Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

12 januari 2023

Subsidie emissieloze bedrijfsauto 2023

In 2023 is er voor de subsidie emissieloze bedrijfsauto's (SEBA) in totaal € 33 miljoen beschikbaar, € 11 miljoen meer dan vorig jaar. De subsidie kan worden aangevraagd door ondernemers en non-profitinstellingen.

Koop of financial lease

De subsidie is beschikbaar als een nieuwe elektrische bestelauto wordt gekocht of geleaset via financial lease. Bij operational lease kan de leasemaatschappij de subsidie aanvragen, waardoor de leaseprijs kan dalen.

Voor welke bestelauto's?

De regeling geldt alleen voor bedrijfsauto's die zijn gemaakt voor het vervoer van goederen in de voertuigcategorie N1 of N2 tot een maximumgewicht van 4.250 kg. De bedrijfsauto mag bij aanvraag van de subsidie nog niet op jouw naam staan.

Hoeveel subsidie?

De SEBA bedraagt bij de voertuigcategorie N1 10% van de netto catalogusprijs. Dat is de prijs exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte van het kenteken. Bij een voertuigcategorie N2 ontvang je 10% van de verkoopprijs zonder btw. Als kleine onderneming of non-profitinstelling is het subsidiepercentage voor bedrijfsauto's 12%. De subsidie bedraagt maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Voorwaarden

De SEBA kent een aantal voorwaarden. Zo moet onder meer de netto catalogusprijs bij een voertuigcategorie N1 of de verkoopprijs zonder btw bij een voertuigcategorie N2 € 20.000 of hoger zijn. Verder geldt alleen voor elektrische bedrijfsauto's N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen een actieradius van minimaal 100 km. Het is van belang hiermee bij de keuze van het accupakket rekening te houden.

Let op!

Op het moment dat je de subsidie aanvraagt mag de koop- of financial leaseovereenkomst nog niet definitief zijn. Je vraagt dus subsidie aan met een niet-definitieve overeenkomst waarin een bepaling staat dat de overeenkomst op een latere datum pas definitief wordt. Vaak wordt in de overeenkomst een bepaling opgenomen dat deze definitief wordt als positief besloten is op de aanvraag van SEBA-subsidie.

Aanvragen

Het aanvragen van de subsidie (loket is sinds 10 januari open) kan digitaal via de site van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Voor jouw aanvraag is eHerkenning niveau 2+ vereist.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

09-01-2023

Ben je van plan om als particulier een nieuwe of gebruikte elektrische auto aan te schaffen? Ook in 2023 kun je hiervoor weer subsidie aanvragen. In dit nieuwsartikel vind je meer informatie over de Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP).
Wietze Groot

Wietze Groot

Registeraccountant

Agro: oppervlakte ‘mest’ corrigeren voor bufferstrook

Agro: oppervlakte ‘mest’ corrigeren voor bufferstrook

09-03-2023

In de GO moet je per perceel ‘perceelsgebonden informatie’ invullen. Een onderdeel hiervan is de ‘Opgegeven oppervlakte Mest’.
Rijden met geschorste auto. Wat zijn de gevolgen?

Rijden met geschorste auto. Wat zijn de gevolgen?

14-03-2023

Een auto schorsen doe je als je de auto tijdelijk niet meer gebruikt. Als gevolg van het schorsen is het niet toegestaan de auto te gebruiken of te laten staan langs de openbare weg. Als je met een auto rijdt waarvan je het kenteken hebt laten schorsen, riskeer je een naheffing met boete. Je kunt echter aan de boete ontkomen als je niets te verwijten valt. Desondanks blijft de naheffing dan in stand.
Basecone

Basecone

Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.