13 april 2023

Speciaal loket voor ANBI’s bij Belastingdienst

Wil je een ANBI oprichten? Dan kun je terecht nu op een speciale website van de Belastingdienst. Je vindt hier veel informatie over ANBI's en je kunt in contact komen met het ANBI-team van de Belastingdienst. 

ANBI

De afkorting ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Dergelijke instellingen, ook wel ‘goede doelen’ genoemd, kennen tal van fiscale voordelen. Die gelden voor de ANBI zelf, maar ook voor degenen die de ANBI financieel willen steunen.

Speciale site

Het speciale loket is met name bedoeld voor degenen die een kleinere of middelgrote ANBI willen oprichten. De site is bedoeld om de aanvrager te helpen bij zijn aanvraag en via een praktische uitleg zaken inzichtelijker te maken.

Voordelen

Zo is een ANBI vrijgesteld van schenk- en erfbelasting voor de door de ANBI ontvangen gelden. Ook als een ANBI zelf een schenking doet, is deze schenking bij de ontvanger vrijgesteld van schenkbelasting, mits de schenking in het kader van de doelstelling van de ANBI is verricht. Giften aan een ANBI zijn - onder voorwaarden - aftrekbaar bij degene die de gift doet.

Eisen

Voor een ANBI gelden diverse speciale eisen. Zo mag een ANBI bijvoorbeeld geen winst maken met activiteiten die het algemeen belang dienen. Bestuursleden of gezichtsbepalende personen binnen de ANBI mogen in de afgelopen vier jaar niet veroordeeld zijn voor een misdrijf. Op de speciale site vind je alle informatie.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Accountant
De uitdagingen variëren van zelfstandig relatiebeheer tot het coachen van het team. Het team bestaat uit een mooie mix van enthousiaste young professionals tot ervaren experts. Juist die young professionals willen veel van jou leren. 
Lees verder
arrow right
Impact van langere rentevaste periode
Wanneer je een hypotheek afsluit, blijft de rente meestal gedurende een bepaalde periode vast. Na afloop daarvan kun je de rente opnieuw vastzetten tegen het actuele tarief. Wat gebeurt er als je dan kiest voor een langere rentevaste periode dan de resterende looptijd die je eerder had?
Lees verder
arrow right
Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Baangerelateerde investeringskorting (BIK)
Denk je erover om een investering te doen, maar is het lastig om de financiering rond te krijgen in deze tijd? Misschien kom je wel in aanmerking voor de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK-regeling is een investeringsregeling die het voor bedrijven aantrekkelijker maakt om in 2021 en 2022 investeringen te blijven doen. Met deze investeringskorting kunnen de meeste ondernemers onder bepaalde voorwaarden een deel van de investering verrekenen met de loonheffing. Voldoe jij aan de voorwaarden?
Lees verder
arrow right