7 maart 2023

Subsidie voor duurzame energieprojecten (SDE++)

Via de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) stelt het kabinet voor 2023 € 8 miljard beschikbaar. Het doel is door middel van duurzame energie de uitstoot van CO2 te verminderen, af te vangen en op te slaan. 

'Hekjes' in SDE++-regeling

Dit jaar wordt binnen de regeling voor het eerst gewerkt met zogenaamde hekjes. Op die manier komen ook technieken voor de subsidie in aanmerking die op de korte termijn minder kosteneffectief zijn, maar op de langere termijn wel noodzakelijk zijn voor ander energiegebruik.

Voortzetting

De subsidie is voor de meeste vormen van uitstootbeperking hetzelfde als vorig jaar. Dit jaar is de lucht-water-warmtepomp, waarmee warmte uit de buitenlucht wordt gebruikt voor het verwarmen van water, voor het eerst toegevoegd.

Vijf openstellingsrondes

De regeling werkt met vijf openstellingsrondes. Technieken waarvoor bij de uitstootbeperking zo min mogelijk subsidie nodig is, komen het eerst aan bod. Uiteraard moet je om in aanmerking te komen wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Er zijn algemene en specifieke voorwaarden per categorie waar je subsidie voor aanvraagt.

Let op!

De regeling gaat voor de eerste ronde open op 6 juni 2023 om 9:00 uur en sluit op 6 juli 2023 om 17:00 uur. Daarna kunnen bedrijven zich aanmelden voor de tweede ronde.

Aanmelden

Aanmelden voor de eerste openstellingsronde kan via de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (rvo.nl). Aanmelden moet digitaal en vereist eHerkenning op niveau eH3.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Belangrijke ontwikkelingen rondom loonkostenvoordeel (LKV)
De Belastingdienst stelt dat een loonkostenvoordeel (LKV) vervalt bij een overgang van een onderneming naar een nieuwe werkgever. Momenteel loopt hierover een rechtszaak waarin een andere beslissing is genomen. De Hoge Raad moet nog een oordeel vellen. Zorg er daarom voor dat je in de tussentijd je rechten veiligstelt.
Lees verder
arrow right
Ard Groot

Ard Groot

Accountant

Irene Meereboer

Irene Meereboer

HRM-adviseur

Controleleider
Jouw sterkmaker voor ons? Jij krijgt energie van het coachen en begeleiden van collega’s. Daarnaast werk je zelfstandig aan complexe jaarrekeningen.
Lees verder
arrow right