27 augustus 2020

Corona: steunmaatregelen voortgezet tot waarschijnlijk ver in 2021

Na 1 oktober worden de steunmaatregelen voor bedrijven en organisaties voortgezet. Het plan is nog niet officieel maar de maatregelen zouden van kracht blijven tot ver in 2021. Wat verandert er?

NOW stapsgewijs omlaag

De tegemoetkoming in de loonkosten, de NOW, wordt in etappes afgebouwd. De tegemoetkoming bedraagt thans nog 90% van de loonkosten wanneer een bedrijf 100% omzetverlies boekt. De omvang van de tegemoetkoming zou vanaf oktober stapsgewijs worden verminderd van 90% naar 80%, 70% en tenslotte 60%.

Omzetdaling

In de nieuwe plannen zou ook alleen nog recht op de NOW bestaan wanneer het omzetverlies minimaal 30% bedraagt. Dit is thans nog 20%.

Ontslagboete

Verder zijn er plannen om de ontslagboete te beperken. Nu krijgen bedrijven die minstens 20 werknemers ontslaan een boete van 5% van de tegemoetkoming voor hun kiezen, tenzij hierover een akkoord met de vakbonden is bereikt of een verzoek tot mediation is ingediend bij de SER. Wat de beperking van de boete gaat inhouden, is nog niet bekend.

Tozo en TVL blijven

Ook de Tozo en TVL blijven bestaan, al zullen er waarschijnlijk (extra) maatregelen getroffen worden om fraude tegen te gaan. Via de Tozo kunnen zelfstandigen die onder het bestaansminimum terechtkomen, een beroep op aanvullende bijstand doen. De TVL is een tegemoetkoming die in beginsel de helft van de vaste lasten van een bedrijf dekt, zoals huurkosten.

Specifieke branches

De nieuwe maatregelen worden zo vormgegeven dat zwaar getroffen sectoren zoals de horeca, evenementenbranche en de cultuursector voor langere tijd ondersteund blijven.

Kijk voor meer informatie over de steunmaatregelen in ons coronadossier of neem contact met ons op. 

Assistent accountant
Jouw hart gaat sneller kloppen van samenstelwerkzaamheden en klantcontact, maar daar stop je niet: je kijkt verder dan het werk op je bureau. Je denkt bewust na over waarom we werken zoals we doen, ondersteunt je collega’s en je draagt actief bij aan het verbeteren van interne processen.
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right
Minder regeldruk voor mkb: nieuwe aanpak
Het kabinet zet zich in voor minder regeldruk voor het bedrijfsleven door de Bedrijfseffectentoets aan te scherpen, met een speciale focus op kleine ondernemingen.
Lees verder
arrow right
Privégebruik motor van de zaak: zo zit het fiscaal
Steeds meer werknemers kiezen voor een motor van de zaak, bijvoorbeeld om files te vermijden. Maar hoe zit het fiscaal met het privégebruik van zo’n motor? In dit artikel lees je wat je als werkgever moet weten over het bepalen van het voordeel, de eigen bijdrage, en de toepassing van de werkkostenregeling (WKR).
Lees verder
arrow right