijven niet eenvoudig om geld te lenen bij een bank. Gelukkig is er een nieuwe financieringsmarkt ontstaan, die een complementaire rol kan spelen naast de vertrouwde bancaire financiering. Bovendien biedt de overheid soms extra financieringshulp. Welke alternatieve mogelijkheden zijn er?
Lees verder
arrow right