12 januari 2023

Subsidie emissieloze bedrijfsauto 2023

In 2023 is er voor de subsidie emissieloze bedrijfsauto's (SEBA) in totaal € 33 miljoen beschikbaar, € 11 miljoen meer dan vorig jaar. De subsidie kan worden aangevraagd door ondernemers en non-profitinstellingen.

Koop of financial lease

De subsidie is beschikbaar als een nieuwe elektrische bestelauto wordt gekocht of geleaset via financial lease. Bij operational lease kan de leasemaatschappij de subsidie aanvragen, waardoor de leaseprijs kan dalen.

Voor welke bestelauto's?

De regeling geldt alleen voor bedrijfsauto's die zijn gemaakt voor het vervoer van goederen in de voertuigcategorie N1 of N2 tot een maximumgewicht van 4.250 kg. De bedrijfsauto mag bij aanvraag van de subsidie nog niet op jouw naam staan.

Hoeveel subsidie?

De SEBA bedraagt bij de voertuigcategorie N1 10% van de netto catalogusprijs. Dat is de prijs exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte van het kenteken. Bij een voertuigcategorie N2 ontvang je 10% van de verkoopprijs zonder btw. Als kleine onderneming of non-profitinstelling is het subsidiepercentage voor bedrijfsauto's 12%. De subsidie bedraagt maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Voorwaarden

De SEBA kent een aantal voorwaarden. Zo moet onder meer de netto catalogusprijs bij een voertuigcategorie N1 of de verkoopprijs zonder btw bij een voertuigcategorie N2 € 20.000 of hoger zijn. Verder geldt alleen voor elektrische bedrijfsauto's N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen een actieradius van minimaal 100 km. Het is van belang hiermee bij de keuze van het accupakket rekening te houden.

Let op!

Op het moment dat je de subsidie aanvraagt mag de koop- of financial leaseovereenkomst nog niet definitief zijn. Je vraagt dus subsidie aan met een niet-definitieve overeenkomst waarin een bepaling staat dat de overeenkomst op een latere datum pas definitief wordt. Vaak wordt in de overeenkomst een bepaling opgenomen dat deze definitief wordt als positief besloten is op de aanvraag van SEBA-subsidie.

Aanvragen

Het aanvragen van de subsidie (loket is sinds 10 januari open) kan digitaal via de site van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Voor jouw aanvraag is eHerkenning niveau 2+ vereist.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)
Ben je van plan om als particulier een nieuwe of gebruikte elektrische auto aan te schaffen? Ook in 2023 kun je hiervoor weer subsidie aanvragen. In dit nieuwsartikel vind je meer informatie over de Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP).
Lees verder
arrow right
Btw verhuur congres-, vergader- en tentoonstellingsruimte
De voorwaarden voor de btw bij verhuur van congres-, vergader- en tentoonstellingsruimten is verduidelijkt door de staatssecretaris. Onder voorwaarden is dit btw-belast, zonder dat de verhuurder en huurder hiervoor uitdrukkelijk kiezen.
Lees verder
arrow right
Geen uitzondering: betaalrekeningen vallen onder box 3
De staatssecretaris reageert op vragen uit de Tweede Kamer en geeft aan dat hij geen voorstander is van het uitzonderen van betaalrekeningen van het forfaitaire rendement in box 3, ondanks het feit dat er op betaalrekeningen geen rente wordt ontvangen.
Lees verder
arrow right
Assistent accountant
Alleen cijfers inkloppen en jaarrekeningen opmaken? Nee, je gaat verder. Van managementdashboards tot het verder digitaliseren van processen staat hoog in het vaandel.
Lees verder
arrow right
Verplichte rapportage zakelijk en woon-werkverkeer werknemers
Ben je een werkgever met 100 of meer werknemers? Dan ben je vanaf 1 juli 2024 verplicht om te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van jouw werknemers. Dit is onderdeel van de Omgevingswet van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Lees verder
arrow right
Kennis in beeld
In kennis in beeld zijn onze collega's aan het woord. Met een korte video gaan zij in op actualiteiten, gewijzigde wet- en regelgeving en geven tips aan jou als ondernemer. Zo ben jij op de hoogte.
Lees verder
arrow right