Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

12 april 2021

Corona: start kredietfaciliteit vouchers reisbranche 

De Europese Commissie heeft de voorstellen voor de kredietverlening voor vouchers in de reisbranche goedgekeurd. Het kabinet is daarom gestart met de kredietverlening. De kredietverlening geldt voor vouchers voor pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen die tussen 12 maart en 31 december 2020 zijn afgegeven.

Vouchers reisbranche

Vanwege corona zijn veel vakanties geannuleerd. De consument kreeg hiervoor in de plaats vaak een voucher die bij een volgende te boeken vakantie kon worden ingewisseld. Omdat het coronavirus nog niet onder controle is gaat dit echter nog wel enige tijd duren, terwijl de reissom uiterlijk een jaar na boeking door de reisorganisatie moet worden terugbetaald.

Leningen via SGR

Reisorganisaties kunnen bij een tekort aan liquide middelen een lening afsluiten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). De overheid heeft de SGR hiertoe een krediet van € 400 miljoen verstrekt.

Voorwaarden

De leningen worden alleen verstrekt voor vouchers voor pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen die tussen 12 maart en 31 december 2020 zijn afgegeven. Van een verstrekte voucher kan maximaal 80% via een lening worden gedekt.

Rente

De overheid rekent aan de SGR een rente van 2%. De SGR zal vervolgens aan de reisorganisaties een rente doorberekenen tussen de 2 en 7%. Het meerdere is onder meer bestemd om de kosten te dekken. De rente zal in de loop der tijd oplopen om reisorganisaties te prikkelen de lening zo snel mogelijk weer af te lossen.

Alleen gezonde bedrijven

De kredietfaciliteit is alleen bestemd voor reisorganisaties die in de kern gezond zijn. Dit wordt bij de kredietaanvraag gecheckt. Ook moeten de betalingsbewijzen en vouchers overlegd worden, zodat duidelijk is dat de verstrekte lening hiervoor gebruikt is.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Corona: financiële ondersteuning reisbranche

Corona: financiële ondersteuning reisbranche

13-11-2020

Reisbureaus hebben grote aantallen vouchers verstrekt aan consumenten die door de coronacrisis niet op reis kunnen gaan. Indien de consument dit wenst moeten de reisbureaus deze vouchers omzetten in een terugbetaling. Het kabinet gaat de reisbranche hiermee financieel ondersteunen. 
Hoe zit het met vouchers in de reisbranche?

Hoe zit het met vouchers in de reisbranche?

29-10-2020

De haalbaarheid en wenselijkheid van een kredietfaciliteit gekoppeld aan bestaande vouchers in de reisbranche worden onderzocht. Mocht blijken dat een rol voor de overheid hierin aantoonbaar doelmatig en wenselijk is, dan zal het kabinet zich daarop beraden.
Coronadossier: update 3 mei

Coronadossier: update 3 mei

03-05-2021

In ons coronadossier vind je de coronasteunmaatregelen van de overheid op een rij.
Ellen Vanacker

Ellen Vanacker

Secretaresse

Onbelaste vergoeding internetabonnement bij eigen bijdrage

Onbelaste vergoeding internetabonnement bij eigen bijdrage

21-04-2021

Hoe zit het als je voor je werknemer de kosten vergoedt van een noodzakelijk internetabonnement? De Belastingdienst heeft bekendgemaakt dat die vergoeding onbelast is als jouw werknemer een eigen bijdrage betaalt.
25 tips HRM-beleid

25 tips HRM-beleid

25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij